Na zimním táboření v Broumovských stěnách na 100 lidí, covid tradici nepřerušil

foto Zimní táboření na vrchu Hvězda v Broumovských stěnách, 3. prosince 2022, Hlavňov, Náchodsko. Na snímku je slavnostní zapálení vatry.

Hlavňov (Náchodsko) - Přes 100 turistů z Česka přijelo na 59. ročník zimního táboření na vrchu Hvězda v Broumovských stěnách na Náchodsku. Akce se koná od pátku do neděle a patří k nejstarším v Česku. Tradici, která začala v roce 1964, nepřerušila ani epidemie koronaviru v minulých dvou letech. "Kdyby se zimní táboření loni či předloni nekonalo, návrat by byl obtížný," řekl ČTK organizátor akce Petr Scholz.

Fotogalerie

Počasí táborníkům letos přeje. "V noci na dnešek napadly asi dva centimetry sněhu, stromy jsou ojíněné, ráno byly minus tři stupně, přes den je kolem nuly. Musíme tam nahoru poděkovat," řekl Scholz. Zkušení táborníci vyznávající drsnější podmínky podle něj sice vzpomínají na ročníky s mrazy a půl metrem sněhu, ale nynější počasí vyhovuje i turistům, kteří na Hvězdu přijeli s malými dětmi.

Z pátku na dnešek ve stanech mezi pískovcovými skalami na Hvězdě ve výšce 674 metrů přespalo asi 30 lidí. "Celkem bude stanujících 107. Nejstaršímu účastníkovi je 82 let, nejmladší je dvouletá tábornice. Nejvzdálenější účastník je z Ludgeřovic na Opavsku. Nejpočetnější skupina 17 lidí přijela z Týnce nad Labem," řekl Scholz.

Součástí táboření jsou pěší výlety po hřebenech Polických a Broumovských stěn a na stolovou horu Ostaš. "Po tradiční vatře se nám o dobrou náladu večer postará trampská kapela Slaveňáci," řekl Scholz.

Zimní táboření na Hvězdě je po táboření na Klíči v Lužických horách druhou nejstarší akcí svého druhu v Česku. Tradice původně vznikla na hoře Ostaš, kde se konalo prvních 14 ročníků táboření. Po požáru turistické chaty na Ostaši se akce v roce 1978 přesunula na nedalekou Hvězdu.

V minulých dvou letech se táborníci museli vypořádat s covidovými restrikcemi, i tak jich vždy přijely desítky. "Předloni jsme zde byli v rouškách a chata s restaurací byla zavřená. Loni se mohli zúčastnit jen táborníci po předložení covidpasu," řekl Scholz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď