Slovan v potížích kvůli dotaci. Hrozí odchod hlavního partnera Zadáka či bankrot

  11:24
Do ústeckého hokeje pumpuje každý rok pět milionů korun, ale teď hlavní partner druholigového Slovanu a jeden z jeho majitelů Miroslav Zadák zvažuje odchod z klubu. Štve ho, že město chce dát jen polovinu z pětimilionové přislíbené podpory, druhou až v případě, že postoupí zpět do Chance ligy. A nebere ani argumenty, že smlouva mezi městem a klubem je takto nastavená.
Jeden z majitelů Slovanu Ústí nad Labem Miroslav Zadák.

Jeden z majitelů Slovanu Ústí nad Labem Miroslav Zadák. | foto: ČTK

„Já se dohadovat nechci, stojí mě to šediny, nervy, peníze. A přitom nejsem Ústečák. To je mi nejvíc líto, že za Ústí kope kluk z Kladna, který s ním nemá nic společného. Jen to, že tu dva roky hrál,“ říká Zadák.

Proč nesouhlasíte s principem, že teď dostanete půlku a druhou až v případě postupu do 1. ligy?
Je to scestné uvažování. Na zastupitelstvu jsem vysvětloval, že to takhle nejde. Když postoupíte, tak vám třeba dáme víc. Jak třeba? I to, co nám slíbili, je nedostačující. Když má město na vánoční prémie, tak hergot, na sport by se mohlo najít pět milionů navíc, ne že ne. Jestli do sportu dávají 50 milionů z celkového rozpočtu dvě a půl miliardy, je to k smíchu. Proč kultura dostává nepoměrně víc?

Hokejoví Piráti navzdory výhře dostali pokutu. Ostudný výkon, uvedl manažer

Argumentuje se tím, že kultura si není schopna sehnat sponzory, jakými jste třeba vy.
Jenže my máme daleko větší náklady. Oni nemůžou pochopit, jak ohromný provoz má zimní stadion. Město nás čtyři sezony rok co rok krátí o statisíce. I to jsme přežili. Loni byla podpora 5,7 milionu korun do áčka. To není podpora sportu na prvoligové úrovni. Doteď jsme vystačili se stejnými penězi, ale vždy jsme šli do nového roku s tím, že v lednu přišly peníze na další rok a my zase jeli celou sezonu. Soutěž jsme rozehráli na základě slibu, měli jsme na tom postavenou matematiku, nakoupili hráče, kteří jsou kvalitní, a nestojí tedy pár korun. Jestli nás teď město zkrátí, musím to rozpustit, nemám na výplaty a musím vyhlásit bankrot. A udělám to hned. Nebudu házet peníze do černé díry. Nebo to mám udělat jako předtím akciová společnost, že dlužila 30 milionů a byla to strašná ostuda?

Kolik peněz dáváte do hokeje?
Pět milionů korun ročně, sedmý rok. Jsem v podstatě silnější partner než město. Teď musím zvažovat varianty, že buď půjde klub do konkurzu, nebo práva a hráče přestěhuju do jiného města, kde si mě budou vážit. A ty nabídky máme.

Proč má město podporovat profesionální sport?
Ústecký kraj je prezentován jako sociálně slabý, kde jsou drogy, hazard, všechno možné. My jako sportovní kluby dáváme alternativu. A pokud tu nebude mít mládež vzory ve vyšší soutěži, proč by ti kluci měli hrát zrovna tady? Vy byste jako rodič dal své dítě do klubu, který hraje krajskou soutěž, nebo raději do Litoměřic, Děčína, Litvínova, kde se hraje výš? Kdo rozhodl o principu půlku teď a půlku až po postupu, není sportovec a nechápe souvislosti. Nemůže se na to dívat jen tabulkami, které nastavil někdo, kdo tomu podle mě vůbec nerozumí. Je mi úplně jasné, že politik rozhoduje tabulkami a pak si to obhájí. Viz moje komunikace s panem radním Horákem, který si pořád stojí za svým. Já mu rozumím, má pravdu, smlouva byla takto před osmi lety nastavená. Tak ať ji změní, teď je jiná situace.

Chomutovský Jakub Matai slaví gól do sítě ústeckého brankáře Davida Stahla.

V čem?
Bez dlouhodobého partnera, a tím by měly být především město a kraj, když neseme jejich jméno, nejde sport dělat. Na to, abyste hráli Chance ligu, potřebujete 30 milionů, na extraligu přes 100 milionů, to je prostě dané. My šest let hráli první ligu s rozpočtem kolem 15 milionů a divím se, že jsme ji tak dlouho udrželi. V tu dobu město dávalo 6,5 milionů. Pokud teď chce přispět 2,8 miliony, tak já to dělat nebudu, odmítám do toho dál peníze dávat.

Proč?
Nepůjdu do podnikatelského rizika. Dneska je druhá liga velmi kvalitní soutěž, je tam Chomutov, Znojmo a další, není snadné postoupit. A nás město staví do role, že když nepostoupíme, nedostaneme peníze. Ale to se může stát, hergot! Já jim vysvětloval, že když Sokolov postupoval do Chance ligy, měl rozpočet 25 milionů a my dneska máme nějakých 13, protože nemáme město v zádech. Proč to jinde jde?

Město by tedy podle vás mělo najít peníze i na podporu profesionálního sportu?
V Ústeckém kraji je 150 nadnárodních společností a nedávájí do sportu nic, byť kraj vytěžují personálně, zatěžují ho ekologicky. Proč radnice nesvolá tyhle firmy a neřekne jim: Vážení přátelé, my potřebujeme podpořit sport a to je váš úkol, protože daně platíte v cizích zemích. I takhle by města mohla pomoct. Nejpopulárnější sporty v Česku jsou fotbal a hokej, na které je potřeba nejvíc peněz, tak se pak nemůžou divit, že fotbal i hokej v Ústí spadly do třetí ligy. To není naše ostuda, ale města. Fotbal to zasekl úplně, skončí až v divizi bez podpory města? Jestli tohle politik nepochopí a dohaduje se s námi, kdo má pravdu, tak je to špatně.

Po sestupu fanoušci Ústí vytleskali. Padá to na moji hlavu, špitl trenér

Jak tahle situace doléhá na tým?
Hráči jsou nervózní, jestli dostanou výplaty, co bude. Já slíbil, že do Vánoc můžou být v klidu. Co dál, to nevím, míč je teď na straně města.

A to chce na sportu šetřit.
Netýká se to jen Ústí, od odstupujícího šéfa Národní sportovní agentury Filipa Neussera vím, že sport se má zkracovat všude. Že to je vládní rozhodnutí. Ale to se museli všichni zbláznit! To je konec veškerého sportu v Česku. Budeme přežívat na pár lidech, jejichž rodiče vzali své děti a odvezli je do zahraničí.

Vy byste na sportu nešetřil, i když je krize?
Když může vláda vytisknout jeden bilion korun, který se někde v rozpočtu ztratí... Kdyby z toho vzala 50 miliard a dala je do sportu, rozpočet to nepozná, zato sport zatleská a zvedne se. Dovolí si kvalitní zázemí a trenéry, investuje do infrastruktury. Mně to je líto, jsem hokejista, studovaný trenér, u hokejbalu působím jako reprezentační kouč, jsem předseda trojkového svazu, jezdím po světě a vidím to. Kanada vzala náš výchovný model, tréninková střediska mládeže. Zdokonalila je a teď vévodí světu. My je naopak rozpustili, zrušili jsme konkurenci. Dřív bylo 12 týmů v extralize juniorů, byli tam dvojročáci. První rok jste byl bit, druhý jste tloukl jiného, v nadsázce řečeno. Teď rozšířili extraligu juniorů kvůli penězům a dotacím na 18 týmů, jenže tolik dobrých hráčů tady není a kvalita jde dolů. Jen konkurence vede k progresu, a když ji likvidujeme, nemůžeme se divit, že jsou sporty tam, kde jsou.

Kdy se tedy rozhodne o osudu ústeckého hokeje?
Na zastupitelstvu 19. prosince. I když řeknou, že nás nezkrátí, nestačí mi to. Potřebuji jasný signál a dlouhodobou smlouvu, abychom mohli pracovat koncepčně. Proč já budu vyhazovat pět milionů a za rok se budeme hádat znovu? To není dlouhodobě udržitelné. Jsem z toho zoufalý.

Politik: A to si máme nazout brusle?

