Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z: ČSR - Kanada

S kariérou se loučí cyklista Rolland, vítěz na Alpe d'Huez a pomocník Voecklera

Kromě Alejandra Valverdeho či Vincenza Nibaliho se s kariérou letos rozloučil další z úspěšných cyklistů. Kolo na hřebík pověsil také šestatřicetiletý Pierre Rolland. Francouzský cyklista vyhrál dvě etapy na Tour de France, kde v roce 2011 pomohl ke čtvrtému místu Thomasi Voecklerovi, a jednou také skončil čtvrtý celkově na Giro d'Italia.

Pierre Rolland na letošní Tour de France
zdroj: Profimedia

O konci šestatřicetiletého Rollanda zřejmě rozhodl zánik jeho posledního týmu B&B Hotels-KTM, který po sezoně zanikne. Hledat další angažmá, navíc takto pozdě, by pro zkušeného cyklistu už zřejmě bylo složité. "Chtěl bych ještě pokračovat, ale osud tomu chtěl jinak," rozloučil se Rolland.

Mezi profesionály se rodák z města Gien dostal už v roce 2007, o čtyři roky později už ale zářil na Tour de France. Tehdejší ročník téměř ovládl Thomas Voeckler, v barvách jehož týmu Europcar tehdy zářil i mladý Rolland. A zatímco lídr jeho stáje v závěru závodu uvadl, on sám vyhrál ceněnou etapu do horského střediska Alpe d'Huez.

Etapu dokázal na slavném závodě vyhrát i o rok později (také nikoliv na špatné adrese, a sice La Toussuire), kdy také skončil celkově osmý. V roce 2014 se podíval i na Giro d'Italia a vybojoval výtečnou čtvrtou pozici. V ročníku 2017 se také dostal na seznam etapových vítězů, když triumfoval v horské etapě do dolomitského městečka Canazei.

Rolland celkově objel devatenáct Grand Tour a s třinácti starty na Tour de France se zařadil mezi ty vůbec nejzkušenější cyklisty na Staré dámě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články