Vytížení má přinést další smluvní jistotu v Maďarsku. Mám už to asi z 80 procent splněné, hlásí Stronati

Vytížení má přinést další smluvní jistotu v Maďarsku. Mám už to asi z 80 procent splněné, hlásí Stronati

Čerstvě osmadvacetiletý český reprezentant Patrizio Stronati je s rokem 2022 fotbalově spokojený. V listopadu konečně debutoval v národním mužstvu a také ve svém kmenovém klubu Puskás Akadémia, který drží po podzimní části čtvrtou pozici se ztrátou jednoho bodu na druhé místo, kopal pravidelně.

"Měli jsme mít ale o čtyři-pět bodů víc, což by nás posunulo na druhé místo za Ferencváros. Začínáme opět trénovat od pondělí 28. listopadu. Končíme 15. prosince, kdy bychom měli hrát přátelské utkání v Anglii proti Brentfordu, na což se samozřejmě těším. Bude to určitě zážitek! Pak budeme mít dovolenou až do třetího nebo čtvrtého ledna," přednesl v interview pro magazín Gôl bývalý stoper Austrie Vídeň i Baníku Ostrava, který se usadil na kraji Budapešti.

kde vidí největší rozdíly mezi českou a maďarskou soutěží NB I, jejíž součástí je již od loňského léta a k tomuto datu v ní nasbíral dvaačtyřicet vystoupení?

"Česká liga je hodně běhavá a taktická i kompaktní. Mančafty se umějí semknout a týmově bránit, kvalitně se posouvat, takže je těžké jejich defenzívu dobývat. Maďarská liga až tak taktická nebo kompaktní není, bývá více okének, jak se do defenzívy dostat. Ale v ofenzivní fázi jsou na tom hráči individuálně lépe, jsou šikovní a kreativnější ve hře jeden na jednoho. Pro obránce, tedy i pro mě, je složitější tyhle situace řešit, ale zároveň se při nich můžu fotbalově zlepšovat. Stadion máme podobný jako v Karviné. Záleží na soupeři, který přijede. Na Ferencvárose je vyprodáno, na papírově slabší tým dorazí 1500 diváků," ozřejmil ostřílený střední obránce.

Protože už Libor Kozák v Puskási není a Jakub Plšek se po přetrženém křížovém vazu připojí k mužstvu až v lednu, týmový spoluhráč exslávisty Baluty zůstal jediným Čechem v kádru áčka, jemuž už pár let velí exliberecký Zsolt Hornyák. Jak vidí na maďarské půli svou vlastní budoucnost?

"V létě mi končí smlouva, ale je v ní opce na prodloužení, když odehraji za sezonu určitý počet zápasů. Mám už to asi z 80 procent splněné."