Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Mr. Olympia 2022
- výsledky a fotografie

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Na největší události v historii profesionálního bodybuildingu je dobojováno! Vyhlášením výsledků osmapadesátého ročníku Mr. Olympia v sobotu 17. prosince skončil hlavní program letošního Olympia Fitness & Performance Weekendu Joea Weidera, na kterém se v jedenácti kategoriích představilo 375 špičkových profesionálních závodníků. U většiny kategorií lze přitom bez nějakého dlouhého zkoumání říci, že jejich obsazenost na Olympia Weekendu byla rekordní, a když tak o tomto konkrétním Olympia Weekendu píšeme jako o té vůbec největší akci v dějinách profesionální kulturistiky a fitness, nikterak nepřeháníme. Ostatně stejně hovoří i samotní pořadatelé. Olympii po dvou letech, kdy se konala v prostorách floridského Orange County Convention Center, znovu hostilo Las Vegas, kam Super Bowl profesionálního bodybuldingu tak nějak nejvíce patří. Všechno je zde větší, lepší, nablýskanější a pro majitele Olympia Weekendu Jakea Wooda je důležité i to, že je to překvapivě levnější.

Nepřehlédněte:
Figure a Fitness Olympia 2022 - výsledky a fotografie
Mr. Olympia 2022: schyluje se po semifinále k senzaci?
212 Olympia 2022: výsledky a fotografie
Ohlédnutí za čtvrtečním děním na Mr. Olympia 2022
Olympia Amateur Las Vegas 2022: profi karta pro českou kulturistku!
Olympia Weekend 2022 očima Margity Zámolové

Na výsledky Mr. Olympia 2022 jste mohli sázet v tipovací soutěži, ve které se hrálo
o ceny věnované společností Chevron Nutrition v celkové hodnotě téměř 10.000 Kč!
Na vyhodnocení tipovačky se můžete těšit v nejbližších dnech.

Ty nejdůležitější body programu totiž probíhaly v divadelním sále Zappos Theater, který je součástí hotelového resortu a kasina Planet Hollywood Las Vegas. Nejenom, že pojme 7.000 sedících diváků, ale všechno vybavení od pódia, světel a audiovizuální techniky v něm už je. Takže nic z toho není potřeba kupovat nebo zvlášť pronajímat. A ušetřit nějaký ten dolar při vysokém počtu účastníků Olympia Weekendu se zatraceně hodí. Jake Wood totiž před několika dny prozradil, že každý závodník, který jako kvalifikovaný dále závodil, znovu zvítězil a sebral tak kvalifikaci někomu jinému, mu ušetřil 1.500 až 2.000 dolarů. Náklady na příjezd jednoho sportovce tak pro něj nejsou vůbec malé. K účasti na Mr. Olympia 2022 se během čtrnáctiměsíčního kvalifikačního období nominovalo šestatřicet borců, z nichž to na pódium v Las Vegas dotáhlo osmadvacet. I když tedy postupu na legendární kulturistické závody z nejrůznějších důvodů nevyužili Nathan De Asha, Shaun Clarida, Regan Grimes, Angel Calderón Frias, Hassan Mostafa, Leandro Peres, Behrooz Tabani ani Steve Kuclo, byl i v kulturistice mužů open překonán rekord v počtu účastníků Olympia Weekendu. Dosud nejvíce těžkotonážníků se na stagi Mr. Olympia představilo v sezóně 1991, kdy jich ke klání i s přispěním legendy československého bodybuildingu Pavola Jablonického nastoupilo sedmadvacet. Pro úplnost dodejme, že Shaun s Angelem jako závodníci kvalifikovaní na obě soutěže upřednostnili start na 212 Olympia, kde se posléze stali dvěma nejlepšími členy startovního pole.

Nick Walker a Hunter Labrada při posedownu na Mr. Olympia 2022 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)


Nováčci ve startovním poli Mr. Olympia 2022:
Letos si svůj první start na Mr. Olympia připsali Andrew Chinedu, Tonio Burton, Vladislav Sukhoruchko, Derek Lunsford, Vitor Hugo Boff, Patrick Johnson, Michal Križánek, Theo Leguerrier, Rafael Brandao, Joel Thomas, Mohammad Nsour, Blessing Awodibu, Andrea Muzi a Samson Dauda.

Hledat před soutěží favorita na vítězství nebylo nikterak složité. Pokud se k Mr. Olympia chystá nastoupit úřadující šampión, zpravidla jím je on. Jenomže průběh pátečního prejudgingu, který v Zappos Theater začal až v pozdních večerních hodinách, ukázal, že karty mohou být tentokrát rozdané jinak. A to nejenom pro vítěze posledních dvou ročníků Mamdouha Elssbiaye, ale i pro některé další loňské členy první šestice. Při zvýšené konkurenci, o kterou se postaralo čtrnáct úplných nováčků startovního pole Mr. Olympia, se ukázalo, že někteří ze zkušenějších borců možná budou muset spolknout hořkou pilulku a smířit se s tím, že si letos výsledkově pohorší. V důležitém prvním i posledním semifinálovém vyvolávání od rozhodčích dostali prostor Hadi Choopan, Derek Lunsford, Nick Walker, Brandon Curry, Samson Dauda a Mamdouh Elssbiay. Nedostalo se tak na Williama Bonaca nebo Huntera Labradu. Ještě zajímavější ale bylo, že za celý prejudging rozhodčí ani jednou Elssbiaye neposunuli doprostřed řady. Tam na pozicích číslo jedna a dvě nejvíce času pózovali Derek s Hadim a mnozí věřili, že to znamemá, že právě oni dva překvapivě svádějí souboj o vítězství! Někteří komentátoři profesionálního bodybuildingu (patří k nim King Kamali a John Hansen) po prejudgingu ale naopak vyjádřili názor, že Elssbiay je natolik dobrý, že jej rozhodčí do středu řady vůbec nepotřebovali stavět a klidně ho nechali bokem, aby si odsud došel pro vítězství. To se ovšem nezdálo být příliš pravděpodobné. A nešlo jenom o skutečnost, že by rozhodčí takto jednali v rozporu se zvyklostmi. "Ramy" totiž sice nezávodil vyloženě špatně připravený, ale na jeho postavě bylo vidět několik defektů, které naneštěstí pro něj byly už natolik zřetelné, že se zdálo, že to s pozicí nejlepšího kulturisty světa jednoduše není slučitelné.

Rozjetý Derek Lunsford při posedownu na Mr. Olympia 2022 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

Ve finále, které se tradičně konalo v sobotu večer, se nad ním hlavní rozhodčí Steve Weinberger sice slitoval a na okamžik mu šanci uprostřed řady v posledním vyvolávání dal, ale bylo to spíše z úcty k "Ramymu" a také pro fanoušky. Výsledky v závěru finále byly vyhlašovány pouze od pátého místa a jsou zcela v souladu s tím, jak se soutěž vyvíjela. Teorie Kinga Kamaliho a Johna Hansena se ukázala jako chybná, a Mamdouh Elssbiay byl vyhlášen na pátém místě. Problémem pro něj je, že svůj titul patrně ztratil kvůli věcem, se kterými těžko může něco dělat. Jeho tělo je poznamenané roky tvrdých tréninků, a tím, kolik hmoty si po léta držel. Zřejmě následkem nervového zranění mu atrofovala část svalů zad, něčeho podobného se dalo povšimnout i u jeho tricepsů. A podivně vypadající díry v jeho kvadricepsech, které údajně mají být způsobeny tím, že se mu část svalu správně neprokrvuje, dojmu z jeho postavy taky nepřidaly. Část těchto defektů na pódium sice přinesl už vloni, ale nebilo to do očí zdaleka tolik jako letos. "Ramy" tak trochu připomínal Ronnieho Colemana na Olympii v roce 2006, kdy se i u něj začaly projevovat už nenapravitelná zranění. Byť navzdory tomu, co se letos psalo, po Mr. Olympia 2022, ještě odchod do kulturistického důchodu neplánoval, jeho dnešní vystoupení ho tam dost možná nasměrovalo. Podle jeho vyjádření po soutěži to sice vypadá, že by to na Olympii měl ještě alespoň jednou zkusit, otázkou ale je, nakolik ještě bude v jeho silách přijít lepší než letos.

Nick Walker, Hadi Choopan a Samson Dauda při posedownu na Mr. Olympia 2022 (foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)


Finanční odměny:
1. místo400.000 $
2. místo150.000 $
3. místo100.000 $
4. místo40.000 $
5. místo35.000 $
další místa91.000 $
celkově816.000 $

Čtvrté místo bral šampión Mr. Olympia z roku 2019 Brandon Curry, který závodil mohutný a plný, ale srážela jej určitá nedotaženost v zadních postojích. Musel se tak sklonit i před nakonec třetím Nickem Walkerem. Osmadvacetiletý Nick, jenž letos před Olympií už dokonce pomýšlel na vítězství, závodil mohutnější než vloni. Ale jakkoliv to v té souvislosti může znít paradoxně, nedalo se zbavit dojmu, že měl v minulé sezóně o něco více wow faktoru. Jako poslední na pódiu tedy zůstali stát Hadi Choopan s Derekem Lunsfordem. Mezi nimi se rozhodovalo o vítězství. Derek při svém vůbec prvním vystoupení mezi těžkotonážníky zářil. Předvedl parádní základní postoj, výborná záda, senzační dvojitý biceps zezadu a ukázal, že nová kila, která po přestupu z kategorie do 212 liber mohl nabrat, mu sluší. Rezervy měl ve svalové vyzrálosti a množství detailů v oblasti hrudníku a ramen. Hadi Choopan zřejmě obětoval maličko ze své pověstné ostrosti plnosti svalů, ale tahle sázka se mu vyplatila. Rozhodčím díky tomu nabídl dosud nejlepší a nejkompletnější balíček, a působil mohutněji než kdykoliv před tím. Napruhováním prsních svalů, a o něco lepšími kvadricepsy Dereka o kousek předčil a stalo se něco, co mnozí nečekali, že se vůbec stát může. Hadi Choopan z Íránu, který má každý rok problém, aby vůbec získal vízum potřebné pro cestu do USA, který nedá dohromady pořádně větu anglicky a který ještě k tomu trpí těžkým sluchovým postižením, byl vyhlášen v pořadí sedmnáctým šampiónem Mr. Olympia!

Hadi Choopan s trenérem Hanym Rambodem po vítězství na Mr. Olympia 2022 (foto: Instagram.com/evogennutrition)


Dosavadní vítězové Mr. Olympia po letech:
Hadi Choopan 2022
Mamdouh Elssbiay 2020, 2021
Brandon Curry 2019
Shawn Rhoden 2018
Phil Heath 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
Dexter Jackson 2008
Jay Cutler 2006, 2007, 2009, 2010
Ronnie Coleman 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005
Dorian Yates 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997
Lee Haney 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
Samir Bannout 1983
Chris Dickerson 1982
Frank Zane 1977, 1978, 1979
Franco Columbu 1976, 1981
Arnold Schwarzenegger 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1980
Sergio Oliva 1967, 1968, 1969
Larry Scott 1965, 1966

Ukázalo se tak, že nějaká zákulisní politika už dávno v rozhodování Mr. Olympia neexistuje. Hadi byl tento rok na vrcholné události profesionálního bodybuildingu nejlepší, a tak byl jednoduše vyhlášen vítězem. A to, aniž by někdo zvažoval, jakým bude moci být se všemi obtížemi, se kterými se musí vypořádávat, ambasadorem sportu. Že má jako nový šampión Mr. Olympia ale co nabídnout i mimo pódium, se ukázalo už bezprostředně po vyhlášení výsledků při jeho rozhovoru s moderátorem večera Bobem Cicherillem. Hadi totiž prostřednictvím tlumočníka řekl, že chce svůj titul věnovat íránským ženám a jejich boji za svobodu. To od něj vyžadovalo i kus osobní odvahy, protože se to představitelům islámského vojenského režimu v jeho vlasti samozřejmě nemusí zrovna zamlouvat. Hadi zároveň uvedl, že se příští rok na pódium Mr. Olympia vrátí, aby se zde pokusil letošní titul obhájit. To je ale ještě daleko, a teď se v první řadě může těšit na přivítání ze strany svých fanoušků doma v Íránu, které bude pravděpodobně pořádně bouřlivé! Íránci totiž staví sportovní šampióny na piedestal.

