Favorité prohráli, přesto mohou dále snít o titulu mistrů světa

Přidat na Seznam.cz

Závěrečné zápasy základních skupin MS v Kataru byly velmi napínavé a přinášely nečekané výsledky. Prohráli fotbalisté Brazílie, Portugalska, Španělska a Francie, nijak jim to však neublížilo, co se týká postupu, i když Španělsko se v jednu chvíli hodně třáslo, když Kostarika vedla nad Německem. Naši západní sousedé sice nakonec nepříznivý stav otočili, ale stejně nakonec cestují domů… Stejně tak Belgičané, kteří remizovali s Chorvatskem.

Ve skupinách G a H si první místa vybojovali Brazilci a Portugalci. Oba týmy už měly postup jistý, šlo jen o to, z jaké příčky půjdou do vyřazovací části. Brazilci se podruhé za sebou museli obejít bez Neymara, který stále léčí namožený kotník. A jak po těsné výhře proti Švýcarsku, tak po následné porážce s Kamerunem se znovu ukázalo, jak jim špílmacher chybí a jak jsou ve finální fázi slabí. „Kamerun čekal na protiútoky, a když se nám nedařilo skórovat, začínal být vývoj utkání stále nebezpečnější. Hráli velmi dobře, hodně rychle směrem nahoru. Vítězství si zasloužili, pro nás je to naopak varování,“ řekl brazilský kouč Tite na tiskové konferenci.

Zda nastoupí Neymar do pondělního osmifinálového zápasu proti Jižní Koreji není pořád vůbec jisté. „Uvidíme, jak bude tělo reagovat zítra, kdy bude poprvé trénovat s míčem. Podle toho rozhodneme, zda bude moct zasáhnout do zápasu s Koreou,“ uvedl lékař brazilské reprezentace Rodrigo Lasnar.

Kamerun – Brazílie 1:0 (0:0)

Branka: 90.+2 Aboubakar. Rozhodčí: Elfath – Atkins, Parker (všichni USA) – Hernández (video, Šp.). ŽK: Tolo, Kunde, Fai Collins, Aboubakar – Militao, Bruno Guimaraes. ČK: 90.+3 Aboubakar. Diváci: 85 986.

Kamerun: Epassy – Fai Collins, Wooh, Ebosse, Tolo – Anguissa, Kunde (68. Ntcham) – Mbeumo (64. Toko Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (86. Ngom Mbekeli) – Aboubakar. Trenér: Song.

Brazílie: Ederson – Daniel Alves, Militao, Bremer, Alex Telles (55. Marquinhos) – Fabinho, Fred (55. Bruno Guimaraes) – Antony (79. Raphinha), Rodrygo (55. Éverton Ribeiro), Martinelli – Gabriel Jesus (64. Pedro). Trenér: Tite.

To Portugalci se naposledy ve skupině představili se svou největší hvězdou Ronaldem. Naopak šest dalších stabilních hráčů nechali portugalští trenéři od začátku na lavičce. Jihoevropané se už v 5. minutě dostali do vedení, to však bylo z jejich střeleckých schopností vše… Korejcům se za dvacet minut podařilo vyrovnat a dál se poté hnali do útoku. Na jejich hře byla znát větší snaha, cítili velkou šanci na postup ze skupiny. A ten se jim vydařil na poslední chvíli, na začátku nastavení vsítil životní gól Kim Jong-kwon a po Japonsku se další asijská země mohla radovat z postupu mezi nejlepší šestnáctku.

„Jsme hodně naštvaní. Jsme sice první, ale chtěli jsme vyhrát a natankovat sebevědomí. Může to být pro nás budíček. Myslím, že i Brazílie si přeje, abychom se utkali později,“ konstatoval portugalský kouč Fernando Santos.

Jižní Korea – Portugalsko 2:1 (1:1)

Branky: 27. Kim Jong-kwon, 90.+1 Hwang Hi-čchan – 5. Horta. Rozhodčí: Tello – Brailovsky, Chade (všichni Arg.) – Gallo (video, Kol.). ŽK: I Kang-in, Hwang Hi-čchan (oba Korea). Diváci: 44 097.

Jižní Korea: Kim Sung-kju – Kim Mun-hwan, Kwon Kjong-won, Kim Jong-kwon (81. Son Čon-ho), Kim Čin-su – Hwang In-pom, Čong U-jong I, I Kang-in (81. Hwang I-čo) – I Če-song (66. Hwang Hi-čchan), Son Hung-min – Čo Ku-song (90.+3 Čo Jo-min). Trenér: Sergio Costa.

Portugalsko: Costa – Dalot, António Silva, Pepe, Cancelo – Nunes (65. Leao), Neves (65. Palinha), Mário (82. Carvalho) – Vitinha (82. B. Silva), Ronaldo (65. André Silva), Horta. Trenér: Santos.

Zdroj: irozhlas.cz, sport.cz