Kulturní dědictví Jirkovanů bude rekonstruováno. Maringotku principála Kludského v novém kabátu uvime zhruba za rok

Maringotku principála Karla Kludského z roku 1926 opraví ateliéry Bárta z Podkrkonoší. Jirkov na Chomutovsku za rekonstrukci památky po významném obyvateli města zaplatí zhruba 4,7 milionu korun. Historický obytný přívěs bude přemístěn do haly, kde na něm budou restaurátoři celý příští rok pracovat. Veřejnost by tak mohla opravenou maringotku poprvé vidět v prosinci 2023, řekl majitel hořické firmy a restaurátor Tomáš Bárta.

Principál a vynikající drezér Karel Kludský zažil mezi světovými válkami desetiletí slávy se svým cirkusem, který tehdy patřil mezi evropskou špičku. Pak ale jeho životní pouť provázely spíše smutné události a nakonec svůj cirkus rozpustil. Ze své vily v Jirkově byl vystěhován, náhradní domek v nedalekých Vinařicích odmítl a žil s manželkou Elsou právě v maringotce, což je zřejmě jediná věc, která se z cirkusu dochovala.

»Vypadá to, že v první fázi bude demontované vnitřní vybavení, to znamená mobiliář. Jsou tam nějaké části mobiliáře, které schází. V rámci restaurování se bude řešit, jakým způsobem bude probíhat doplnění,« uvedl Bárta. V kuchyni se třeba nedochovala linka, chybí i kusy látkových tapet. Náhrada tapet a oprava těch, které se dochovaly, však není součástí zakázky. Bárta se ale podle svých slov chce o jejich obnovu alespoň pokusit. Po demontáži vestavěného nábytku bude následovat oprava samotného salonního vozu.

Maringotka je podle Bárty výjimečná i tím, že se víc takových vozů pravděpodobně nedochovalo. Nejtěžší pak bude přesvědčit Jirkovany o unikátnosti přívěsu, uvedl restaurátor. »Není mnoho věcí, na které by mohli být místní víc pyšní. Je to vlastně pozůstatek největšího cirkusu na světe,« podotkl Bárta a doplnil, že šapitó pojalo ve své době 10 000 diváků. Cirkus se z místa na místo přesouval pomocí 200 vagonů. »To, že z toho celého obrovského cirkusu zůstala jen ta maringotka, tak to stojí za to bojovat,« doplnil Bárta s tím, že profesně by nemělo restaurátory nic překvapit.

Bárta se podílel třeba na opravě Třebechovického betléma. Dodal, že maringotku by město podle něj mělo umístit k vile, kterou Kludský v minulosti obýval. Radnice zvažuje i její umístění k infocentru. Jirkov za unikátní přívěs a jeho přepravu z Prahy zaplatil 750 000 korun.

(mac, čtk)

FOTO – ČTK/Ondřej Hájek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy