Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dárek ke čtení i k prohlížení. Nabízíme tipy na zajímavé knihy o slavných hudebnících

Superstar i umělec. David Bowie ve své osobnosti jako málokdo slučoval progresivní umění a blyštivost showbyznysu. foto: Andy Kent – David Bowie Archive

Existuje řada způsobů, jak na Vánoce obdarovat hudebního fanouška – vstupenkou na koncert či festival (asi všechny zásadní s vročením 2023 už jsou v předprodeji, často za zvýhodněné ceny), luxusním boxem cédéček nebo vinylovým elpíčkem. Speciální kapitolou jsou knihy o hudbě, kterých se naštěstí na našem trhu objevuje stále víc. Doporučujeme několik titulů vydaných v posledních týdnech.
  5:00

Geniální britský zpěvák, skladatel a hudebník David Bowie měl letos v lednu nedožité pětasedmdesátiny a kromě jiných připomínek vyšla také kniha kanadského publicisty Martina Popoffa s názvem Bowie 75 (v českém překladu vydal Dobrovský). Chronologický průlet zpěvákovým životem a tvorbou má pětasedmdesát „zastavení“ – u významných událostí, alb, koncertů či filmových rolí.

MACHÁČEK: David Bowie - umění, genialita, práce

Znalec Bowieho tvorby se z knihy nic moc nového nedozví, to se ale asi nečeká, v tomto případě nejde o analytickou či programově objevnou studii, nýbrž o výpravnou, velmi bohatě ilustrovanou, vysloveně dárkovou publikaci, která ovšem může zafungovat jako vstupní informace pro ty, kteří se se zpěvákovou tvorbou chtějí seznámit blíže. Vložený plakát a fotografie onu „dárkovost“ ještě posilují, stejně jako zdůrazňují fakt, že Bowie byl na jedné straně skvělý a velmi seriózní hudební tvůrce, jedna z nejzásadnějších osobností umělecky pojaté podoby populární hudby, na straně druhé blyštivou pop ikonou se vším, co k tomu náleží. Tuhle dvojjedinost kniha zrcadlí velmi přesně.

Patti Smithová obrazem

Možná ne tolik hudebně průkopnickou, ale neméně zásadní a vlivnou osobností světové rockové scény je Patti Smithová. Nakladatelství Dokořán se pečlivě a soustavně zaobírá její literární tvorbou. Té se zpěvačka v posledních letech věnuje poměrně intenzivně. Nyní vyšla prazvláštní, specifická a vysloveně kouzelná publikace Kniha dní, shrnující instagramové příspěvky Smithové, které zveřejňovala na sociální síti každý den.

Vlak vzpomínek. Patti Smith chystá novou knihu pamětí

Je to vlastně paradoxní, sestavit chronologickou knihu, něco tak vysloveně „oldschoolového“, z fotografií a poznámek, zveřejňovaných ve virtuálním prostředí, ale Smithové svérázný deník velmi dobře odráží její vidění světa. Prolínají se zde vysloveně soukromé příspěvky s obecnějšími, třeba připomínkami výročí narození osobností, ke kterým má zpěvačka blízko (nepřekvapí, že z větší části jde o spisovatele).

Směs černobílých i barevných fotografií, ať už nalezených v bůhvíjakých archivech, nebo vyfotografovaných samotnou autorkou na mobilní telefon (od dlouholetého fotografování polaroidem, jemuž se intenzivně věnovala, jak víme i z některých jejích předchozích knih, musela upustit kvůli nedostatku materiálu), vytváří docela výmluvnou koláž o tom, čím Patti Smithová žije jako umělkyně i jako člověk. Pro jejího fanouška je Kniha dní nezbytným doplňkem audionahrávek.

Šedesátky po česku

„Další kniha o Beatles?“, může znít první třeba i trochu znuděná reakce při pohledu na obálku titulu Beatles – Česká stopa autorů Vladimíra Tučapského a Karla Deniše (vyd. Toužimský & Moravec). Jejich přístup je ovšem originální a rozhodně si žádné přehlížení nezaslouží. Jak název napovídá, tématem není ani tak hudba a kariéra liverpoolské čtveřice, nýbrž její odraz na českém území. V první části se Tučapský probírá archivem ohlasů na Beatles v českém tisku a připomíná i (samozřejmě značně řídkou) bibliografii na toto téma. Druhá polovina knihy, kterou Deniš pojal v hodně osobním tónu, je zaměřena hudebněji, hovoří o českých coververzích beatlovských songů a v úplném závěru také o okolnostech uvádění tří filmů Beatles v českých kinech a mimo jiné i o tom, co způsobily mezi tehdejšími teenagery.

Nová píseň Beatles? Český fanoušek ji vytvořil z útržků nahrávek kapely

Týž Karel Deniš, tentokrát „maskovaný“ pseudonymem Karel Jordán, ovšem i nadále velmi osobní, což obecně jeho knihám sluší, je podepsán pod knihou Naše zlatá šedesátá (vyd. Universum), která je vydaná ve stejné době. I zde se několikrát nemohou nemihnout Beatles, vedle nich ale také domácí beatové kapely, autorův milovaný Vinnetou, dobové filmové a sportovní hvězdy, ale i „šedesátková“ móda či knižní, komiksová a časopisecká produkce. To vše zařazeno jak do životaběhu tehdejšího teenagera-autora samotného, tak zejména do dobových souvislostí společenských i politických. Včetně hořkého konce veselého desetiletí.

Začátky českého punku

Z úplně jiného soudku, už počínaje názvem, je kniha Všechno je špatně, zpátky na stromy (vyd. Divočina). Její podtitul zní Český punk a hardcore v textech 1979–1989, autorem je publicista Radim Kopáč s přispěním Gabriely Kontra.

Protestní hudební žánry jsou zde mapovány ve čtyřech rovinách: úvodní historickou Kopáčovou studií, nejobsáhlejší částí, kterou tvoří výběr dobových textů kapel z celé republiky, z nichž valná část už skončila v propadlišti dějin, dále rozhovory s několika osobnostmi, které se punku tak či onak dotkly, s publicistou Josefem Vlčkem, režisérem a někdejším punkovým hudebníkem Petrem Zelenkou, protagonistkami dívčí kapely Dybbuk (a dnešních Zubů nehtů) a s fotografem Štěpánem Stejskalem. Tem je také autorem bohaté obrazové výbavy, jež je z celé knihy patrně tím nejcennějším a také o českém punku a jeho občas dost specifické podobě nejvíce vypovídajícím.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!