Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stovky lidí vyjadřují smutek nad úmrtím Čeňka Růžičky. Zemřel jeden z nejvýznamnějších Romů v historii ČR

11. prosince 2022
Čtení na 6 minut
Čeněk Růžička během pietního aktu v Letech u Písku 13. 5. 2016 (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)
Stovky lidí a různé organizace vyjadřují na sociálních sítích smutek nad úmrtím Čeňka Růžičky, který zemřel v pátek 9. prosince na srdeční selhání.

“Čeněk byl nejvýznamnějším romským lidskoprávním aktivistou v historii samostatné České republiky. V čele Výboru pro odškodnění obětí romského holokaustu, se zasadil o odstranění prasečího velkochovu z míst romské genocidy v Letech u Písku a o zlepšení vzájemného pochopení a soužití mezi Romy a neromy v České republice,” napsali za organizaci Konexe Miroslav Brož a Josef Miker. “Odešel až potom, co dosáhl vítězství ve svém životním Boji za dosažení důstojnosti a spravedlnosti pro romské oběti tábora v Letech u Písku. Přestože zvítězil, boj pro něj neskončil a do poslední chvíle se aktivně a neúnavně angažoval ve všech úkolech, které sebou přinášela proměna areálu vepřína v důstojný památník,” dodávají.

“Naše přátelství vzniklo symbolicky právě v Letech. Ze spolubojovníků jsme se stali kamarády, Čeňka jsme milovali, byl pro nás starším bratrem. Byl mostem, který spojoval různé generace aktivistů. Čeněk odešel a náhrada za něj neexistuje. Skončila jedna éra romského aktivismu. Odkaz Čeňka Růžičky je jasný – lidská práva nejsou zdarma, je třeba za ně neúnavně bojovat,” uvedli Miroslav Brož a Josef Miker.

Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým nad úmrtím Čeňka Růžičky vyjádřila i zastřešující organizace RomanoNet. “Čeněk Růžička, byl velkým bojovníkem v oblasti uznání holocaustu českých Romů a bojovník za odstranění prasečáku v Letech u Písku. Byl také podporovatelem naší organizace v oblasti advokačních aktivit. Vždy jsme si vážili jeho rád a přístupu k otázce inkluze Romů. Pan Růžička šel příkladem, který bude pro nás všechny i nadále inspirací,” napsal pro zpravodajský server Romea.cz Michal Miko, ředitel organizace RomanoNet.

“Před čtrnácti dny jsme se potkali, nenapadlo mě že ho vidím už naposledy. Celý svůj život se neúnavně zasazoval o připomínání oběti romského holocaustu. Má obrovskou zásluhu na odstranění vepřína v Letech u Písku,” uvedl Cyril Koky, koordinátor pro romské záležitosti a integraci cizinců Středočeského kraje.

Hluboký zármutek na úmrtím předsedy Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR Čeňka Růžičky vyjádřilo i Muzeum romské kultury. Růžička byl jeho externím spolupracovníkem. “Jen stěží lze slovy vyjádřit míru ztráty, jež pociťujeme. Vzpomínat na něj budeme jako bojovníka, který ze všech sil a doslova se srdcem na dlani usiloval o důstojné uctění památky obětí tábora v Letech u Písku, člověka, který se nikdy nebál otevřeně konfrontovat druhé a apelovat na rovnoprávnost Romů a Sintů. Byl nepřehlédnutelnou osobností na poli romského aktivismu, dosud je osobností nenahraditelnou,” píše na sociální síti Facebook Muzeum romské kultury.

“Odešel významný představitel původních českých Romů Čeněk Růžička. Málokdo udělal v otázce skutečné povahy tábora v Letech u Písku tolik jako on. A to i v době, kdy se o něm jako o koncentračním moc nehodilo mluvit. A Čeněk Růžička ho tak nazýval. Ještě aby ne, část jeho rodiny byla v Letech vězněna. Snad i proto se tolik věnoval otázkám odškodnění obětí romského holocaustu a zbourání nedůstojného vepřína v Letech,” napsala novinářka Jarmila Balážová. “Skutečně jsem si ho vážila. Bude velmi chybět. Upřímnou soustrast a hodně sil jeho rodině. A čest jeho památce. Je mi to moc líto. Mi del o Del leske lóki phuv,” dodala Balážová

“Čeňku nikdy nezapomeneme, to ani není možné, zanechal jsi zde odkaz skvělé činnosti v rámci odškodnění romského holocaustu. Lety u Písku nám tě na vždy budou připomínat. Mi del tuke o del loki phuv,” napsal ředitel organizace Khamoro Emila Voráč.

“Čest jeho památce,” napsal na sociální síť Twitter velvyslanec Velké Británie v ČR Nick Archer.

“Opustil nás obdivuhodný a inspirativní člověk Čeněk Růžička,” objevilo se na Twitteru Velvyslanectví USA v Praze, které Růžičkovi udělilo za neúnavnou práci v oblasti lidských práv v roce 2017 Cenu Alice Masarykové. “Pane Růžičko, budete nám velmi chybět!”

Památku Čeňka Růžičky připomněla i velvyslankyně Kanady Ayesha Rekhi.

“Do očí mi vyhrkly slzy. Před očima mám obraz, jak buší do zdí prasečí farmy v Letech, kterou jsme dekády nechávali stát na místě, kde umírali Romové. Šťastnou cestu, Čeňku. Bez tebe by tam ta hrůza klidně stála doteď. Díky za vše, hrdino,” napsala novinářka Apolena Rychlíková.

Podle novináře Jindřicha Šídla zemřel člověk, který má maximální zásluhu na zbourání prasečáku v Letech. “Jsem moc rád, že se toho dožil. A pro příštího prezidenta je to taky námět na státní vyznamenání,” dodal Šídlo.

Občanští členové “romské rady” vyjadřují upřímnou soustrast celé rodině

Také občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny s velkým zármutkem přijali zprávu o náhlém skonu pana Čeňka Růžičky, dlouholetého člena Rady, který neúnavně bojoval za uznání holokaustu Romů. Občanští členové vyjadřují upřímnou soustrast celé rodině.

„Pan Růžička byl inspirací pro mě i moje kolegy, kteří jsme měli možnost s ním pracovat,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz občanský člen Štefan Oláh. „Co pan Růžička řekl, to platilo. Mluvil stejně s politiky i obyčejnými lidmi, nikoho se nebál a šel vždy za svým cílem. Mi del o Del leske e lokni phuv, budiž mu země lehká,” dodal.

„Jistě si každý z nás ve své paměti uchová chvíle prožité v přítomnosti tohoto neopakovatelného člověka plného víry a odhodlání, které věnoval svému životnímu poslání boje za zachování důstojné památky obětí holokaustu,“ řekl Jan Husák. „Přes pověst o neústupném a zarputilém člověku, jsem měl možnost poznat člověka citlivého, cílevědomého a schopného dostát svému slovu. Je pro mě ctí a výsadou vzdát hold tomuto člověku, kterého jsem osobně znal a který stál po mém boku v rozhodnutích, které jsem učinil. Byl a bude pro mě příkladem člověka, jehož odkaz nesmí být zapomenut. Jeho smrt přišla náhle, avšak láska k němu v nás zůstává věčná. Ti, kteří měli Čeňka skutečně rádi, budou k jeho odkazu vyslovovat mnoho slov, která nám nedovolí na něj zapomenout. Vím, že své životní dílo ještě nedokončil, a o to větší úsilí mu musí být věnováno. Vím, že se velikánům doby věnuje čas ticha, ovšem nyní se musíme stát jeho hlasem a společně, v duchu jeho odkazu, se musíme zasadit o dokončení jeho snu,“ dodal Jan Husák.

Úctu Růžičkovi vyjadřují i čeští politici

Hold vzdala Čeňku Růžičkovi předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která zároveň připomenula, že zítra se bude ve sněmovně konat veřejné slyšení, které právě Čeněk Růžička připravoval. “V létě jsme se potkali v Letech, začínal se konečně odstraňovat vepřín. Měl na tom velkou zásluhu. Byl dojat, ale stále plný plánů. Na realizaci jednoho z nich jsme se tam tehdy dohodli. Čeněk Růžička bohužel odešel na věčnost, zítřejší událost bude i příležitostí vzdát mu hold,” uvedla Pekarová Adamová.

Upřímnou soustrast vyjádřilo na Twitteru i Ministerstvo kultury ČR a ministr kultury Martin Baxa. “Čeňka Růžičku si navždy budu pamatovat, jak bere do ruky krumpáč a sám se pouští do bourání prasečáku v Letech, v den začátku demolice. Téma romského holocaustu vytrvale vnášel do veřejného prostoru. Dočkal se památníku v Hodoníně a začátku jeho budování v Letech. Bude mi chybět,” uvedl ministr kultury.

Upřímnou soustrast rodině Čeňka Růžičky vyjádřila i senátorka Adéla Šípová, která ho pokládá za jednoho z nejvýznamnějších romských aktivistů, potomka původních českých Romů, který má zásadní zásluhu na odstranění vepřína v Letech.

Bývalý ministr kultury Daniel Herman uvedl, že se s Růžičkou znal 30 let. “Měl jsem ho rád, byli jsme přáteli. Znali jsme se asi 30 let. Byl mým poradcem pro romský holokaust. Právě on mi představil Lety. V úzké spolupráci jsme koordinovali výkup vepřína a vybudování památníku. Na MK jsem ho vyznamenal. Díky, Čeňku!” napsal Herman.

Poslanec Hayato Okamura označil Čeňka Růžičku jako člověka s velkým srdcem.

Podle prezidentského kandidáta a senátora Pavla Fischera bude hlas Čeňka Růžičky chybět. “Čest jeho památce,” napsal senátor.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Laurenčíková Růžičkovi poděkovala ze jeho celoživotní úsilí v ochraně práv Romek a Romů. “Svůj život věnoval ochraně práv Romek a Romů. Zasadil se o demolici vepřína v místě koncentračního tábora v Letech. Nahradí jej Památník holokaustu Romů a Sintů. Ten bude rovněž připomínkou celoživotního úsilí Čeňka Růžičky. Patří mu naše velké díky,” napsala vládní zmocněnkyně.

Další stovky kondolencí přibývají na sociálních sítích i pod odkazy na článek, který k úmrtí Čeňka Růžičky zveřejnil zpravodajský server Romea.cz.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon