INZERCE

Nasazování pout. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Úplatkářská aféra v europarlamentu bytní. Belgické úřady rozšíří vyšetřování na další podezřelé

Kauza úplatků z Kataru, která zasáhla nejvyšší politická patra Evropské unie, se dále rozšiřuje. Deník L´Echo uvedl, že vyšetřovatelé při pátečních domovních prohlídkách objevili v bytě řecké političky pytle s penězi a zajistili hotovost ve výši zhruba 600 tisíc eur, tedy ve výši cca 15 milionů korun. Belgická policie rozšíří vyšetřování na další podezřelé.

Řecká státní televizní stanice ERT pojmenovala skandál kolem řeckého místopředsedy Evropského parlamentu Katar-gate. Jedná se o dalekosáhlou evropskou politickou záležitost, která se navíc stále rozrůstá.

Vrcholná řecká politička Eva Kailiová byla zatčena navzdory poslanecké imunitě, kterou jako dosud jediná z šesti zatčených osob v kauze údajné korupce ze strany Kataru disponuje. Bylo možné jen díky tomu, že místopředsedkyně Evropského parlamentu byla pravděpodobně přistižena přímo při činu. Kailiová může zůstat ve vyšetřovací vazbě maximálně měsíc. Během této doby ji musí parlament zbavit imunity nebo musí začít soudní proces.

Podle belgických médií byl Kailiin otec Alexandros Kailis zatčen, když se snažil opustit hotel Sofitel nedaleko Kailiina domu v Bruselu s kufrem plným peněz.

Kailiová podle agentury DPA 21. listopadu v EP vystoupila s projevem, v němž v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale vyzdvihovala reformy v pořadatelské zemi Kataru, které podle ní inspirovaly arabský svět.

Kauza v Evropském parlamentu propukla přitom v době, kdy Katar čelí mezinárodní kritice například kvůli úmrtím dělníků, kteří pracovali na výstavbě stadionů.

Mluvčí katarské vlády navíc po obvinění řekl agentuře AFP, že „všechna tvrzení o špatném počínání katarského státu jsou výsledkem vážné dezinformace“.

Kvůli podezření z korupce zatčená místopředsedkyně europarlamentu Eva Kailiová. Foto: Wikimedia Commons

Eva Kailiová byla zatčena v pátek spolu s dalšími pěti lidmi. Belgické justiční orgány uvedly, že čtyři ze šesti podezřelých zůstávají ve vazbě. Podle zpráv médií byli z cely předběžného zadržení propuštění Alexandros Kailis a italský generální tajemník Mezinárodní odborové konfederace Luca Visentini.

Podle řeckého nedělníku Proto Thema je Eva Kailiová podezřelá ze založení zločinecké organizace, praní špinavých peněz a korupce. Podle zdrojů časopisu Proto Thema belgické úřady rozšíří vyšetřování na další podezřelé a předvolaly mimo jiné sestru Evy Kailiové, Madalenu Kailiovou.

Italská agentura Ansa uvádí, že kromě Kailiové zůstávají ve vazbě bývalý italský europoslanec Antonio Panzeri, Kailin partner Francesco Giorgi a Niccolò Figà-Talamanca. Giorgi byl Panzeriho asistentem v době, kdy byl europoslancem a pracoval v Evropském parlamentu. Figà-Talamanca je generálním tajemníkem organizace pro lidská práva No Peace without Justice. Organizace se věnuje ochraně a podpoře lidských práv, demokracie, právního státu a mezinárodní spravedlnosti.

Rodina Alexandrose Kailise čelí v Řecku velkým problémům. Noviny To Pontiki například informovaly, že na základě žádosti Interpolu musí být prověřeno pořízení čtyř nemovitostí a bankovní účty všech přímých příbuzných v rodině.

To se již stalo v Itálii v případě Panzeriho manželky a dcery. Panzeri založil organizaci na ochranu lidských práv Fight Impunity. V čestné správní radě organizace zasedají bývalý komisař EU Dimitris Avramopoulos a bývalá představitelka EU pro zahraniční věci Federica Morgheriniová. Oba odstoupili ihned poté, co se objevila první obvinění proti Panzerimu.

Šok pro evropské moralisty

Kauza Katar-gate je šokem pro evropské moralisty a vrhá stín na pověst europarlamentu, který si rád často hraje na kazatele morálky.

V otázkách morálky se totiž Evropský parlament nenechá v Bruselu jen tak někým překonat. Jeho prohlášení o solidaritě s Ukrajinou, na kterou útočí Rusko, se pohybují od plamenných až po patetická; boj proti klimatickým změnám už europarlament dávno prohlásil za otázku přežití civilizace a planety; a obzvláště rád se ostře vymezuje proti korupci v Maďarsku. Dokonce až do té míry, že vynáší soud, že Orbánův stát už není funkční demokracií.

Nyní přišla ledová sprcha v podobě zatčení místopředsedkyně Evy Kailiové kvůli podezření z korupce.

„To, co se prý stalo v prostředí socialistické skupiny, znamená obrovskou ztrátu image pro socialistickou skupinu, ale bohužel i pro celý Evropský parlament,“ uvedl šéf frakce CDU/CSU v EP Daniel Caspary.

„Obrovské ztráty důvěry poslanců všech stran“ se obává jeho kolega z CDU Dennis Radtke.

Poslanec Evropského parlamentu za Zelené Daniel Freund pak hovoří o „obrovském korupčním skandálu“. Odborník na boj proti úplatkářství požaduje, aby svá setkání se zástupci třetích zemí zveřejňovali nejen všichni poslanci Evropského parlamentu, ale také členové Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyenové.

Kailiová má pozastavené členství ve své řecké straně Pasok, Socialistické skupině v Evropském parlamentu a v předsednictvu Evropského parlamentu.

Důsledky skandálu jsou zatím nedozírné, a to nejen pro Katar. V europarlamentu nyní sílí požadavky na pozastavení jednání o zjednodušení vízového režimu pro občany státu Perského zálivu.

Podle Terryho Reintkeho, spolupředsedy skupiny Zelených, musí evropský parlament sám čelit morálnímu dilematu: „Také s ohledem na právní stát v Maďarsku musí být naprosto jasné, že Evropský parlament nedává v sázku svou důvěryhodnost.“

Kailiová tvrdí, že je nevinná

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová se považuje za nevinnou. S korupčními penězi z Kataru nemá nic společného, řekl řecké televizi Open její advokát. Jakékoliv pochybení odmítá i šéf mezinárodní odborové centrály ITUC Luca Visentini, který byl zadržen v pátek a podmíněně propuštěn v neděli.

„Její postoj je, že je nevinná,“ řekl televizi advokát Michalis Dimitrakopulos.

„S korupčním financováním z Kataru nemá nic společného,“ dodal.

Advokát také odmítl komentovat zprávy tisku, podle kterých policie nalezla v bydlišti jeho klientky velkou částku peněz v hotovosti.

Kailiová byla v pátek mezi zadrženými belgickou policií kvůli vyšetřování údajné korupce ve prospěch jedné arabské země, kterou podle tisku je Katar. V neděli jí soud prodloužil vazbu. Ona a další lidé jsou obviněni ze zločineckého spolčení, korupce či praní špinavých peněz. Mezi lidmi ve vazbě je podle tisku i její partner Francesco Giorgi. Mezi zadrženými byl i Kailiové otec Alexandros, kterého úřady v neděli propustily. Podle advokáta se může vrátit do Řecka, pokud bude chtít.

Kvůli vyšetřování řecké úřady zmrazily Kailiové, jejímu partnerovi i rodině majetek. Dimitrakopulos uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá. Realitní firma, kterou Kailiová založila s partnerem, podle něj ještě neprovozovala žádné podnikatelské aktivity.

„Je mi cizí jakákoliv forma korupce,“ cituje deník Corriere della Sera šéfa odborové centrály ITUC Visentiniho. Visentini tvrdí, že proti němu nebylo vzneseno „formální obvinění“. Soudci mu zakázali komunikovat s obviněnými v případu a musí je informovat o cestách mimo Evropskou unii.

Domnívá se, že ho policie vyšetřovala kvůli spolupráci s nevládní organizací Fight Impunity. Tu řídil bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri, kterého vyšetřovatelé podle deníku Corriere della Sera považují za hlavu údajné korupční sítě. Podle Visentiniho byla organizace řádně akreditovaná u Evropského parlamentu, a proto neměl důvod se domnívat, že provádí něco nekalého.

„Kdybych byl zkorumpován nebo byl korupčníkem, byly by moje postoje vůči Kataru velmi kladné. Místo toho jsem v předchozích dnech uvedl, že reformy uskutečněné touto zemí byly zcela nedostatečné,“ uvedl Visentini.

(nik, čtk)