Vánoce se blíží a s tím i potřeba sehnat dárky bližním. A co je lepšího než jim koupit něco zajímavého ke čtení? V listopadu jsme vám přinesli tipy na literaturu pro ženy a v prosinci teď k tomu přidáváme i něco pro muže.

Jo Nesbø: Krysí ostrov a jiné povídky

Sbírka povídek od slavného severského krimi autora nás zavede do dystopických světů, kde se můžete spolehnout pouze na rodinu a blízké přátele a někdy ani na to ne. Naleznete zde zpověď vědce, který nalezl lék proti stárnutí, rivalitu v lásce ke stejné dívce, příběhy o odplatě, nenávisti i spravedlnosti a mnoho dalšího.

Dílo u nás vydala Kniha Zlín a společně s ním si můžete v tomto nakladatelství pořídit i další knihy od tohoto autora včetně slavného Sněhuláka.

Jeremy Clarkson: Jeremyho farma nejen zvířat

Bývalý moderátor legendárního pořadu Top Gear je známý především řízením takových aut jako Ferrari či Porsche, během covidové pandemie je ale vyměnil za trochu jiný dopravní prostředek – traktor. Ve formě vtipných novinových sloupků Clarkson popisuje své dobrodružství, když si koupil farmu v Oxfordshiru, a začal chovat hospodářská zvířata a včely, a hlavně – když si pořídil ten největší traktor na trhu. Knihu u nás vydalo nakladatelství Argo.

Stephen King: Billy Summers

Nájemný vrah Billy Summers patří mezi nejlepší v oboru, zabít ale zvládne jen pokud je jeho terčem opravdu zlý člověk. Teď ale pro něj nastal čas na poslední práci, poté chce skončit. Jeho úkolem je zabít nájemného vraha předtím, než u soudu vypoví, co by neměl. Billy se proto usadí v zapadlém městečku, kde se má řízení konat. Vydává se za spisovatele, který právě pracuje na novém románu. Jak ale čas ubíhá, tato lež se stává realitou a Summers začíná psát svou autobiografii.

Legendární spisovatel Stephen King tentokrát zabrousil do žánru thrilleru s mixem detektivky i válečného příběhu. Knihu u nás vydalo nakladatelství Beta-Dobrovský.

Julien Evans: Jak létají dopravní letadla

Pokud vás zajímají letadla, tak tato kniha je něco pro vás. Aktualizované vydání úspěšného díla dodává nové informace o nejnovějších pokrocích v technologiích, materiálech a konstrukcích jednotlivých strojů. Kniha též odpovídá i na časté otázky jako: Jsou turbulence nebezpečné? Co se stane, když se najednou zastaví motor? Kolik paliva letadlo spotřebuje? Co se děje s letadlem, když vletíme do bouřky? K čemu jsou všechna ta světla na ranveji?

Knihu vydalo nakladatelství Grada, publikace je doplněna barevnými fotografiemi, schématy a grafy.

Arthur Conan Doyle: Pes baskervillský (komiks)

Sir Charles Baskerville zemřel za záhadných okolností. Má s jeho smrtí něco společného rodinná kletba, nebo je v tom spíše něco lidského? Klasický detektivní příběh Sherlocka Holmese se v nakladatelství Kontrast dočkal komiksové podoby, která potěší každého fanouška detektivek.

Terry O’Niel, Gered Mankowitz: Rolling Stones 1963-1965 – Na cestě za hvězdnou slávou

Tato fotografická publikace vás provede počátky Rolling Stones očima dvou mladých fotografů. Jedinečné snímky zachycující skupinu ještě před jejich největší slávou a přinášejí nejen fotografie z jeviště, ale i z každodenních momentů, jako je například snídaně. Některé snímky nebyly před vydáním ještě doposud nikdy publikovány. Knihu u nás vydalo nakladatelství Omega.

Jiří Sivok: Líp už bylo

Postapo horor z pera českého spisovatele Jiřího Sivoka se odehrává dvanáct let po jaderné válce, kde se Cappy, který jako jeden z mála přežil útok ruských nájezdníků na Temelín, snaží dostat zpět do Českých Budějovic. Ačkoliv naděje umírá jako poslední, jak už název knihy napovídá, svět, ve kterém se ocitnete se nese v depresivním tónu, odkud naděje velmi rychle mizí.

Knížku letos vydalo nakladatelství Golden Dog a patří do jejich série Zrnka temnoty, v níž vycházejí příběhy kratšího rozsahu. Nebojte se ale, že byste byli kvůli délce o něco ochuzeni. Líp už bylo je kniha, která se vám dostane pod kůži a na jejíž obsah jen tak nezapomenete.

David Attenborough: Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost

Slavný vědec David Attenborough se v knize ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. V díle přináší alarmující svědectví o stavu naší planety a předkládá vlastní vizi budoucnosti. Autor se ale nesnaží jen lidstvo o nepříznivé situaci Země informovat, ale také najít i způsoby, jak tomuto vývoji zabránit.

Pavel Kašpar: Chce se mi

Básnická prvotina Pavla Kašpara se zabývá tématem mužství a věnuje se krizi středního věku. Je ironická i romantická a pobaví, i když poezie nepatří mezi vaši první literární volbu. Jednotlivé básně jsou propojené s autorskými fotografiemi, a to jak od autora samotného, tak i od výtvarnice Kláry Smith. Knížku vydalo nakladatelství Dauphin.