Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Areály v podhůří Jeseníků zahájily zasněžování sjezdovek 20. 11., po 14 dnech jsou již v provozu první sjezdovky

Celý MS kraj |

Areály v Jeseníkách zahájily 20. listopadu zasněžování sjezdovek. Jako první v moravskoslezské části Jeseníků zahájili lyžařskou sezónu již za 14 dní v Karlově pod Pradědem. Do provozu byla uvedena modrá a červená sjezdovka pod lanovkou Karlov Ski Expres.

V Karlově pod Pradědem již od 20. listopadu vrcholily přípravy na zimu.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Zahájili jsme zasněžování, brali jsme to spíš jako zkoušku, ale přišel nám tedy pěkný mráz, takže nechali jsme děla jet dál i přesto, že nás čeká nějaká větší obleva, tak se budeme snažit něco připravit, ať nějaký sníh máme."

Největší novinkou jsou nové rolby pro údržbu svahů. Lyžaře jistě potěší nová sáňkařská dráha, kryté dětské pásy a především ceny skipasů.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Skipasy zůstaly za stejnou cenu, jako v loňské sezóně, nezdražili jsme žádný skipas, chceme lidem dopřát, ať si tedy mohou nějakou tu chvilku užít tady za přijatelných podmínek a za té nízké ceny."

Zasněžování spustil také ski areál Myšák a naplno se připravuje také areál Kopřivná v Malé Morávce.

Karel Ležatka, provozovatel, Kopřivná: „Zase jsme posílili trošičku zasněžování, vytvořili jsme novou zónu pro úplně nejmenší děti na lyžování.“

Na Kopřivné také připravili světovou novinku v odbavování lyžařů.

Karel Ležatka, provozovatel, Kopřivná: „Systém, nejmodernější na světě, takže předpokládáme, že ten bezkontaktní přístup sem do areálu, možnost nakoupení těch permic on line.“

Na sezónu je připravena také Horská služba.

Martin Chalupa, Horská služba Karlov: „Přechody na zimní techniku, údržba tyčového značení, techniky, stanic, připadl sníh, začalo mrznout, takže vidíme spoustu lidí s bobami. Takže dobrá obuv a kvalitní vybavení, oblečení.“

Termín zahájení provozu závisí pouze na počasí. Provozovatelé věří, že ani blížící se obleva termín příliš neoddálí. Sezóna byla v Karlově zahájena 3. prosince prodlouženým večerním lyžováním již od 16 hodin.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Další provoz plánujeme od středy prodlouženým večerkem do pátku a od soboty už klasický provoz. Lanová dráha Karlov Ski Expres obslouží za hodinu 2400 osob a na lanovce jezdí 52 odpojitelných vozů, neboli sedaček.“

Návštěvníci mohli současně využít i všech obslužných provozů v areálu.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „V provozu už máme restauraci U ježka, máme v provozu půjčovnu, školku máme v provozu a máme v provozu ski bar.“

Tereza Riedlová, instruktorka: „Lyže i snowboard, obojí. Od tří let učíme děti až vlastně do dospělosti, kdo přijde, toho berem.“

Lyžaři se na první sjezdy těšili, sjeli se do Karlova z celého kraje.

Anketa, první lyžaři: „Z Ostravy jsme. Jsme lyžařská rodina, tak si to nechceme nechat ujít. První lyžování.“

„Jelo se mi dobře, je to hezky upravené, myslím si, že dobré.“

„Sníh je výborný, za chvilku se to sice rozbije, ale na to, že je všude teplo, sjezdovky je hezky upravená, musíme jenom poděkovat tady místním, že to tak hezky upravili.“

„Jo, je to dobré.. Sice nejsem na to zvyklý, nejezdil jsem na tom dlouho, ale už vím, jak na tom jezdit. Dva roky už ho mám, takže vím, jak na tom jezdit.“

„Je to úplně super, je to tvrdé, perfektní to je.“

„Je to dobré, akorát, že trošku i tvrdé.“

„Bylo to skvělé, akorát, že ty drncavky.“

Přípravné práce dále pokračují, během několika dní bude v Karlově v provozu i nejdelší sjezdovka „Rodinná“ pod lanovkou Roháč.

Nahlásit chybu


K tématu

Záchranářský vrtulník zasahoval u tří pacientů kolem Pradědu

26. ledna 2024 21:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v uplynulých 24 hodinách u tří pacientů v Jeseníkách, všichni se nacházeli v oblasti Pradědu. Ve všech případech spolupracovaly posádky při ošetřování se členy horské služby.

