V Olomouckém kraji pátý měsíc v řadě vzrostla nezaměstnanost. To se stalo naposledy před devíti lety

10. prosinec 2022

Některé podniky v Olomouckém kraji omezují nábory nebo propouští zaměstnance. A to kvůli aktuální ekonomické situaci, poklesu zakázek a vysokým cenám energií. V regionu tak v posledním měsíci stoupla nezaměstnanost. K propouštění přistupuje například přerovská Meopta-optika nebo uničovské Miele.

V uničovské firmě Miele se vyrábí myčky a sušičky. V poslední době tady ubylo zaměstnanců, firma musela podle jejího ředitele Petra Vodáka produkci omezit. „Od letních měsíců sledujeme pokles prodejů sušiček prádla. Reagujeme na to poklesem výroby a také poklesem stavu zaměstnanců. Primárně se jedná o zaměstnance ve výrobě, na montážních linkách a ve výrobních procesech,“ uvádí Vodák.

Z podniku tak v posledních měsících postupně muselo odejít 140 lidí. „V posledním měsíci letošního roku snížíme náš stav zhruba o 30 zaměstnanců a myslíme si, že se potom ta situace stabilizuje,“ dodává Vodák.

„V posledním měsíci letošního roku snížíme náš stav zhruba o 30 zaměstnanců.“
Petr Vodák, ředitel uničovské firmy Miele

Vedení Miele není jediné, které muselo přistoupit k takovému kroku. „Během listopadu jsme obdrželi tři hlášení o hromadném propouštění od zaměstnavatelů se sídlem v Olomouckém kraji, které by se celkově mohlo týkat až 60 zaměstnanců,“ popisuje analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Propouštění plánuje v závěru letošního roku také třeba přerovská Meopta-optika, týkat se bude zhruba desetiny zaměstnanců. Podle Mikšaníka celkový počet nezaměstnaných v kraji stoupl, podniky omezují nábory či propouští kvůli aktuální ekonomické situaci, poklesu zakázek nebo vysokým cenám energií.

„Podíl nezaměstnaných osob v Olomouckém kraji se zvýšil v listopadu na 3,3 %.“
Jaroslav Mikšaník, analytik olomouckého úřadu práce

„Podíl nezaměstnaných osob v Olomouckém kraji se zvýšil v listopadu na 3,3 %. Listopad už je pátým měsícem v řadě, kdy nezaměstnanost v Olomouckém kraji vzrostla. Naposledy jsme takový vývoj zaznamenaly před devíti lety,“ zdůrazňuje Mikšaník.

Nejvíce přibylo nezaměstnaných na Jesenicku a to kvůli vysoké sezónnosti tamního trhu práce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio