Tip Jakuba Pavlovského: Kniha Ze zámoří do Čech nabízí evropskou historii čokolády, čaje a kávy
Tento týden připadl na doporučení od moderátora pořadu Záložka Jakuba Pavlovského. Pohodlně se usaďte, uvařte si šálek dobré kávy a přečtěte si něco o její historii. Kniha Ze zámoří do Čech: čokoláda, čaj a káva v raném novověku vás s ní podrobně seznámí. Věděli jste, že se káva stala populární pro širokou veřejnost v Evropě na přelomu 17. a 18. století? Společně s čajem a čokoládou tak začala konkurovat dosud rozšířeným alkoholickým nápojům jako pivo a víno.
Kniha spisovatele a kulturního historika Karla Černého vyšla v roce 2020 v nakladatelství Academia. Provede vás dějinami kofeinových nápojů v Evropě a nabídne informace o historii cesty kávového zrnka do Čech. Publikace nabízí i spoustu zajímavých informací o prvních kavárnách napříč Evropou či způsobu přípravy horké čokolády v dobách baroka.
Které z evropských měst bylo původní mekkou kávy? Poslechněte si celý tip Jakuba Pavlovského.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.