V Jeseníkách si poradili s následky oblevy, jedou všechny vleky a pořádají se závody

19. ledna 2024 9:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS ( čti fis) závody proběhly v Karlově a další se již blíží.

V jesenických ski areálech se nejen naplno rekreačně lyžuje, ale také závodí

19. ledna 2024 10:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS závody proběhly v Karlově a další se již blíží.


V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Zaplní brownfield Žofinka v centru města

3. června 2024 13:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě by v příštích letech měla vzniknout nová městská čtvrť. Rozkládat se bude na území brownfieldu Žofinka v centru města za Novou Karolinou. Území propojí centrum s Dolními Vítkovicemi a o jeho vzhledu rozhodne urbanisticko-architektonická soutěž.

Vedení Sadů Životice jednalo s ministrem o kompenzacích za pomrzlé jabloně

Ministr zemědělství Marek Výborný během návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil i životické sady, které od nového roku vlastní město Havířov. S vedením jednal o kompenzacích i o převodu pozemků.

Absolventi fotokurzu prezentují svou tvorbu výstavou na Staré poště

Absolventi kurzu fotografování, který pořádá městské kulturní středisko, ukončili svou několikaměsíční práci výstavou na Staré poště. Na čtveřici snímků tu prezentují své pokroky. Řada z nich se do kurzu vrátila opakovaně.

Vydatné deště zaplavily některá místa v kraji, některé toky jsou v 1. stupni

Včera 8:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na mnoha místech v Moravskoslezském kraji museli zasahovat profesionální i dobrovolní hasiči, když vydatné deště zaplavily sklepy, garáže nebo kanalizační vpusti. Hladiny se zvýšili ve všech vodních tocích, ale větší problémy se neočekávají.

Havířovský Den pro děti i rodiny si užily tisíce lidí

Havířovský den pro rodiny i děti navštívily tisíce lidí. Město pro všechny připravilo opravdu bohatý program, ze kterého měly radost zejména ratolesti. Bohužel program předčasně ukončila bouřka.

Policie hledá pohřešovanou starší ženu z Českého Těšína, která se zatoulala v Hnojníku

Včera 10:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po pohřešované ženě se obrátili policisté, kteří ji hledají od neděle 2. června, kdy byla naposledy viděna v domově pro seniory v Hnojníku, kam přišla na návštěvu.

Tatrovka, postavená bruntálskými průmyslováky, byla slavnostně předána Správě silnic MS kraje

Za účasti zástupců ministerstva školství, MS kraje s Správy silnic předali studenti bruntálské průmyslovky do užívání vyrobenou Tatru Phoenix. Postavili ji v rámci projektu Tatra do škol a bude sloužit při zimní údržbě silnic v okrese Bruntál.

Úřednice muži odebrala děti, on jí ze msty podpálil dům, když tam rodina spala

3. června 2024 19:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár, který rodinný dům v Petrovicích u Karviné zachvátil 27. května, má na svědomí žhář. Ten ho zapálil proto, aby se pomstil sociální úřednici za odebrání dětí, na jejichž výchovu se svou partnerkou nestačil.

Pozvánka na běžeckou Pohodovou padesátku

Blíží se jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky nazvaný POHO 50.

Karviná se stala pořadatelem MČR v mažoretkovém sportu, hostila nejlepší týmy

3. června 2024 15:48 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský zimní stadion patřil nejlepším mažoretkám ze všech koutů naší země v rámci Mistrovství České republiky velkých formací. Zúčastněné týmy bojovaly nejen o cenné medaile, ale také o postupy na evropský a světový šampionát.

V Návsí slavnostně přivítali nové občánky obce

Velká sláva se konala v kulturním centru v Návsí. Obec tam přivítala více než 30 nových občánků, kteří se narodili do místních rodin v loňském roce.

O titul Obec roku soutěží v Moravskoslezském kraji 18 vesnic, Palkovice nasadily i vodníka

Včera 11:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velkou konkurenci mají letos vesnice, které se přihlásily do soutěže Obec roku. Zatímco loni jich v krajském kole soutěžilo jen 6, letos jich je 18. Například v Palkovicích do boje o vítězství nasadili i místního vodníka.

