15. prosince 2022 • 20:20

Finsko - Česko 2:3. Drama v závěru, rozhodl Tomášek. Hrubec zářil

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté vstoupili do Švýcarských her výhrou v Helsinkách nad Finskem 3:2. Ve čtvrtém utkání série Euro Hockey Tour tak dosáhli na druhou výhru a opět to bylo v domácím prostředí úřadujících olympijských vítězů a mistrů světa. V listopadu na turnaji Karjala svěřenci finského kouče Kariho Jalonena porazili Suomi v Turku 5:2. Ve druhém zápase Švýcaři doma padli se Švédskem v prodloužení.



V dresu českého týmu se dočkal reprezentačního debutu útočník Kryštof Hrabík z Plzně. V čase 3:09 se hosté ujali vedení při Tyrväinenově vyloučení, který se po 32 sekundách vracel z trestné lavice na led. Kombinaci Špačka a Chlapíka zakončil před brankovištěm číhající Stránský. V šesté minutě tým kouče Kariho Jalonena zvýšil dokonce ve vlastním oslabení. Do úniku se dostal Beránek a prostřelil gólmana Larmiho.

Po Hrubcově trestu za vyhození puku do ochranné sítě se Češi také ubránili a ještě z brejku v situaci dvou na jednoho netrefil po přihrávce Tomáše Zohorny skákavý puk Flek. Český gólman, jenž chytal za reprezentaci poprvé od únorových olympijských her v Pekingu, držel čistý štít a zlikvidoval především dvě šance Hartikainena. Těsně před pauzu Larmi se štěstím vytěsnil Radilovu střelu z pravého kruhu v přesilovce.

Finský tlak

Ve 22. minutě se dostali domácí do přečíslení, které vyřešil individuálně Niku, ale trefil levou tyč. Potom se po zisku puku dostal před Hrubce Kemppainen, ale neuspěl. Finové se neprosadili ani při Dvořákově vyloučení, zůstali ale dlouho v tlaku.

Hrubec při něm levým betonem zlikvidoval Ruohomaaovu teč a nakonec si vynutil Jandusův faul. V následné přesilovce ztroskotal na Hrubcovi i Pakarinen, který dostal ideální přihrávku od Rajaly, ale opora v českém brankovišti zasáhla lapačkou. Při plném počtu hráčů na ledě v přečíslení si na něm vylámal zuby také Ruohomaa.

Finové ve druhé části přestříleli soupeře v poměru 14:1 a ve třetí třetině se dál tlačili za snížením. Neproměnili další možnosti a přečíslení, ale v 50. minutě se dočkali šťastného gólu. Za pravým kruhem vypálil Eronen, Hrubec vyrazil puk vysoko nad sebe, puk nakonec zapadl za něj a český brankář si jej dovezl nechtěně do branky.

Češi nevyužili přesilovku pro Hartikainenově trestu, ale v 58. minutě tečoval rukou Košťálkovu střelu Tomášek a zvýšil na 3:1. Při power play Finové 89 sekund před koncem díky Kemppainenovi vykřesali naději, ale na vyrovnání už nedosáhli.

Góly

Domácí: 49:31. Eronen, 58:31. Lepistö

Hosté: 03:09. Stránský, 05:15. Beránek, 57:05. Tomášek

Sestavy

Domácí: Larmi (Lehtinen) – Niku, Lepistö (A), Ohtamaa (C), Koivisto, Niemelä, Eronen, Parikka, Vainio – Granlund, Hartikainen, Ruohomaa – Aaltonen, Pesonen (A), Pakarinen – Rajala, Kemppainen, Ruotsalainen – Suomi, Tyrväinen, Ikonen.

Hosté: Hrubec (Langhamer) – Dvořák, Košťálek, Sklenička (A), Zámorský, Kučeřík, Jandus, Němeček – Beránek, Hrabík, Černoch – Chlapík, Flek, Kodýtek – Špaček, Stránský, Smejkal (A) – T. Zohorna (C), Radil, Tomášek.

