Do Viktorie bych šel dělat klidně i čtyřku nebo pětku, byla to pro mě zkrátka obrovská čest, přiznává Tvrdoň

Do Viktorie bych šel dělat klidně i čtyřku nebo pětku, byla to pro mě zkrátka obrovská čest, přiznává Tvrdoň

Ještě dva tři roky zpět nic nenasvědčovalo tomu, že by měl být nyní osmadvacetiletý strážce svatyně Marián Tvrdoň vzhledem k absolvovaným sezonám v nižších soutěžích součástí prvoligového dění. Plzeň mu však tu šanci dala a díky západočeskému angažmá si dokonce letos zahrál i Ligu mistrů, což o sobě drtivá většina předních gólmanů tuzemské branže říci nemůže.

Do Viktorie dorazil z druholigového Ústí nad Labem a to na popud Michala Bílka s Matúšem Kozáčikem. "Matúš mi volal, že chtějí, abych přišel na zkoušku a pak uvidíme. Vůbec jsem nepřemýšlel a šel jsem! Pak jsem v přípravě odchytal pár zápasů a koupili mě s tím, že budu trojka za Jindrou Staňkem a Alešem Hruškou. Já bych sem ale šel dělat klidně i čtyřku nebo pětku, byla to pro mě zkrátka obrovská čest," zavzpomínal na léto 2021 slovenský brankář, jehož slova vyšla na stránkách fcviktoria.cz.

Konkurenci nemá v Doosan aréně zrovna malou, ale pere se s ní statečně. V této ligové sezoně 2022/2023 už stál mezi třemi plzeňskými tyčemi hned dvakrát, což o sobě letní posila Martin Jedlička říci nemůže. "Po sezóně skončil Hruška a přišel Martin Jedlička, s nímž jsme si to zase nastavili tak, že se budeme na lavičce střídat vždy po dvou zápasech. Vždy přeju tomu gólmanovi, co zrovna chytá, aby udržel nulu, je to nejlepší vizitka pro náš tým gólmanů, je vidět, že na sobě pracujeme. Takže kdyby místo mě chytal Jedlička, přál bych mu to," dodal Tvrdoň, jenž si letos užil i osobní setkání se svým brankářským vzorem Manuelem Neuerem, který patří společně s Petrem Čechem mezi jeho dva největší oblíbence. "Na Instagramu a YouTube jsem sledoval jeho zákroky a přál si být jako on."

V současnosti už se ale 194 centimetrů vysoký brankář současného lídra tabuky dívá zase jen dopředu. Mít dva tituly za dva roky v Doosan aréně? To by byla famózní bilance. "Chceme opět získat titul a zabojovat o evropské poháry. A aby na nás pořád chodilo hodně lidí. Jsem tu druhým rokem a jsem tu moc rád. Stojí tu za námi fanoušci, celá kabina i trenéři,“ zakončil Tvrdoň.

Vytížení má přinést další smluvní jistotu v Maďarsku. Mám už to asi z 80 procent splněné, hlásí Stronati