Ústecký hokej v ohrožení. Zase. Hlavní partner Slovanu a jeden z vlastníků Miroslav Zadák hrozí, že klub opustí, pokud městští zastupitelé schválí o polovinu pokrácenou dotaci. Což by mohlo vést i k zániku dospělého hokeje.

„Pokud bude 19. prosince schválen rozpočet města se sníženou dotací, já i moji partneři k 20. prosinci ukončujeme podporu Slovanu, což v důsledku znamená ohrožení chodu klubu a předčasné opuštění soutěže,“ napsal Zadák v dopise primátorovi a zastupitelům. Dalším řešením je klub přesunout do jiného města.

Zadákova firma Att Investments CZ SE drží v oddíle menšinový, dvacetiprocentní podíl. Většinovým vlastníkem je HC Slovan Ústí nad Labem spolek, tedy mládež. „Pan Zadák je náš zásadní partner, bez kterého bychom ztratili jakékoli ambice. Nevíme, jestli bychom přežili,“ řekl Vladimír Evan, šéf spolku a výkonný ředitel dospělého Slovanu.

Ústecký radní pro sport Jiří Horák na Zadákův dopis reagoval na Facebooku. „Dotace není krácena!“ uvedl. „Peníze od města má hokej smluvně dány na nejvyšší či druhou nejvyšší ligu. Když sestoupil do třetí nejvyšší soutěže, běží mu rok ochranná lhůta, kdy se peníze nekrátí vůbec.“

Horák argumentuje i sportovní koncepcí města, která platí do roku 2027, a také kontraktem s klubem, v němž se o roční ochranné lhůtě mluví. „V případě nepostupu zpátky je smlouva s městem neplatná a vypadávají z preferovaných sportů.“ Což platí i pro fotbalovou Armu, která ve stejný čas žuchla do 3. ligy.

Podle Horáka má Slovan na první půlku sezony 2022/23 plnou podporu jako v prvoligové soutěži, stejně tak na jarní část soutěže. Na tu by měl tedy dostat polovinu ze zvažované roční částky. V případě postupu obdrží i druhou půlku pro podzim 2023. Zadákovi vadí, že ochranná lhůta je na kalendářní rok a ne na sezonu, která zasahuje do dvou let.

„Pan Horák si pořád stojí za svým. Rozumím mu, smlouva takhle byla před osmi lety nastavená. Ale tak ať ji změní, teď je situace jiná,“ apeluje Zadák pro MF DNES. V dopise ještě uvedl: „Pro Slovan jsou vrcholem sezony měsíce březen a duben 2023, kdy se v play off rozhodne o případném postupu. A právě zde je ten okamžik, kdy potřebuje podporu. (...) Jejím postupným snižováním od města v minulých letech nebyl Slovan schopen konkurovat ostatním klubům a logicky došlo k sestupu.“

Horák namítá: „Zabijákem hokeje je město? Odkdy za výsledky soukromého klubu odpovídá město, které sponzoruje A tým za posledních osm let částkou 45 milionů? To si máme ještě nazout brusle?“

Zadák podle svých slov klub dotuje pěti miliony korun na sezonu, tolik dosud dávalo i město.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Němci přestříleli Slováky, v bitvě favoritů Švédové porazili Američany

10. května 2024,  aktualizováno  22:43

Domácí hokejové mistrovství světa odstartoval v Ostravě duel skupiny B mezi Slovenskem a Německem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Co, trénink? Kanaďané radši volí výlety po střední Evropě, mistrovství si užívají

11. května 2024  9:29

Poprvé měli na led pražské O₂ areny vyjet ve čtvrtek odpoledne, místo toho však podobně jako...

MS v hokeji ONLINE: Národní tým čeká druhý duel, do turnaje vstupuje Kanada

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  11.5 9:06

Domácí mistrovství světa hokeji pokračuje druhým hracím dnem, v Praze i Ostravě se hraje šest...

Kubalík tátou: Vynechat MS? Debata byla, ale šli jsme do toho. Zvládneme to

11. května 2024  8:53

Blesklo mu hlavou, že by letos na mistrovství světa nejel. Poštěstilo se, partnerka otěhotněla a...

Body Pastrňáka s Laukem v závěru duelu jen mírnily prohru Bostonu

11. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:31

Hokejisté Floridy dokázali podruhé za sebou nasázet v play off NHL Bostonu šest gólů a po úvodním...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...