Tipy na víkend v Jihočeském kraji

23. květen 2024

Muzejní noc, zahájení lázeňské sezony nebo den s protiletadlovým raketovým plukem nabídne poslední květnový víkend na jihu Čech. Hledáte inspiraci pro volné dny? Máme pár tipů.

K Muzejní noci se v pátek 24. května připojí jindřichohradecký Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel. Komentované prohlídky od 18 hodin návštěvníky zavedou nejen do stálých expozic, ale představí i nové výstavy. V muzeu navíc budou řemeslné stánky, které nabídnou pletení z pedigu, drátování, práci se dřevem, malování na obličej nebo tetování.

Hasičská muzejní noc se uskuteční v pátek v Prachaticích. Od 17 hodin uvidí lidé před muzeem ukázky hasičské techniky, ve 20 hodin začne komentovaná prohlídka stálých expozic. Po celý večer bude otevřená výtvarná dílna a chybět nebude ani drobné občerstvení.

Lázeňskou sezonu zahájí v sobotu 25. května v Třeboni. V 9 hodin začnou na Masarykově náměstí trhy, v lázeňském parku zahraje několik kapel, pro děti je připraveno malování na obličej, jízda vláčkem Třeboňáčkem a také cesta pohádkovým parkem. Ke slavnostnímu otevírání lázeňské sezony patří i tradiční žehnání rašeliny, která se v třeboňských lázních využívá k léčení a rehabilitaci.

Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem připravili na sobotu vojáci ve Strakonicích. Program začne v 9 hodin, součástí jsou ukázky letecké techniky, boj zblízka nebo výcvik služebních psů. Lidé uvidí protiletadlové raketové systémy, prostředky balistické ochrany nebo obrněná vozidla. Velkým lákadlem je ochutnávka takzvaného rakeťáckého guláše, který pravidelně připravuje šest kuchařů ze strakonického útvaru.

Na trh lokálních produktů se zájemci mohou vypravit v neděli 26. května do Holubova na Českokrumlovsku. Prodejci nabídnou šperky, marmelády, med nebo třeba malovaný textil. Trh je tradičně spojený se Dnem Blanského lesa. Pro děti budou připraveny poznávací soutěže listů dřevin a stop zvířat, chytání rybiček, tvůrčí dílna a také si budou moct vyrobit vlastní odznak s obrázkem z Blanského lesa.

Speciální kastelánskou prohlídku připravil na neděli zámek Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku. Martin Slaba provede návštěvníky soukromými schwarzenberskými apartmá a zaměří se na osobnost posledního majitele panství – doktora Adolfa Schwarzenberga. Během výkladu ho kastelán představí jako renesančního člověka – sportovce, cestovatele, automobilistu, vášnivého lovce, sběratele i mecenáše. Kastelánská prohlídka začíná ve 12.55 hodin.

Spustit audio

Související