Hlavní obsah

Politika na vedlejší koleji. Američané utěšovali plačící Íránce. Trenér se vyjádřil k výhrůžkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po závěrečném hvizdu schovávali hlavy do dlaní, někteří popadali na zem, mnozí začali brečet. Fotbalisty Íránu pohltily po porážce 0:1 s USA a konci na mistrovství světa v základní skupině silné emoce. Od soupeřů přišlo gesto, které je na politickém poli mezi oběma zeměmi kvůli více než čtyřicetiletému napětí nepředstavitelné. Američané zlomené hráče Íránu utěšovali.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Americký fotbalista Josh Sargent (vpravo) utěšuje Saída Ezatolahího po vyřazení Íránu z MS.

Článek

Těch obrázků bylo několik. Antonee Robinson objal Rámína Rezajíána, který mu několik dlouhých vteřin plakal na rameni. K Sajjedu Ezatolahímu si klekl Josh Sargent, konejšili ho i Brenden Aaronson nebo Timothy Weah. „Cítil jsem z něj na hřišti obrovské emoce,“ prohlásil Aaronson.

Mezi Spojenými státy americkými a Íránem dlouhodobě panují v politice vyhrocené vztahy. Na katarském stadionu se ale ukazovaly respekt, lidství nebo sounáležitost. „Myslím, že tohle je víc než fotbal. USA a Írán mají mnoho politických problémů, chtěl jsem jen ukázat, že všichni jsme lidi a milujeme se. Chtěl jsem jen šířit lásku a mír,“ řekl Weah reportérovi FOX Sports.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Tim Ream z USA (vlevo) se zdraví s Íráncem Ramínem Rezajíánem.

„Tohle je těžký moment. Dali do toho srdce a duši, myslím, že Írán odehrál taky výborný zápas a skvělý turnaj. Je pak těžké vidět hráče v takovém stavu. V tu chvíli za nimi chcete jít, utěšit je a říct jim, že všechno bude v pořádku. Je to lidské,“ přidal Sargent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Írán–USAVideo: Česká televize

Ezatolahí po zápase emotivně odpovídal před televizní kamerou, během rozhovoru bylo vidět, jak má zarudlé oči od slz. „Opravdu mě mrzí za celou naši skupinu, že jsme nepostoupili. Měli jsme výbornou šanci. Život a fotbal jdou ale dál a může to být pro nás dobrá zkušenost do budoucna. Takže doufám, že nám fanoušci i lidé v Íránu odpustí. Je mi to líto,“ povídal Ezatolahí.

Portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz byl pyšný na své svěřence. „Jsem na ně hrdý a je mi ctí být trenérem tohoto týmu. Hráči jsou fantastičtí. Už dříve jsem řekl, že jsem v kariéře trénoval hodně mužstev, ale nikdy jsem neviděl hráče, kteří by tolik dávali a tak málo za to dostávali. Zaslouží si všechen můj respekt a obdiv,“ velebil Queiroz partu kolem střelce Mahdího Taremího.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zápasu Íránu s USA předcházela politická přestřelka, po utkání ale na trávníku zvítězila sportovní gesta. Na snímku se zdraví Brenden Aaronson (vpravo) a Abolfazl Džalalí.

Na íránské fotbalisty se valily nepříjemné okolnosti. Jejich zemí otřásají protesty proti tamnímu režimu po smrti mladé dívky poté, co ji zadržela policie kvůli tomu, že neměla zakryté vlasy, přičemž dívka pak zemřela. Lidé v zemi při protestech umírají, svět projevuje podporu íránským ženám.

Sami hráči měli dokonce čelit výhrůžkám za to, že před prvním utkáním proti Anglii nezpívali hymnu. Americká stanice CNN přišla se zprávou, že zástupci Íránských revolučních gard jim měli říct, že pokud nebudou zpívat před dalšími zápasy hymnu nebo se nějak jinak připojí k protestům proti režimu, budou jejich rodinní příslušníci vězněni nebo mučeni.

Trenér na toto téma musel odpovídat. „Dnešní svět je plný hloupostí. Od anonymního zdroje něco uslyšíte, tlumočíte tu informaci dál a během dvou hodin se hloupost stane skutečností. Je to dezinformace. Slyšeli jsme několik příběhů o tom, jak hráči dostávali hrozby. Ale díky jejich práci a rozhovorům, které jsme s nimi měli, se zase začali usmívat a pochopili, za koho hrají a jaké je jejich poslání,“ vyjádřil se Queiroz. Trochu se ale vnucuje otázka, jestli mohl vůbec říct něco jiného.

Reklama