Otevírací doba až do Vánoc: Jak bude do Štědrého dne otevřeno?

Některé potravinové řetězce budou mít na Štědrý den zavřeno. Řada dalších před Vánoci a na silvestra prodlužuje otevírací dobu, aby si zákazníci stihli nakoupit. Obchody nad 200 metrů čtverečních, jako jsou supermarkety či nákupní centra, mohou mít na Štědrý den otevřeno do 12:00. 

Na první a druhý svátek vánoční i Nový rok musí zůstat zavřené, stanovuje zákon o prodejní době. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a vlakových nádražích.

Od čtvrtka 15. prosince do pátku 23. prosince budou prodejny Penny po celé ČR mimořádně otevřeny od 07:00 do 21:00. Tam, kde běžně platí otevírací doba do 22:00, k žádným změnám nedojde. Na Štědrý den pak obchody zůstanou zavřené. "Vnímáme to také jako poděkování všem našim zaměstnancům za práci v dnešní náročné době," řekl jednatel Penny Radek Hovorka. Na silvestra prodejny Penny zavřou v 17:00.

Otevírací dobu od středy 21. prosince do pátku 23. prosince prodlouží i Billa, všechny její prodejny budou v tyto dny otevřeny do 22:00. Na Vánoce zůstanou zavřené. "Poprvé v naší historii budou moci naši zaměstnanci strávit Štědrý den se svými blízkými," uvedl generální ředitel Billa ČR Liam Casey.

V hypermarketech Globus budou moci zákazníci ve dnech 22. a 23. prosince nakoupit v prodloužené době od 07:00 do 22:00, 24. prosince pak do 11:45, pak už musí k pokladnám. Na silvestra budou prodejny Globus včetně Globus Fresh Stodůlky mimořádně otevřeny od 07:00 do 18:00.

Do obchodů Kaufland budou moci zákazníci na Štědrý den vstoupit do 11:45, 31. prosince uzavřou v 18:00. Stejná otevírací doba v tyto dny platí i pro řetězec Albert, prodlužovat ji před Štědrým dnem nebude. Prodejny Lidl 24. prosince zavřou v 11:30 a na silvestra v 17:00. V ostatní dny zákazníci nakoupí tak, jak jsou zvyklí.

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít prodejny nad 200 metrů čtverečních dále zavřeno na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Dodržování zákona v tyto dny sleduje Česká obchodní inspekce. Během zbývajících státních svátků, kam spadá Velký pátek, 1. květen, 5. a 6. červenec a 17. listopad, zákaz prodeje neplatí. Odbory si dlouhodobě přejí zákaz prodeje rozšířit na všechny státní svátky.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy