Vánoční svátky a Silvestr v Jeseníkách? Tamní provozovatelé horských hotelů povětšinou hlásí plno

24. listopad 2022 14:50

Pokud přemýšlíte, že vyrazíte na vánoční prázdniny na hory, ubytování už možná budete hledat obtížně. Třeba v Jeseníkách už mají někteří hoteliéři na poslední týden v roce rezervace plné. Kromě zájmu turistů si pochvalují i fakt, že je neomezují covidové restrikce.

Telefon na recepci wellness resortu v Sobotíně na Šumpersku s přicházejícím koncem roku zvoní stále častěji. Zájemce o rezervace povánočních a silvestrovských pobytů tady ale už musí odmítat. „Většina pokojů po vánočních svátcích už je zarezervovaná a momentálně další volné kapacity nemáme,“ ukazuje na monitor s rezervačním systémem manažerka resortu Vanda Vacínová.

Pro hosty tu tentokrát chystají i silvestrovský galavečer, který v posledních dvou letech kvůli  covidovým omezením uspořádat nemohli. „Tím, že jsme bez těch restrikcí, tak si to užijeme všichni a doufám, že až do rána,“ přála by si Vacínová.

„Většina pokojů po vánočních svátcích už je zarezervovaná.“
Vanda Vacínová, manažerka wellness resortu v Sobotíně

Co naopak vedení resortu příliš netěší, je růst nákladů. Oproti loňskému silvestru si tu proto hosté za ubytování mírně připlatí. „Nárůst cen energií se dotkl i nás a našich hostů, ale zvýšení bylo minimální – deset procent. Další zdražování momentálně nechystáme. Spíš přemýšlíme, jak nalákat více hostů, abychom nemuseli nějak dramaticky ceny zvyšovat,“ dodává manažerka.

Mírně zdražit museli například i v hotelu na Červenohorském sedle. Zájem hostů je i tak podle jeho šéfa Martina Dubského velký. „Letos je ta situace trošičku jiná z toho důvodu, že vánoční svátky jsou letos smrštěny do jednoho týdne, takže tlak je vyšší než obvykle. Dá se říct, že máme vyprodáno,“ hlásí Dubský.

Přesto mají z nadcházející zimní sezony provozovatelé obavy. Růst cen energií na ně totiž naplno dopadne až po novém roce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio