InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vodné a stočné ve Veselí nad Lužnicí vzroste o necelých deset korun

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

VESELÍ NAD LUŽNICÍ – Na středečním jednání 14. prosince měli zastupitelé města Veselí nad Lužnicí na programu 24 bodů. Jedním z nich bylo schvalování ceny vodného a stočného na příští rok. „Oproti letošním cenám je navýšení pro příští rok o necelých deset korun. Dochází k němu především vlivem zvyšování cen energií,“ uvedl místostarosta Ladislav Sýkora, který má vodohospodářskou infrastrukturu ve své gesci. Navrhovaná cena byla 69.33 koruny za kubík bez DPH.

Vlivy na zvýšení ceny vodného a stočného na příští rok popsal zástupce firmy ČEVAK vedoucí provozu Sever Milan Křiklán: „Elektrickou energii máme zastropovanou na 6.5 koruny za kilowat hodinu a podílí se na deseti procentech nákladů. Nákup vody ze soustavy Bukovsko se podílí 23 procenty. Zde je vše založeno na čerpání, jedná se například o čerpání z vrtů. Elektrická energie a nákup ze soustavy Bukovsko představuje dohromady jednu třetinu nákladů. Druhou třetinu nákladů představuje nájemné za vodohospodářskou infrastrukturu a třetí třetinu provozní náklady, například odvoz kalů z čistírny odpadních vod. Cena vychází velmi příznivě." Ještě Milan Křiklán zpřesnil navýšení, uvedl, že se jedná o 9.76 koruny.

Z diskuze, kde vystupovali zastupitelé Taťána Jirousová, Jaromír Novák, Hana Mazalovská, Radim Farkač a Petr Hynek a z občanů František Nestával, vyplynuly dva protinávrhy. „Budeme hlasovat o protinávrhu pana magistra Nováka na zmrazení výše nájemného za vodohospodářskou infrastrukturu na úrovni roku 2022," řekl starosta Vít Rada. Usnesení nebylo přijato. Další protinávrh od Františka Nestávala, který podala zastupitelka Taťána Jirousová, navrhoval zachování ceny vodného a stočného pro příští rok na stejné výši jako letos s dopadem do výše nájemného. Tento protinávrh také neprošel.

Původně navrhovanou cenu vodného a stočného 69.33 koruny za kubík bez DPH nakonec zastupitelé schválili.

Pro srovnání ceny vodného a stočného pro příští rok v některých městech: Milevsko 80.14 koruny za kubík, Tábor 94.35 koruny za kubík, uvedené ceny jsou bez DPH.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace