Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Uměním za svobodu a lidská práva. Král streetartu CHEMIS má novou výstavu v Praze

15. prosince 2022
Čtení na 3 minuty
Dmitrij Proškin (FOTO: archiv Dmitrije Proškina)
„Co začalo jako koníček mladistvé nerozvážnosti, se za patnáct let změnilo v celoživotní vášeň, poslání a povolání,“ říká streetartový umělec Dmitrij Proškin alias Chemis (35). Pochází z Kazachstánu, od dětství žije v Praze a svá díla tvoří po celém světě.

Jeho malby vypovídají o naléhavých problémech současného světa – dotýkají se životního prostředí, lidských práv nebo sociálních témat. Inspirují ho konkrétní místa a témata s nimi spjatá nebo události, které ho osloví. 

Jedno z nejznámějších děl poslední doby vzniklo letos krátce po ruské invazi na Ukrajinu v Mojmírově ulici v pražských v Nuslích – holčička sedící pod ukrajinskou vlajkou ochraňující pohádkové postavičky symbolizující západní kulturu – český Krteček, polští Bolek a Lolek, americký Mickey Mouse, francouzský Obelix, severský Mumínek nebo německá včelka Mája. 

„Jako otec dvou dětí si nedokážu představit tu bezmoc, bolest a strach, kterou obyčejní lidé prožívají. Všichni jsme viděli záběry těl, zničených měst a plné tělocvičny žen s dětmi a jejich prarodiči. Prosím nepřestávejte pomáhat a ukazovat, na jakých hodnotách naší společnosti záleží,“ uvedl k malbě Proškin.

Jak by to vypadalo, kdyby se Ježíš narodil dnes – a místo v Betlémě třeba na zastávce pražského metra – znázorňovala známá Chemisova série maleb během rekonstrukce nástupiště Karlovo náměstí v roce 2020 na plochách zakrývajících stavbu.V Praze se ale nepředstavil poprvé, v roce 2015 vytvořil na Těšnově graffiti k uctění obětí teroristických útoků v Paříži a upozornil na povrchní xenofobní postoje vůči muslimům. Ikonický obraz nad současnou společností „plačícího Masaryka“ na zdi kotelny vysokoškolských kolejí v Olomouci vznikl v rámci Street art Festivalu o tři roky později. 

Aktuální výstava Dmitrije Proškina Oppressed freedom je otevřena do 31.12. 2022 v pražské Galerii Mega na Karlově náměstí.

Během letošního ročníku mezinárodního street artového festivalu WALLZ v Plzni vznikl i obraz na zdi domu v Jateční ulici – romský chlapec spící pod oprýskanou částí fasády. „Tato malba je inspirována historií pavlačového domu v Jateční ulici v Plzni, který donedávna sloužil pro bydlení nízkopříjmových rodin a byl nechvalně známý jako romské ghetto. Tyto sociálně vyloučené oblasti jsou jako začarovaný kruh, který se zdá být těžkým oříškem pro politiky i obyvatele daných míst. Mnohdy jsou tyto budovy jediným možným místem, jež poskytuje lidem domov, tedy útočiště a bezpečí pro ně a jejich děti. O to těžší je ale zbavit se stigmatu, když v takovém místě žijete,“ uvedl Chemis.

Síla umění

„Nálady a dění ve společnosti se prostřednictvím umění projevovaly odjakživa. Umění má ohromnou sílu – i proto spolu s kulturou patří k tomu prvnímu, co omezují totalitní režimy. Když každý svou troškou budeme dělat svět lepším, tak se jím i stane,“ říká Chemis. 

Na jeho díla narazíte i v Izraeli, Rusku, Kanadě či USA – malbu vytvořil i na hlavní stěnu slavné Hall of Fame v New Yorku. „Byla to pro mě velká čest, že jsem mohl tvořit na místě, kde graffiti, jak ho dnes známe, vzniklo, a malovat s lidmi, kteří byli při tom,“ vzpomíná. „Přehrával jsem si při tom v hlavě, co všechno jsem skrze malování podstoupil, co jsem zažil a kam jsem se dostal. Také to byla velká zodpovědnost, byl jsem mezi ostatními zdaleka nejmladší a svěřili mi ústřední motiv zdi. Pro writera je to jako Mount Everest v graffiti,“ přibližuje Chemis. 

Jeden z největších projektů – Write for Freedom – podnikl v roce 2009 ve spolupráci s organizací Amnesty International a zaměřil se na dodržování lidských práv na celém světě. První malba vznikla v Havířově jako protest proti tehdejší Dělnické straně, následovaly Košice, Budapešť, Bělehrad, Vídeň, Krakow a další města jižní a východní Evropy. Anabázi dvouměsíčního cestování a tvorby na témata jako obchod s lidmi, násilí na ženách, svoboda projevu nebo památka holokaustu zachycuje stejnojmenný hodinový dokument.

O dva roky později se Chemis zapojil do projektu organizace ROMEA Menšiny mezi námi, který se soustředil zejména na dětí a mladé lidí a na nabourávání předsudků vůči menšinám žijícím v Česku. Aktuálně s manželkou pořádají bezplatné kurzy kreslení pro ukrajinské děti. „Mým dalším dílem bude téma spojené s bojem za svobodu napříč světem. Protože ta je v poslední době bohužel opět testována více, než by si přál jakýkoliv člověk, kterému není lhostejné, v jakém světě žije,“ přibližuje své nejbližší plány Chemis. 

Článek vyšel v časopise Romano voďi 3/2022. Ještě do konce roku si ho můžete objednat pomocí jednoduchého formuláře na www.romanovodi.cz.

Romano voďi 3/2022
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon