Hledání paralely lidského těla a vodního živlu zažijete na výstavě Heart Seas

Pražská galerie Fotograf Gallery v Jungmannově ulici zahájila svou poslední letošní výstavu, v níž slovenská umělkyně Lucia Sceranková přirovnává lidské tělo a prožitky k vodnímu živlu. O tom, jak se jí daří proměnit povrch fotografie v cosi tekutého, se mohou návštěvníci galerie přijít přesvědčit do 11. února 2023. Výstava se jmenuje Heart Seas – Moře v nás.

Dílo Scerankové mohli diváci vidět v Národní galerii Praha, Slovenské národní galerii v Bratislavě nebo třeba v Gdaňsku, Vídni a na Kubě. Propojení živlů a lidského těla se umělkyně věnuje opakovaně a její současná výstava je vyústěním dlouhodobého výzkumu vody, jenž zahrnuje fotografie, videa i prostorové instalace.

»Fotografické rámování reality stále považuji za inspirativní strategii pro práci s obrazem, ale ráda přemýšlím o tom, jak se povrch fotografie stává propustným a tekutým. Toto uvažování mě v mé praxi vede k práci s objektem, instalací a pohyblivým obrazem,« vysvětluje svou techniku autorka. V názvu výstavy Heart Seas je voda podle ní metaforou prožitku mateřství, životní energie, pěny dní, očistnou koupelí, ale i zrcadlem žité zkušenosti.

Pojem Heart Seas je převzat z knihy britské antropoložky Veronicy Strangové, která popisuje vnitřní moře, jež protéká srdcem a udržuje jeho příliv a odliv. »Zajímá mě řeč materiálu, od jeho působení uvnitř obrazu až po instalaci. O fotografii přemýšlím jako o dynamickém rozhraní a komplexní intermediální platformě,« vylíčila Sceranková.

Lucia Sceranková vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a Akademii výtvarných umění v Praze. Absolvovala stáž na School of Arts and Cultures v Newcastlu a rezidenci v Cité Internationale des Arts v Paříži. Byla nominována na několik cen pro mladé umělce – vedle Start Point Prize 2011 také na Cenu Jindřicha Chalupeckého v roce 2014 a cenu Václava Chada v rámci Zlínského salonu mladých. Od ukončení studia vytvořila projekty pro mnohé sólové a kolektivní výstavy v Čechách i v zahraničí.

(mac, čtk)

FOTO – ČTK/Vít Šimánek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy