PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi k novému svážení odpadů v Litvínově od ledna
Jeden z nových svozových vozů. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Od 1. ledna 2023 si bude město Litvínov zajišťovat svoz komunálního a tříděného odpadu samo, prostřednictvím své firmy Technické služby Litvínov. „Pro provoz jsme připraveni, přesto žádáme obyvatele Litvínova v prvních týdnech o shovívavost, protože se jedná o náročný logistický úkol,“ říká jednatel společnosti Technické služby Litvínov Petr Řeháček.

Město Litvínov v roce 2021 koupilo areál bývalého kovošrotu v Litvínově-Hamru v ulici Jandečkova. V tomto prostoru se nyní buduje zázemí pro technické služby, které rozšířily předmět svého podnikání. Pro přípravu na převzetí odpadového hospodářství v tomtéž roce zastupitelé schválili poskytnutí peněz mimo rámec základního kapitálu společnosti.

Areál v Hamru projde během několika etap modernizací. V první polovině roku 2023 se v areálu vybuduje sběrný dvůr, který bude v provizorních podmínkách otevřen pro veřejnost již 2. 1. 2023.

Technické služby Litvínov již nakoupily tři svozové vozy, zajistily zaměstnance pro odpadové hospodářství, nakoupily černé nádoby pro komunální odpad, vypracovaly plán výměny nádob v majetku společnosti Marius Pedersen za nové. Nádoby pro tříděný odpad koupilo město, 120 kusů dodala společnost EKO-KOM.

Nové nádoby poznají Litvínované jednoduše podle loga technických služeb. Budou také opatřeny čipem. „Čip obsahuje informace, kde se popelnice nachází, kdy došlo ke svozu a kolik obsahovala odpadu,“ vysvětluje 1. místostarosta Karel Rosenbaum.

Město může díky těmto informacím vyhodnotit, kde je nutné četnost svozu navýšit a kde naopak. „Jde o důležitý krok s ohledem na nově platnou odpadovou legislativu. Ta v sobě integruje požadavky Evropské unie na snižování množství netříděného domovního odpadu. Momentálně od svozové společnosti nemá město relevantní data,“ doplnila starostka města Kamila Bláhová.

Nové budou také nádoby na tříděný odpad s logem společnosti EKO–KOM. Zvonové nádoby na sklo budou nahrazeny plastovými v zelené barvě. Z ulic zmizí také DUO nádoby. Nahradí je žlutá a modrá popelnice o obsahu 120 l.

TSL letak odpady nahled2

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru