Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2022 15:00
Čas čtení 3:43
Tereza Šnajdrová

Když slova nejsou potřeba. Moderat Praze ukázali, jak vypadá berlínské techno (Reportáž)

Když slova nejsou potřeba. Moderat Praze ukázali, jak vypadá berlínské techno (Reportáž)
Zdroj: Flick/alvis2603/volně k použití
KULTURA KONCERTY KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

V pátek 9. prosince v pražském Foru Karlín vystoupilo berlínské techno trio Moderat. Na koncertě nechyběl ani Refresher a přináší ti z něj reportáž.

Moderat jsme v tuzemsku mohli naposledy slyšet v roce 2017, kdy berlínské trio vystoupilo na festivalu Colours of Ostrava. Později téhož roku oznámilo, že si dává pauzu na dobu neurčitou. Přání hlasů volajících po jejich návratu se vyplnilo a v pátek 9. prosince 2022 přijelo populární berlínské techno opět do Česka. Tentokrát vystoupilo ve Foru Karlín a my ti z koncertu přinášíme reportáž.

Moderat vystoupí v roce 2023 na festivalu Grape, který se koná ve dnech 11. a 12. srpna na Letisku Trenčín. Vstupenky jsou k dostání na webu festivalu.
Doporučeno
Toto je 10 nejpopulárnějších písní na TikToku za rok 2022 Toto je 10 nejpopulárnějších písní na TikToku za rok 2022 7. prosince 2022 13:03

Sylvere trefou do černého

Program pátečního večera začal přesně ve 20:00 hodin, když se na pódiu objevil DJ Sylvere. Zaujal roli supportu a hned na první poslech bylo jasné, že byl trefou do černého. Ačkoli prostory Fora Karlín byly zatím zaplněny zhruba ze dvou třetin, návštěvníci tančili, bavili se, užívali si dobrého techna a těšili se na to, co přijde později. 

Někteří začátek Sylverova setu bohužel nestihli, neboť se u šaten tvořily fronty i na několik minut, ale jak je tomu zvykem – kdo chce stihnout všechny vystupující, musí přijít včas. 

Francouzský DJ naservíroval příchozím zhruba 40 minut dlouhý set, v rámci kterého hrál jak své vlastní mixy, tak i třeba Nights Off od Siriusmo či další oblíbené techno hity. Během jeho časového slotu se zatím Forum Karlín zaplnilo, a když Sylvere odešel a rozsvítila se světla, atmosféra v hale skoro jako by se dala krájet. Pět let čekání na Moderat je prostě dlouhá doba. 

Když slova nejsou potřeba

Sedm minut po deváté hodině večerní pak na pódium beze slova přišli Moderat, berlínské trio tvořené Saschou Ringem (Apparat), Gernotem Bronsertem (Modeselektor) a Sebastianem Szarym (Modeselektor). Forem Karlín se okamžitě začaly ozývat zádumčivé a elektrizující zvuky techna, které trio vytváří za pomoci samplerů, modulátorů a syntetizátorů. To vše bylo navíc doplněno o hypnotizující vizuály, které se během celého večera promítaly za kapelou. 

Doporučeno
Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) 16. května 2024 13:00

Právě vizuály jsou tím, na čem si kapela dává opravdu záležet. Během Neon Rats z nejnovějšího alba More D4ta vznikaly za Moderat nejrůznější kombinace slovních spojení, které odkazovaly na tvorbu Berlíňanů a vyvrcholily až velkým nápisem Praha. Během písně Reminder zase diváky a divačky vtáhl do jiné dimenze červený kruh, a to za zvuků perfektních vokálů Apparata.

Kódy, data a další struktury odkazují na nejnovější album More D4ta, ze kterého v pátek večer zazněla pětice písní – Neon Rats, More Love, Undo Redo, Fast Land a Easy Prey. Mohutnějšího ohlasu se však dostalo hitům z desek Moderat, II nebo III. Na nich najdeš skladby Running, Reminder, Ghostmother, No. 22 nebo Bad Kingdom, jejíž text „This is not, what you wanted. Not what you had in mind“ zpívalo už téměř celé Forum Karlín. 

Moderat si pro tuzemské fanoušky a fanynky připravili dvě hodiny dlouhý set, dokonalý průřez svou tvorbou. Příchozí byli nadšení. Na jejich dobré náladě neubralo ani to, že kapela s publikem téměř nekomunikovala. Apparat k fanouškům a fanynkám během celého večera promluvil jen párkrát, poděkoval za podporu a těšil se z toho, že pandemie covidu odezněla a lidé opět mohou chodit za kulturou, bavit se a radovat se ze života.

Na celkovém dojmu ona nekomunikace neubrala. U techno uskupení je to obvyklé a nikdo nečekal, že kapela bude vyprávět historky ze života a smát se nad nimi. I tak bylo zřejmé, že si trio páteční večer užívá, stejně jako fanoušci a fanynky.

Za zmínku pak určitě stojí samotný Apparat (Sascha Ring), jehož hlas dokresluje některé z písní. A nejen jeho hlas. V písni Les Grandes Marches Apparat sáhl po elektrické kytaře, na kterou hrál emotivní vysoké tóny, v temné Intruder se zase vyzpívával z napětí spánku a v Reminder sváděl boj s představou nepříjemné reality.

Doporučeno
Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě 15. března 2024 13:00

Páteční comeback v Praze ukázal, že se Moderat na hudební scénu vrací v plné síle. Tuzemským fanouškům naservírovali nezapomenutelnou show a my se moc těšíme na to, co si pro nás připraví do budoucna. 

Apparat + Modeselektor = Moderat

Berlínské trio Moderat sestává ze třech německých prominentních producentů, kteří mají i své vlastní projekty. Saschu Ringa můžeš znát jako Apparata a Gernota Bronserta a Sebastiana Szaryho zase jako Modeselektor. Vůbec první EP vydala skupina v roce 2003, neslo název Auf Kosten der Gesundheit, a okamžitě s ním sklízela úspěch u hudebních kritiků i fanynek a fanoušků.
 
V roce 2009 byli Moderat hlasováním čtenářů Resident Advisoru zvoleni Nejlepší live kapelou roku, vydali první desku Moderat a jen o rok později s ní vyrazili na první větší tour po Evropě. V srpnu roku 2013 pak Moderat vydali druhé album s názvem II, na kterém najdeš píseň Bad Kingdom. Ta se okamžitě stala virální, její ilustrovaný videoklip jsi mohl vidět všude na sociálních sítích a k dnešnímu dni má píseň jenom na Spotify více než 48 milionů přehrání.
 
O tři roky později kapela vydala další album s názvem III a v roce 2017 z čista jasna oznámila, že si dává pauzu na dobu neurčitou. Jak Moderat později vysvětlili, cítili se zahlcení, pod tlakem, unavení z koncertování po celém světě a také přiznali, že nikdy nechtěli, aby byl jejich projekt „firmou na peníze“.
 
Mnohé pak potěšilo, když 15. října 2021 Moderat na Instagramu zveřejnili upoutávku k More D4ta, čímž naznačili, že pauza skončila. V únoru tohoto roku pak oznámili, že nová deska vyjde již v květnu a fanoušci a fanynky se mohou těšit také na doprovodnou tour. V rámci tour pak navštívili také Česko.

Pokud tě o tvorbě berlínského techno tria zajímá víc nebo se chceš dozvědět, jak se za poslední léta vyvinula berlínská undergroundová scéna, sleduj náš web. Již brzy přineseme rozhovor, ve kterém jsme si povídali o technu, tvorbě, drogách i o tom, co si Moderat myslí o přítomnosti telefonů na koncertech.
Domů
Sdílet
Diskuse