Třetí a čtvrté kolo Extraligy

PRAHA, 5. 12. 2022: O prvním prosincovém víkendu měla na programu šachová nejvyšší soutěž další dvě kola. Dominanci potvrdil hlavní favorit soutěže Nový Bor, který kráčí soutěží bez jediné zápasové prohry se skórem 23,5 bodu! V sestupových vodách se prozatím nachází oba nováčci soutěže OAZA loznice.cz a Šachy Hošťálková. Nejúspěšnějšími hráči po úvodních čtyřech kolech s plným bodovým ziskem jsou Tamir Nabaty hájící barvy Lysé nad Labem a Štěpán Žilka hrající za Nový Bor. Za zmínku stojí také pěkný výkon mladičkého Vaška Fiňka, který má prozatím na kontě 3,5 bodu.

Tuzemská šachová extraliga patří mezi nejsilnější dlouhodobé soutěže na světě. Své o tom ví také nováček soutěže Šachy Hošťálková. Působení týmu ve třetím a čtvrtém kole komentuje kapitán Josef Bednařík: „Hošťálková zažila uplynulý víkend nefalšovaný šachový svátek. Extraliga zavítala na území Valašska poprvé v historii a navíc v plné parádě! Do místní Sokolovně dorazili hráči jako například exmistr světa FIDE Ruslan Ponomariov, Tamir Nabaty či další zvučné jména světové či tuzemské šachové komunity. Svou extraligou premiéru si odbyli další naši odchovanci, což je jeden z primárních cílů našeho působení v této profesionální soutěži. Smršť gratulací během víkendu od domácích fanoušků přijali všichni naši remízoví stars! Co dodat závěrem? Snad jen to, že všichni členové našeho extraligového týmu se již těší na lednové dvojkolo, protože každý zápas vesnického týmu v nejvyšší soutěži je jednak překvapením, ale hlavně také zážitkem!“.

foto: Josef Bednařík

Na drsné Valašsko zavítal v sobotním duelu tým Lysé nad Labem, který i díky nedělní výhře s Frýdkem-Místkem okupuje druhou příčku. Kapitán Vlastimil Jansa komentuje výkon stroze, ale za to výstižně: „Vyhráli jsme oba zápasy – a to je vždycky skvělé! V sobotu v Hošťálkové se jednalo jen o výši skóre, v neděli s Frýdkem-Místkem (5-3) to také nebyl nervák. Zkrátka dařilo se nám, především skóre na prvních šachovnicích (6 ze 6!) bylo imponující!

Ve Frýdku – Místku i přes porážku nesmutní a i nadále věří v medailové umístění, což podtrhuje hodnocení kapitána Stanislava Jasného: „V sobotu jsme přivítali celek Pardubic, jehož sestava budila respekt. Po vyrovnaném úvodu jsme se dostali pod tlak na zadních šachovnicích. Několik partií skutečně skončilo remízou a šestou jsme neudrželi. Kluci ale velkou bojovností dokázali zvrátit průběh na sedmé a osmé. Jako bonus jsme zvítězili i na druhé. Výhra 5-3 s takovými soupeři se cení. V neděli před námi stál opět velmi silný tým Lysé. Zápas se dlouho jevil jako poměrně vyrovnaný, postupně jsme se ale začali dostávat do problémů, tentokráte na předních deskách. Po dvou remízách, nám ale dalo naději vítězství na osmičce. Bohužel se nepodařilo zachránit první tři šachovnice. Na páté a sedmé se naši hráči snažili do samotného závěru vyrovnat stav, ale soupeři to udrželi. Zaznamenáváme tak první týmovou porážku. I přes to, zůstáváme ve hře o medaile.

Poslední aktér klání na východní Moravě, tým Gasco Pardubice, hodnotí výkon prostřednictvím Sergeje Movsesjana: „Sobotní zápas ve Frýdku se nám nevydařil, o výsledku v náš neprospěch rozhodlo především nevyužiti velmi slibných pozic na posledních dvou šachovnicích. Nováček soutěže nastoupil v poněkud kombinované sestavě, po úporném boji se projevila vetší zkušenost našich hráčů a nakonec z toho bylo vysoké vítězství.“

Naprosto spokojen však může být favorit soutěže Nový Bor. Kapitán Petr Boleslav jízdu dalším dvojkolem hodnotí následovně: „Sobotních 7:1 a nedělních 6:2 je rozhodně důvodem ke spokojenosti z celého víkendu. Stoprocentní výkon předvedli hned čtyři hráči naší víkendové sestavy. Divácky se hrály atraktivní šachy, vypíchnul bych partii Alexeje Širova s Igorem Štohlem v sobotním kole a partii Štěpána Žilky s Jiřím Rýdlem v nedělním zápase s Unichessem.

Profesorský výkon předvedli hráči Turnova. Kapitán Pavel Šimáček nám přiblíží proč: „V sobotu proti Unichessu se zápas ze začátku vyvíjel v náš prospěch a zhruba po dvou hodinách se zdálo, že jedinou otázkou bude výše našeho vítězství. Pak se však začaly dít věci na 1., 4. a 5. šachovnici a nakonec ještě můžeme být hodně rádi, že všechny tři body zůstaly doma. V neděli s DP Praha předvedl náš tým profesorský výkon, korunovaný zaslouženým vítězstvím. Po úvodních pěti remízách jsme dotáhli všechny tři lepší pozice k výhrám a zisku dalších tří zápasových bodů.

Šachovou bohyni Caissu vyvolávali v Líních. Jestli přání vyslyšela, tak to nám přiblíží kapitán Radek Turner: „V prvním domácím zápase nás poslal do vedení hráč soupeře Karel Malinovský, který v rovné pozici přehlédl taktické hrozby Víti Rašíka, další bod pak přidal Martin Petr. Na 5:2 nás posunul Tomáš Hurdzan a tak už nevadilo, že Florian prohrál po dlouhém boji s pěkně hrajícím Ríšou Mládkem. Ve druhém zápase to dlouho vypadalo, že připíšeme další tři body a to přestože v souboji generací prohrál Vlasta Hort s Jášou Němcem. Bohužel Petr Neuman „vypustil“ Petra Piska a Jirka Štoček prohrál dobře rozehranou partii s Tomášem Polákem. Po víkendu jsme tedy relativně spokojení. Oba zápasy byly dle papírových předpokladů vyrovnané. V prvním zápase nám Caissa pomohla a ve druhém naopak sebrala.“

Plný počet bodů připsal po víkendu tým Moravské Slávie Brno. Michal Vávra se za spanilou jízdou ohlíží následovně: „Druhý adventní víkend v Praze a Plzni byl pro Morendu velmi úspěšný, vybojovali jsme plných 6 bodů. V sobotním zápasu proti sympatickým nováčkům jsme museli nejprve v Oáze trochu rozmrznout po předcházející kryoterapii, na což doplatil prohrou Kuba Kůsa s teoreticky velmi dobře připraveným Davidem Výprachtickým. Když se i Tomáš Polák dostal do prohrané pozice se Štěpánem Hrbkem, byl zápas poněkud nakloněn na stranu domácích. Naštěstí týmový duch rozehřál naše hráče a po rychlé výhře Kuby Roubalíka na 1-1 přidali výhry Csaba Balogh a Martin Neugebauer a po dvou remízách a prohře Tomáše pečetil zkušeným výkonem na konečných 5-3 Jozef Obšívač. Přesto chci pochválit domácí za statečný a bojovný výkon! V nedělním čtvrtém kole jsme i s dávkou štěstí porazili silný domácí tým ŠK Líně. Po dvou rychlých remízách obou Kubů porazil náš mladíček Jáša Němec legendárního Vlastimila Horta (zajímavostí je, že je včera nedělilo jen 64 polí, ale i 64 let). Do dost kritické pozice se po zahájení dostal Tomáš Polák s Jirkou Štočkem a i Petr Pisk měl po nepřesnosti kratší konec provazu proti Petru Neumannovi. Petr ale nepřesnost Petrovi vrátil a tak jejich partie skončila stejně jako další souboje – vyjma 2.desky – remízou. Jirka z pohledu ŠK Líně bohužel svou převahu nezrealizoval a partii ještě prohrál. Celkově tedy opět 5-3 pro nás. Morenda tedy prožije vánoční svátky ve středu tabulky. Přeji Vám všem pohodový adventní čas, krásné vánoční svátky a zdravý rok 2023!

Svátečním přáním skončil také výčet hodnocení jednotlivých zápasů. Kompletní tabulku je možné zhlédnout na webu chess.cz. Páté a šesté kolo šachové extraligy je v plánu 7. – 8. ledna 2023!

Ukázky z obou kol od IM Davida Kaňovské si můžete přehrát zde.