Dnes Pondělí - zatazeno 21°C
Zítra Úterý - obcasny-dest 15°C
Pondělí 6. 5. 2024
Svátek má Radoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kulturaVýstavy

Dubajské EXPO v Praze

22. 11. 2022 - 11. 2. 2023
Abstraktní umění, malby, sochy ze skla. To všechno návštěvníky čeká na výstavě EXPOFlashback Dubai 2020. Galerie Kroupa svým návštěvníkům umožní zažít alespoň část slavného dubajského EXPO. 

„Představíme Praze čtyři významné umělce, kteří svá díla představili na letos skončené světové výstavě EXPO Dubai 2020,” říká Miroslav Kroupa, zakladatel galerie. Součástí výstavy bude také světová premiéra videomappingu na skleněném díle Mola skláře Vlastimila Beránka.

Prodejní výstavu lze navštívit do 11. února 2023 v galerii Kroupa v centru Prahy na adrese Voršilská 139/5. Kromě děl Vlastimila Beránka jsou k vidění i exkluzivní výtvory, sochy a skulptury dalších umělců, mezi nimi Adéla Oliva, Jaroslav Prošek či Ela Smrček. Zakladatel sklářské firmy Crystal Caviar a spoluautor výstavy Marek Landa připomněl, proč jsou díla ze skla vzácná a neopakovatelná: „Výroba jediné skleněné plastiky trvá minimálně půl roku, ale častěji rok i více.“

Mola a její mikrokosmy – premiéra videomappingu na skle
V Galerii Kroupa Vlastimil Beránek představí své dílo Mola Mola, které doprovází videomapping. Jak to celé vzniklo? Celý proces začal napsáním generativních skriptů. Za pomoci generativního kódování tak vznikají animace, které pomáhají odhalit vnitřní i venkovní mikrokosmy. Jedny jsou ukryty přímo ve skle, druhé vznikají odrazem projekce na stěnách galerie Kroupa. Díky optickým vlastnostem skla dokáže Mola přesáhnout své materiálové hranice a naplno se propojit s okolím. Socha již není objektem v prostoru, nýbrž sama definuje a ovlivňuje prostor, ve kterém je umístěna. Autorem generativního videomappingu je uskupení Krystalizující Pixely, za kterým stojí umělec Václav Ondrouška a sklářský umělce a grafický designer Martin Jašontka.

Čtyři autoři, čtyři dubajské zkušenosti
Renomovaný sklář Vlastimil Beránek v Dubaji prezentoval svou Venuši z olovnatého křišťálu, která je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě.  Beránek se zabývá tvořením rozměrných sklářských plastik z českého křišťálu, nechává se inspirovat dvěma rivaly, oceánem a ohněm. Je představitelem třetí generace sklářského rodu Beránků, kteří založili sklářskou huť ve Škrdlovicích.

Na výstavě se představí také Jaroslav Prošek, student Vlastimila Beránka, který se také podílel na tvorbě sochy Venuše. Ten umění ze skla propadl hned po dokončení školy. Při práci rád experimentuje s materiály, což ho proslavilo především v soudobém umění a designu v České republice.

Sklářskou dominanci „narušuje“ malířka Adéla Oliva. Její tvorba se dá zařadit do kontextu abstraktního umění. Její obrazy vynikají prolínáním barev, chaosem a řadou detailů. Zajímavostí je, že malířka uchovává své malířské metody v tajnosti. Na Expu v Dubaji představila známé souobrazí Efekt motýlích křídel.

Posledním vystaveným autorem je Ela Smrček, která se zaměřuje na tavené skleněné plastiky. Inspiruje se mořem, lesem a různými živly. V jejích sochách se odráží současná společnost. Za sebou má plno významných výstav po celém světě, včetně dubajského Expa.




Autor: Cen

V Galerii 1 je Humoreska

Dnes v 10:42

Pondělní podvečer patřil v Galerii 1 dvojici přátel Miclovi a Miffkovi, kteří zahájili společnou výstavu s názvem Humoreska. Obrazy plné barev, humoru a příběhů můžete zhlédnout do 24. května. Kurátorkou výstavy je Renata Mužíková.

Výstava: Příroda kolem nás

4. května 2024 v 16:57

V atriu radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí se koná výstava Jana Sedláčka příroda kolem nás, která bude trvat až do 24. května.

Prosecká zastaveníčka se vrací do Parku Přátelství

3. května 2024 v 16:34

Praha 9 zve na Prosecká zastaveníčka do Parku Přátelství. Koncerty se budou konat od května do září vždy v úterý, začnou v 18 hodin a jsou zdarma.

Výtvarnice a malířka Andrea Králová v Novoměstské radnici

2. května 2024 v 10:21

Výstava obrazů a objektů kostýmní a scénické výtvarnice a malířky Andrey Králové Návraty se bude konat v přízemní galerii Novoměstské radnice v Praze 2 od 5. května do 2. června.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

2. května 2024 v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Na Mariánském náměstí začala výstava s názvem 20 let v EU

1. května 2024 v 11:42

Na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice byla u zahájena panelová výstava nazvaná 20 let v EU.

Májová výstava skalniček

1. května 2024 v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Z Encyklopedie Prahy 2: Vilém Blodek a Antonín Dvořák

1. května 2024 v 09:13

První květen, nejen lásky čas a svátek práce, ale také významný den Roku české hudby. Vzpomeňte na dva hudební velikány, kteří mají v tento den výročí. Oba žili ve stejné lokalitě, v Ječné a v Žitné ulici.

Ave Maria v kostele sv. Jana na Skalce

1. května 2024 v 08:09

V kostele sv. Jana na Skalce uslyšíte v rámci cyklu Ave Maria v neděli 5. května známá klasická díla. Během hodinového koncertu se vystřídají 3 sólistky skupiny Canta v doprovodu klavíristy a varhaníka Simona Yakimova.

Květen v divadle Ponec

1. května 2024 v 07:52

Květen je v divadle Ponec časem tance. Na scéně se protančí mladá krev – studenti pražské HAMU, stejně tak jako etablovaní tvůrci – Temporary Collective, Tantehorse či Spitfire Company. Symbolickým dárkem ke Dni matek může být inscenace F*cking Beautiful Spring. V příběhu o Marii a jejím dítěti,...

Mladí budou ladit jazz na Karlově náměstí už posedmé

27. dubna 2024 v 10:30

Přijďte 30. dubna oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa.

Ilustrátor Jindřich Čapek v improvizační talkshow 321Jedem!

27. dubna 2024 v 08:09

Večer v pondělí 13. května v Malostranské besedě nabídne vhled do uměleckého procesu Jindry Čapka, od kresby tuší po fresku pro zámek v Kestřanech na Písecku. Můžete se těšit na zážitky z jeho fascinující kariéry a také osobního života, plného nevšedních momentů u nás i ve...

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Další články
Nahoru