Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti už nemusí střílet v kulturáku, v malé obci jim postavili střelnici

  16:57
V areálu Lesního zátiší v Brništi na Českolipsku, kde se soustřeďuje kulturní život obce, během posledních čtyř měsíců vyrostla moderní střelnice za více než dvacet milionů korun. Ve sportovní střelbě se tu zlepšují děti a mládež.

Na poměrně malém prostoru je kompletní zázemí pro 21 střeleckých stavů. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Uvnitř haly se střílí na 10 metrů ze vzduchovky, a když se otevřou speciální vrata, mohou děti střílet ze stejného místa ven malorážkou až na délku 50 metrů.

„Máme na jednom malém prostoru kompletní zázemí pro 21 střeleckých stavů,“ sděluje trenér mládeže Václav Bartoš.

Navíc se tu nestřílí na papírové terče, ale na elektronické. Ty mají snímače, které střelu vyhodnotí a informaci o zásahu přenesou do počítače. „Závodník má před sebou monitor, kde mu to nahlásí zásah a zároveň se mu sčítají body,“ popisuje Bartoš. Informace se dostává skrze obrazovky také k trenérům a divákům.

Přestože má sportovní střelba v Brništi mnohaletou tradici a starší venkovní střelnice u lomu je využívanou a nedílnou součástí obce, s výchovou mladých střelců zde začali poměrně nedávno, asi před dvěma lety.

Děti měly o střelbu zájem, problém byl ale s vyhovujícím prostorem. „Obec nám půjčila prostory v kulturním domě. Když se tam v týdnu nic nepořádalo, postavili jsme si tam mobilní střelnici na vzduchovku,“ vzpomíná Bartoš.

Úspěchů dětí přibývalo a prvotní myšlenku na výstavbu střelnice pro mládež podpořilo zastupitelstvo. „Nová střelnice slouží pouze pro výchovu dětí a mládeže, je určená pro sportovní střelbu v olympijských disciplínách. Není pro veřejnost,“ připomíná Bartoš.

Trénovat zde mohou pouze členové Českého střeleckého svazu. „A je jedno, jestli jsou z České Lípy, nebo z Ostravy,“ dodává.

Děti začínají v deseti letech

V brnišťském klubu trénují nejmladší děti od 10 let. Podle Bartoše v takovém věku jednak už chápou, o co ve sportovní střelbě jde, navíc jsou už dostatečně fyzicky zdatné.

Další kategorie se rozlišuje od 12 do 14 let a pak následují dorostenci, kteří se učí střílet vestoje i polohové disciplíny. Příprava zabere hodně času, je náročná jak po fyzické, tak po psychické stránce.

To, že Brniště s necelými čtrnácti sty obyvateli postavilo jedinečnou střelnici pro mládež za dvacet milionů, nepřijde starostovi přemrštěné ani zbytečné.

„Mohli jsme to odložit, ale chtěli jsme děti dostat od počítačů a mobilů, aby sportovaly. Čas ukáže, jestli to rozhodnutí bylo správné,“ míní Michal Vinš.

Podle něj si sice všichni stěžují, že děti tloustnou, ale nikdo proti tomu nic nedělá. „Když neberu dětská či fotbalová hřiště, kde se v posledních deseti letech vybudovalo něco pro děti? V tomhle celé republice ujel vlak a máme co dohánět. Nejvíc sportovišť je vesměs z dob minulých a dneska se prakticky nestaví,“ upozorňuje.

O Brništi je slyšet

Mezi talentovanými brnišťskými střelci jmenoval Kláru Bartošovou nebo Petra Plecháče, mistra republiky, který se účastnil olympijských her mládeže v Singapuru.

„I mládež dosahuje dobrých výsledků. Obsazují místa na bedně, a když přijedou na soutěž, všichni vědí, že přijelo Brniště. Začíná o nás být v této disciplíně slyšet,“ říká Vinš.

„Je to skvělé místo pro trénink všech střelců z kraje. Takovou střelnici nemají k dispozici ani špičkoví střelci pro domácí přípravu. Takovou bych si taky kdysi moc přála. Já jsem střílela ze sklepa do garáže nebo jsem takzvaně sušila doma v obýváku,“ vzpomíná s úsměvem Klára Kasper, dříve Bartošová, vicemistryně republiky, která byla v reprezentaci a obsadila čtvrté místo na mistrovství Evropy.

„Jezdila jsem střílet do Manušic a do České Lípy, a když jsem potřebovala trénovat na světové úrovni, tak jiná střelnice než v Plzni prostě nebyla,“ konstatuje.

V Brništi bude vypomáhat s tréninkovými kempy. „Už teď máme příslib, že sem budou jezdit trénovat střelci z Libereckého kraje, podporuje nás olympijský výbor i střelecký svaz. O zdejší soustředění projevila zájem také reprezentace,“ prozrazuje Vinš.

Děti už se hlásí

I místní jsou podle trenéra Bartoše sportovní střelbě v Brništi nakloněni. Zatím nedělal klub žádný nábor, přesto se jim děti hlásí. Střelbu nejprve zkouší, a aby mohly dál, musí projít sítem. V celém procesu hrají důležitou roli rodiče.

„Je to jako v každém sportu, dítě potřebuje podporu a zázemí doma, aby trénovalo a chodilo na tréninky. A ne aby nám je rodiče strhávali řečmi, že nemusí chodit pokaždé. Jedeme na profesionální úrovni a tam podpora rodiny nesmí chybět. Nejsme družina nebo kroužek, kde hlídáme děti,“ zdůrazňuje Bartoš.

O tom, že se na nové střelnici dveře netrhnou, je přesvědčený i starosta Brniště. „Obdobná střelnice, kde se dá střílet z jednoho místa jak dovnitř, tak ven, v republice není. U nás se dají odstřílet všechny disciplíny na jednom místě, nemusí se přejíždět nebo přesouvat jako na vojenských střelnicích,“ vyzdvihuje Vinš.

Do budoucna plánuje v areálu vybudovat i ubytování v podobě chatek či novodobějších kontejnerů včetně stání pro karavany a pro obytné domy. Na střelnici, která stála téměř 20,5 milionu korun, přispěla Brništi Národní sportovní agentura necelými 13 miliony a Liberecký kraj částkou 2,4 milionu korun.

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...