Rozhodčí

Björk, Holm – Mäkinen, Nikulainen

Stadion

Helsinky

Švýcaři na úvod padli v prodloužení

Hokejisté Švédska porazili v úvodním vystoupení na Švýcarských hrách, které jsou nově součástí série Euro Hockey Tour, ve Fribourgu domácí tým 3:2 v prodloužení. Švýcaři v základní hrací době dvakrát odpověděli na vedoucí gól Seveřanů, v čase 63:05 ale rozhodl Marcus Sörensen.

Švédové vedou průběžnou tabulku celého seriálu díky lepšímu skóre před Čechy. Švýcaři budou v sobotu dalším soupeřem národního týmu, který dnes zdolal Finsko 3:2.

První třetina byla oboustranně hodně opatrná a tomu také odpovídalo bezbrankové skóre na jejím konci. Švédy mohl poslat do vedení Tömmernes, jenže neuspěl.

Ve druhém dějství už začaly padat góly. Ve 28. minutě poslal tým Tre kronor do vedení Jacob de la Rose, když zacílil přesně k tyči ranou bez přípravy z prostoru mezi kruhy, kde ho našel Dahlbeck. Po faulu Wallmarka před polovinou základní doby hráli Švýcaři vůbec první přesilovku zápasu, šance na vyrovnání měli Loeffel či Fuchs, gólman Högberg však zachránil Švédy od pohromy.

Ale pouze dočasně. Ve 34. minutě totiž zakončil povedenou akci gólovou střelou z kruhu Riat. Ve 38. minutě však domácí celek chyboval v rozehrávce a Olofsson vrátil vedení na stranu švédského výběru. Ještě 37 sekund před druhou přestávkou mohli Švédové odskočit na rozdíl dvou branek, neboť Loeffel fauloval unikajícího Kovacse, ten však nařízené trestné střílení neproměnil.

V 50. minutě si Švýcaři zahráli podruhé v duelu početní výhodu, ale bez úspěchu. S blížícím se závěrem tak byli nuceni sáhnout ke hře bez gólmana. A risk se jim vyplatil - jen 44 sekund před koncem se Kukan postaral o to, že i čtvrté vystoupení Švýcarů v sezoně po třech zápasech na turnaji Karjala skončilo po 60 minutách opět shodným výsledkem 2:2.

Výhru však nakonec přece jen slavili Švédové. V prodloužení se do přečíslení dvou na jednoho dostali Jacob de la Rose se Sörensenem, který ranou bez přípravy překonal Waebera.

Góly

Domácí: 27:23. de La Rose, 37:50. Olofsson, 63:05. Sörensen

Hosté: 33:10. Riat, 59:16. Kukan

Sestavy

Domácí: Högberg (Lindbäck) – Andersson, Tömmernes (C), Heed, Fantenberg, Nygren, Dahlbeck, Ekestahl Jonsson – Olofsson, Wallmark, Pettersson – Kovacs, Lindberg, Eklind – Ejdsell, de La Rose (A), Sörensen – Rask, Rasmussen, Lundberg – Heineman.

Hosté: Waeber (Descloux) – Kukan, Marti, Fora (C), Frick, Loeffel, Le Coultre – Mottet, Bertschy, Scherwey (A) – Moy, Andrighetto (A), Miranda – Riat, Fuchs, Riedi – Praplan, Thürkauf, Rod.

Rozhodčí

Salonen (FIN), Kova (FIN) – Cattaneo (SUI), Fuchs (SUI)

Stadion

Arena Fribourg

Návštěva

3 245 diváků

1. Česko 1 1 0 0 0 3:2 3
2. Švédsko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Švýcarsko 1 0 0 1 0 2:3 1
4. Finsko 1 0 0 0 1 2:3 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud