Sanace odkališť u Mydlovar, jedné z největších ekologických zátěží v Česku, se blíží ke konci

13. prosinec 2022 10:01

Na odkalištích po bývalé úpravně uranové rudy MAPE u Mydlovar na Českobudějovicku ročně skončí statisíce tun materiálu. Práce na likvidaci jedné z největších ekologických zátěží v Česku se už ale chýlí ke konci. Státní podnik DIAMO počítá s tím, že sanaci bude mít hotovou do dvou let. Obce z nejbližšího okolí se teď nejvíc zajímají o to, co bude s lokalitou dál.

„Vnímáme odkaliště tak, že se těšíme, až to skončí. Věřím, že tomu tak bude. Lidé si zatím zvykli s tímto odkalištěm žít, nemáme velký problém a doufáme, že všechno dobře dopadne,“ říká starosta obce Olešník Milan Kotýnek.

Až v obci bývá slyšet hluk z odkaliště. „Doprava byla svedena na účelovou komunikaci a firmy, které zaváží odkaliště, mají danou trasu, po které musí jezdit. Pokud tudy nejezdí, jsou sankcionovány, takže zátěž v obci je minimální,“ uvádí Milan Kotýnek.

Olešník má k dnes už z velké části zavezeným lagunám nejblíže, katastrálně ale území patří převážně pod Mydlovary. Také vedení této obce potvrzuje, že se situace stabilizovala.

Podle místostarostky Renaty Gondekové se podařilo eliminovat i prašnost spojenou s provozem nákladní dopravy. „Zápach, který nás trápil asi před třemi, už také není. Jsme rádi, že do dvou let sanace skončí a že se to vůbec řeší, stát do toho dává peníze a bude s tím konec,“ dodává.

Čtěte také

DIAMO musí mít sanaci hotovou do ledna 2025. Termín prý dodrží, práce jdou podle plánu. Následovat by měla rekultivace území, která potrvá dalších zhruba sedm let. „To jsou jílové materiály, pak zeminy a biologicky oživitelný materiál, který přijde na povrch a umožní to ozelenit,“ vysvětluje ředitel Správy uranových ložisek státního podniku DIAMO Zbyněk Skála.

Okolní obce nedávno zneklidnila informace, že by na rekultivovaném území měla vyrůst rozlehlá solární elektrárna. DIAMO potvrzuje, že kvůli tomuto záměru vypracovávalo předběžné studie.

Zatím ale podle Zbyňka Skály v celé věci nepadlo definitivní rozhodnutí. „Zatím se pouze předpokládá, že tam budou zelené plochy, které budeme sekat, mulčovat, jak to provádíme do současnosti,“ doplňuje.

Do začátku roku 2025 by také měla skončit rekultivace vedlejšího odkaliště Triangl, které sloužilo jako úložiště teplárenské strusky a popílku.

Spustit audio

Související