Exotické ovoce mango už mnoho lidí běžně zařazuje do svého jídelníčku. Často si ale nevíme rady, jak ho bez stresu naporcovat a sníst.
Dostat se k příjemně sladké dužnině tohoto exotického ovoce nemusí být nic jednoduchého, hlavně když vůbec netušíte, jak na něj. Mnoho lidí by jistě napadlo rozkrojit ho napůl, stejně jako se to dělá třeba u avokáda. Uprostřed manga je ale pecka, které se říká mangová kost. Má nepravidelný plochý tvar a je velmi pevně srostlá s dužninou.
Jak oloupat mango
K naporcování manga si připravte ostrý nůž. Ten do ovoce zakrojíte asi centimetr od stopky, a podélně rozkrajujete dužninu podél ploché pecky ve středu. Pokud narazíte na něco tvrdého, je to zaručeně pecka. V takovém případě mírně změníte směr krájení a pokračujte v práci.
Totéž provedete z druhé strany pecky, která vám zůstane v tenkém plátku z prostředku plodu. Zbytek dužniny kolem pecky odkrojíte, případně z něj škrabkou oloupete slupku a dužninu okoušete.
V tuto chvíli byste měli mít dvě poloviny manga s dužninou a slupkou. Slupku buď oškrábete škrabkou a dužninu si pak nakrájíte na libovolné tvary, nebo do každé půlky v dužnině nakrájíte mřížku. Vezměte si do ruky jednu půlku manga, otočte ji dužninou nahoru, a nožem do dužniny vykrájejte mřížku. Nůž zarývejte až ke slupce. Takto nařezané mango pak promáčkněte slupkou nahoru. Nařezané kostičky vystoupnou a oddělí se.
Teď už stačí vzít si lžičku a kostičky dužniny jednoduše oddělit od slupky. Mango tak máte nejen oddělené od slupky, ale rovnou i nařezané na kostičky a připravené třeba do ovocného salátu nebo na přípravu chutného smoothie.