Skialpové túry v okolí řeky Salzy

Skialpové túry v okolí řeky Salzy

Wildalpen ležící na řece Salza je nejenom vodáckým rájem, ale i malebným místem s minimem turistů v zimních měsících. Většina asi zná lyžařské středisko Hochkar. Málokdo ale ví, že v okolí Wildalpenu je nespočet skialpových tras, kde první stopa v čerstvém prašánku není nic neobvyklého. Nechej se inspirovat třemi tipy.

V závislosti na sněhových podmínkách je v období od prosince až do dubna možné často vyrážet na lyžích přímo od auta. Vrcholy nedosahují nadmořských výšek populárního Dachsteinu, což vůbec nevadí, neboť v klasické zimě je zde možné dokonale kombinovat pohyb nahoru a dolů v pásmu lesa, potoky, mezi skalami i nad hranicí lesa v alpském terénu. Túry mohou být různě dlouhé od kratších, vhodných na krátké dny na přelomu roku, až po delší, jejichž hlavní sezóna začíná v únoru.

Po skialpovém výletě je možné dopřát unaveným svalům odpočinek v lesní sauně s přírodním zchlazením v přehrazeném potoce s pitnou vodou, která z této oblasti napájí většinu Vídeňáků. Ubytování v československém penzionu u „Černých oveček“ s domáckou atmosférou a společenskou místností s krbovými kamny – ideálním místem na rozbor úspěšného dne u sklenky dobrého vína s kamarády, je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

TŘI VRCHOLY ZA DEN (KRÄUTERIN) – HOCHSTADL (1 919 M), FADENKAMP (1 804 M), GRASSKOGEL (1 742 M)

  • Obtížnost: střední až náročná
  • Expozice svahu: S, SV, V
  • Vzdálenost: 18,7 km
  • Doba trvání: zhruba 6 h
  • Převýšení: 1 270 m
  • Start v 810 m n. m., vrchol 1 919 m n. m.
  • Pozor – při vysokém lavinovém nebezpečí hrozí laviny při výstupu na Kräuterinhütte (krátký, strmý kopec v řídkém lese), stejně tak jako ve výstupu na náhorní plošinu

Výstupová trasa

Start ve vesnici Dürradmer po lesní cestě (červené značení č. 289) údolíčkem podél potoka Nappenbach až k chatě s letním parkovištěm (1 170 m). Cesta bývá občas prohrnutá a dá se vyjet až sem (nutná povolenka). Poté šlapeme na tuleních pásech západně ke Kräuterinhütte (v létě s občerstvením) a s výhledem na Fadenkamp. Při snížené viditelnosti je odtud dále obtížná orientace. Za krásného počasí nás naopak čekají první výhledy na hlavní vrchol Hochstadl. Údolíčkem pokračujeme jihozápadním směrem až na hranici lesa – je vhodné se držet spíše na levé straně údolí. Přes sedlo v 1 650 metrech jdeme dále mírným klesáním na jihozápad, potom na hřeben a následně mírnou prohlubní na náhorní plošinu (haršajzny s sebou). Vrcholový kříž je po pravé straně, nejvyšší bod je potom více na jih. Pozor na navátý sníh směrem na východ!

Sjezd

  1. Stejný jako výstup
  2. Pod prudkým svahem pod vrcholem zpět po výstupové stopě až po sedlo směr S–SV v 1 620 metrech. Potom v nejvyšším bodě sedla opět výstup doleva na hřeben Fadenkamp. Musí být dostatek sněhu, aby se dalo dojít po západní hraně hřebene až na vrchol. Sjezd zpět do sedla a výstup na Grasskogel (1 742 m). Z vrcholu následuje pěkný sjezd směrem ke Kräuterrinhütte. Zleva okolo chaty do kotle, až se dostaneme k výstupové stopě a po ní zpět k autu.
  3. Za perfektních lavinových a sněhových podmínek možný sjezd na J do Bärenbachtal až k Salze. Nutnost si zde nechat auto.
Fadenkamp
Fadenkamp.

Tipy na další tři skialpinistické túry v okolí Wildalpenu v podhůří Hochschwabu najdeš tady.

