Letos pro Prahu padly hned dva vánoční stromy: Rostly na Děčínsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Letos pro Prahu padly hned dva vánoční stromy: Rostly na Děčínsku

U jeřábu je strom pro Staromák, úplně vpravo za chalupou menší pro Václavák.
U jeřábu je strom pro Staromák, úplně vpravo za chalupou menší pro Václavák. (Foto Aha! – David Malik )

Vánoční smrk pro pražské Staroměstské náměstí letos pochází z Mlýnů na Děčínsku, kde rostl 58 let na pozemku rodiny Kubicových. Mlýny dokonce Prahu letos obdarovaly dvěma stromy. Poprvé totiž bude nazdobený vánoční smrk také na Václavském náměstí.

Rodinka jezdí do Mlýnů z Prahy na chatu. „Přihlásila jsem nás i loni. To jsme skončili v soutěži druzí. Letos to konečně vyšlo,“ popisuje Valerie Kubicová (20). Její otec Petr (39) pamatuje, když byl smrk vysoký jako on: „Zasadil ho můj otec v polovině šedesátých let, kdy chalupu koupil.“ Pětadvacetimetrový smrk dorazí na náměstí dnes kolem půlnoci. Cesta do Prahy z Mlýnů je jednou z nejdelších tras, kterou musí přepravní souprava urazit. Celkem jde o 150 kilometrů. Od zítřka do pátku bude probíhat zdobení, aby se slavnostně rozsvítil v sobotu 26. listopadu. Na jeho zkrášlování padne šest kilometrů LED světelných řetězů a 250 různých ozdob.

Poprvé na Václaváku

V okolí chaty Kubicových zněly pily v neděli hned dvakrát. Obdobně vzrostlý sedmdesátiletý smrk bude letos poprvé zdobit Václavské náměstí. Majitelem druhého pražského vánočního stromu ovšem není rodina Kubicových, ale obec Mlýny. „Paní starostka naštěstí neměla problém s tím, že bude smrk pokácen,“ dodal Petr Kubica.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.