Nejtěžší Královská etapa Závodu míru odstartovala z Bruntálu na vodní nádrž Dlouhé Stráně v Jeseníkách

3. června 2024 9:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

2. června 2024 22:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

2. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

2. června 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Areály v podhůří Jeseníků zahájily zasněžování sjezdovek 20. 11., po 14 dnech jsou již v provozu první sjezdovky
Vydáno 9. prosince 2022 12:05, Celý MS kraj, Karel Soukop
Areály v Jeseníkách zahájily 20. listopadu zasněžování sjezdovek. Jako první v moravskoslezské části Jeseníků zahájili lyžařskou sezónu již za 14 dní v Karlově pod Pradědem. Do provozu byla uvedena modrá a červená sjezdovka pod lanovkou Karlov Ski Expres.

V Karlově pod Pradědem již od 20. listopadu vrcholily přípravy na zimu.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Zahájili jsme zasněžování, brali jsme to spíš jako zkoušku, ale přišel nám tedy pěkný mráz, takže nechali jsme děla jet dál i přesto, že nás čeká nějaká větší obleva, tak se budeme snažit něco připravit, ať nějaký sníh máme."

Největší novinkou jsou nové rolby pro údržbu svahů. Lyžaře jistě potěší nová sáňkařská dráha, kryté dětské pásy a především ceny skipasů.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Skipasy zůstaly za stejnou cenu, jako v loňské sezóně, nezdražili jsme žádný skipas, chceme lidem dopřát, ať si tedy mohou nějakou tu chvilku užít tady za přijatelných podmínek a za té nízké ceny."

Zasněžování spustil také ski areál Myšák a naplno se připravuje také areál Kopřivná v Malé Morávce.

Karel Ležatka, provozovatel, Kopřivná: „Zase jsme posílili trošičku zasněžování, vytvořili jsme novou zónu pro úplně nejmenší děti na lyžování.“

Na Kopřivné také připravili světovou novinku v odbavování lyžařů.

Karel Ležatka, provozovatel, Kopřivná: „Systém, nejmodernější na světě, takže předpokládáme, že ten bezkontaktní přístup sem do areálu, možnost nakoupení těch permic on line.“

Na sezónu je připravena také Horská služba.

Martin Chalupa, Horská služba Karlov: „Přechody na zimní techniku, údržba tyčového značení, techniky, stanic, připadl sníh, začalo mrznout, takže vidíme spoustu lidí s bobami. Takže dobrá obuv a kvalitní vybavení, oblečení.“

Termín zahájení provozu závisí pouze na počasí. Provozovatelé věří, že ani blížící se obleva termín příliš neoddálí. Sezóna byla v Karlově zahájena 3. prosince prodlouženým večerním lyžováním již od 16 hodin.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „Další provoz plánujeme od středy prodlouženým večerkem do pátku a od soboty už klasický provoz. Lanová dráha Karlov Ski Expres obslouží za hodinu 2400 osob a na lanovce jezdí 52 odpojitelných vozů, neboli sedaček.“

Návštěvníci mohli současně využít i všech obslužných provozů v areálu.

Bedřich Hrubý, vedoucí provozu: „V provozu už máme restauraci U ježka, máme v provozu půjčovnu, školku máme v provozu a máme v provozu ski bar.“

Tereza Riedlová, instruktorka: „Lyže i snowboard, obojí. Od tří let učíme děti až vlastně do dospělosti, kdo přijde, toho berem.“

Lyžaři se na první sjezdy těšili, sjeli se do Karlova z celého kraje.

Anketa, první lyžaři: „Z Ostravy jsme. Jsme lyžařská rodina, tak si to nechceme nechat ujít. První lyžování.“

„Jelo se mi dobře, je to hezky upravené, myslím si, že dobré.“

„Sníh je výborný, za chvilku se to sice rozbije, ale na to, že je všude teplo, sjezdovky je hezky upravená, musíme jenom poděkovat tady místním, že to tak hezky upravili.“

„Jo, je to dobré.. Sice nejsem na to zvyklý, nejezdil jsem na tom dlouho, ale už vím, jak na tom jezdit. Dva roky už ho mám, takže vím, jak na tom jezdit.“

„Je to úplně super, je to tvrdé, perfektní to je.“

„Je to dobré, akorát, že trošku i tvrdé.“

„Bylo to skvělé, akorát, že ty drncavky.“

Přípravné práce dále pokračují, během několika dní bude v Karlově v provozu i nejdelší sjezdovka „Rodinná“ pod lanovkou Roháč.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000034753/jesenicky-expres-arealy-v-podhuri-jeseniku-zahajily-zasnezovani-sjezdovek-20-11-po-14-dnech-jsou-jiz-v-provozu-prvni-sjezdovky