Oblast Wildalpenu je také oblíbenou základnou pro letní outdoorové dobrodružství. Podrobné a praktické informace nejen pro vodácký výlet na řeku Salzu a do jejího okolí najdeš tady. O splavných úsecích řeky Salzy psali kolegové z webu Padler.cz.

GRASBERG (1 673 M)

  • Obtížnost: střední
  • Expozice svahu: výstup S, sjezd SV
  • Vzdálenost: zhruba 10 km
  • Doba trvání: zhruba 5 h
  • Převýšení: 873 m
  • Start v 800 m n. m., vrchol 1 673 m n. m.

Trasa výstupu

Start túry je z vesnice Hinterwildalpen (za restaurací Zum Krug odbočit doleva, malé parkoviště u koryta potoku Eisenerzerbach). Po překonání potočního koryta pokračujeme rovně po lesní cestě. Před levotočivou zatáčkou jdeme rovně prudkým potočním korytem (po turistické značce) až do sedla. Odtud mírnějším stoupáním až k lávce Jungfernbrücke. U lávky doleva kolem potočního kaňonu (po levé straně potoku). Prudkým stoupáním stoupáme až k pasteveckým chatkám Grasbergalm na náhorní planině. Odtud na sever doleva po „loukách“ a následně severozápadním hřebenem k vrcholu Grasberg.

Sjezd

Z vrcholu jedeme kousek zpět po výstupové cestě, pak doleva dolů východním svahem do žlebu Hirschboden, kde následuje sjezd vlevo na severozápad. Po přibližně jednom kilometru narazíme na cestu. Za cestou ještě pokračujeme asi 150 metrů rovně. Potom jedeme doleva dolů a zase doleva směr Z–JZ přes les a louku. Dojedeme až zpět k lesní cestě. Po cestě se dostaneme doprava k autu.

Výstup na vrchol Grasberg na skialpech
Výstup na vrchol Grasberg na skialpech

GROSSER WASSERKOGEL (1 460 M)

  • Obtížnost: lehká
  • Expozice svahu: S, SZ
  • Vzdálenost: zhruba 7 km
  • Doba trvání: zhruba 4 h
  • Převýšení: 590 m
  • Start v 870 m n. m., vrchol 1 460 m n. m.

Trasa výstupu

V Hinterwildalpen za restaurací Zum Krug jedeme doprava a pokračujeme až po zákaz vjezdu (poslední domy). Zde zaparkujeme auto a dále pokračujeme po svých po lesní cestě údolím potoka Lurgbach až po krmítka. Zde cesta pokračuje prudkou zatáčkou doleva, v ní je však třeba vydat se rovně nahoru (zhruba v 940 m). Stoupáme lesem po levé straně žlebu. Dále jdeme doprava, pod skálou přetraverzujeme žleb a stoupáme lesem směrem ke skalám na úpatí Wasserkogelu. Odtud doprava nahoru až do sedla. Na pravé straně je možnost vystoupat na kamenný výhled. Wasserkogel je od sedla vlevo – pokračujeme po hřebeni až na vrchol.

Sjezd

Stejný jako výstupová trasa, převážně v lese, poté možnost žlabem dolů. Poslední část po lesní cestě zpět.

Skalnatý vrch naproti Wasserkogel
Skalnatý vrch naproti Wasserkogel

Bezpečnost na skialpech

Plánování trasy není jediným předpokladem úspěšného výletu. Důležité je také počasí pro danou oblast. Pro Wildalpen a okolí se nám osvědčila předpověď z portálu Bergfex pro Wildalpen 600 m (www.bergfex.cz/wildalpen/wetter) a vyšší polohy pro Hochkar (1 808 m) (www.bergfex.cz/hochkar/wetter/berg). Další věc, kterou je třeba prostudovat, je sklon svahů plánovaného výšlapu a sjezdu a jeho lavinová predikce (www.lawine-steiermark.at/lagebericht/aktueller-lagebericht, německy i anglicky). Samozřejmostí je pro všechny popsané výlety adekvátní fyzická kondice, technika pohybu na lyžích a úplným minimem je lavinová trojice (lavinový vyhledávač, sněhová lopata a lavinová sonda).

Black Sheeps Adventures KG

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: