Tým nemá příliš bohatou historii. Vznikl v roce 2019 a první tři roky působil pod názvem Swiss Racing Academy. Jako takový se soustředil především na domácí, tedy švýcarské cyklistické naděje. V roce 2021 se v jeho řadách poprvé objevili cyklisté jiné než švýcarské národnosti. I v letošním roce, kdy se v názvu týmu poprvé objevil švýcarský výrobce hodinek Tudor, v šestnáctičlenném kádru převažovali v počtu deseti domácí jezdci.

Alex Baudin získal dvouletý kontrakt v AG2R Citroën

S postupem o patro výš s touhle filozofií už nemohli v tomto celku vystačit. Stále převažují Švýcaři, z dvacetičlenného kádru je jich osm, ale s příchodem nových lidí se stali více multinárodními. Najdeme tu Francouze, Lucemburčany, Dány, Nizozemce, Švédy a také díky výše jmenovaným i Němce a Čecha.

Z původní letošní sestavy zůstalo pouze pět cyklistů. Brit Flynn odešel do DSM, Francouz Baudin do AG2R a Colombo do jiného nově ve švýcarsku registrovaného Q36,5. A několik kluků bylo zařazeno do nově vzniklého Tudor U23.

Přišlo patnáct nových lidí. Z úrovně WorldTeams především Sébastien Reichenbach z Groupama-FDJ, ale také Alexander Kamp a Simon Pellaud z Trek-Segafredo, Tom Bohli z Cofidisu a Joel Suter z UAE. Kromě Dána Kampa všechno Švýcaři. Z druhé divize (Human Power Health) dorazil Nizozemec De Kleijn a Lucemburčan Wirtgen (Bingoal). Dalších sedm přišlo z kontinentálních sestav, nejznámějších z nich jsou zkušený domácí jezdec přicházející z rakouského Vorarlbergu Roland Thalmann, jehož doménou je pohyb v kopcích, a také Nizozemec Maikel Zijlaard z VolkerWessels, kterého bychom si mohli dobře pamatovat z letošního ročníku Okolo jižních Čech, kde vyhrál dvě etapy a jednou dojel druhý.

Švýcarským šampionem pro rok 2022 se stal člen týmu Tudor Robin Froidevaux. Druhé místo obsadil Sébastien Reichenbach.

Nejzkušenějším borcem s největšími úspěchy je zcela jistě Sébastien Reichenbach. Ve svých 33 letech načne svou třináctou profesionální kariéru, přičemž od roku 2015, kdy vstoupil do světa WorldTeams, naprostou většinu dalších let prožil v Groupama-FDJ jako luxusní domestik lídrů jako byl Thibaut Pinot, což předpokládá, že to musí umět velmi dobře v kopcích. I kvůli své roli toho zase tak moc v průběhu své kariéry nevyhrál, ale dokázal dokončit Tirreno-Adriatico v roce 2016 na 4. místě, pohybovat se na hranici první desítky v etapácích jako je Paris-Nice, Critérium du Dauphiné či Tour de Romandie. Má za sebou devět Grand Tours, z Tour i Gira má třetí místa z etap, v konečném pořadí dokázal být 14. na Tour a 15. na Giru.

Druhým za Reichenbachem je co se úspěšnosti výsledků týče Alexander Kamp. Poslední tři roky jezdil v Trek-Segafredo. Je mu 28 let a profi kariéru načal v roce 2012. Trek opouští i přesto, že letos měl svou nejpovedenější sezónu, když mj. dojel pátý na Amstel Gold Race, stal se dánským šampionem a postavil se na stupně vítězů (3.) při závodě nejvyšší kategorie UCI Bretagne Classic.

Zatímco Reichenbach je především vrchař a Kamp klasikář, bude tým disponovat i minimálně dvěma výbornými spurtéry. Vedle Zijlaarda (23) také Arvidem De Kleijnem (28), který poslední dva roky jezdil za americký Rally, resp. Human a jen v letošní sezóně se umístil 17x do desítky, z toho byla tři pódiová umístění. A v jejich rámci jediné sezónní vítězství při 4 Jours de Dunkerque (2.Pro).

Fabian Cancellara s aktuálním švýcarským šampionem

Švýcarsko se tímto počinem zařadilo mezi země, které mají alespoň jeden tým v úrovni Pro a výše.

Nejdůležitější na týmu je fakt, že tým bude švýcarský, což ovšem neznamená, že bude uzavřen i pro mimo švýcarské sportovce. Způsob, jakým pracujeme, metoda, kterou budeme používat, bude švýcarská. Druhým ústředním bodem Tudor Pro Cycling je lidská stránka, která je podle mého názoru zásadní. Sportovec je nakonec člověk, je člověk jako každý jiný. Třetí stěžejní bod je výkon, tedy konečný výsledek, vítězství, které je pro tým určitě důležité. Chci zdůraznit, že jméno sportovce, kterého máme, nebo vítězství, které získáme, nejsou důležité: důvodem k pozornosti musí být to, jak věci děláme,“ řekl v rozhovoru pro Bici.pro Fabian Cancellara, cyklista s nepřeberným množství úspěchů, jakými jsou například trojnásobná vítězství na Flandrech i Roubaix, čtyřnásobný světový i dvojnásobný olympijský titul v časovce, jakož i osm vítězných etap na Tour de France.

Hodně pracujeme, jak jsem řekl, na lidském aspektu, protože si myslím, že v dnešní cyklistice se na to trochu zapomíná. Vše se stalo materiálnějším, sportovci jsou často považováni za předměty. Mnoho mladých lidí je narychlo definováno jako nevhodní, ale možná se jim dostalo zacházení, které jim nedovolilo vydat to nejlepší ze sebe. Cítíme velkou zodpovědnost za to, že doprovázíme v jejich růstu i ty, kteří třeba ani nevyniknou. Musíme se smířit s tím, že ne každý je Evenepoel nebo Ayuso, že jsou i tací, kteří potřebují více let, a ti, kteří prostě nebudou profesionálové. Nechceme, aby mladí příliš brzy vyrostli, protože to je projev tlaku a krátkozrakosti. Kolo je jedna věc, ale život je druhá a důležitější," dodal 41letý majitel týmu, který svou sportovní kariéru ukončil před šesti lety.

Petr Kelemen bude i v následující sezóně vozit dres Tudor Pro Cycling Team

Slova švýcarské cyklistické ikony se týkají obou kluků, kteří vyšli z českého prostředí a ve svých 22 letech patří mezi mládí týmu. Petr Kelemen je dokonce třetím nejmladším. Uvidíme, jaké dostanou příležitosti a jak se jim v nastávající sezóně povede.

Třeba někoho z nich budeme moci sledovat už v únoru na prvním závodě, který má Tudor v plánu, a tím je portugalský Volta ao Algarve (2.Pro). Pětietapový závod, jenž letos vyhrál Remco Evenepoel a na který je přihlášeno deset World týmů včetně tří nejlepších v roce 2022, tedy Jumbo-Visma (Vingegaard), UAE (Almeida) a Ineos.