Hany Rambod se svými úspěšnými svěřenci na Olympia Weekendu 2022 2022 (foto: Instagram.com/hanyrambod)

Díky úspěchu Hadiho s Derekem a také díky dalšímu triumfu Chrise Bumsteada v classic physique se kulturistickým guru letošního Olympia Weekendu jednoznačně stal Hany Rambod, který připravoval všechny tři zmíněné borce. Celkem Hany napříč jednotlivými kategoriemi na Olympii pomohl svým svěřencům za svou kariéru získat už dvaadvacet titulů! Nejlepším nováčkem letošního ročníku Mr. Olympia je samozřejmě tedy Derek Lunsford, který svým výsledkem převedl opravdu mimořádný kousek. Naposledy při debutu na Mr. Olympia stříbro bral Flex Wheeler, a to shodou okolností v roce 1993, ve kterém se Derek narodil. Kromě Lunsforda se ale dařilo i dalším novým tvářím. Skvěle si vedl nakonec šestý Samson Dauda, který předvedl vylepšené objemy, lepší vyváženost, pěkné tvary, eleganci a výborný pózing. Díky tomu i celkem proháněl "Big Ramyho" v boji o pátou příčku! Mezi sedmého Huntera Labradu a až devátého Williama Bonaca se dokázal vmáčknout skvělou siluetou disponující Andrew Chinedu, který závodí teprve od loňského roku a profi kartu vlastní asi jenom devět měsíců. Andrew zaujal povedenou volnou sestavou, při které předvedl svou pružnost, a pouhým mrknutím oka během ní navázal i pěkný kontakt s publikem.

Starty českých a slovenských profesionálů na Mr. Olympia
rok jméno stát umístění
2022 Michal Križánek Slovensko 12.
2020 Lukáš Osladil Česká republika 11.
2019 Lukáš Osladil Česká republika 8.
2018 Lukáš Osladil Česká republika 12.
2017 Lukáš Osladil Česká republika 12.
2016 Lukáš Osladil Česká republika 16.
2004 Pavol Jablonický Česká republika 11.
2002 Jaroslav Horváth Slovensko 23.
2001 Pavol Jablonický Česká republika 19.
1999 Pavol Jablonický Česká republika 14.
1995 Pavol Jablonický Česká republika 16.
1993 Pavel Grolmus Slovensko 18.
1991 Pavol Jablonický Československo 16.
1989 Pavol Jablonický Československo 16.
1987 Josef Grolmus Německo 15.
1986 Josef Grolmus Německo 10.

Top 10 při svém prvním vystoupení na Mr. Olympia uzavírá elegantní Rafael Brandao, jemuž k boji o ještě vyšší příčky ale jednoduše pár kilo svalů chybělo. Vyrovnaný souboj o jedenácté až dvanácté místo svedli už mnoha bitvami z Olympie ostřílený Kanaďan Iain Valliere se slovenským obrem Michalem Križánkem, jenž Manionovu profi kartu vlastní teprve od října. Michal na své první Olympii předvedl výborné vystoupení, když zase o kousek zlepšil záda i pózing, kde má asi zatím ty největší rezervy. Je s podivem, že mnohdy od části fanoušků kulturistiky čelí až absurdní kritice. Závodí teprve od roku 2017, na Mr. Olympia se kvalifikoval na první pokus a zde v nejpočetnější konkurenci v historii vybojoval dvanáctou příčku, což je lepší výsledek, než jakého při premiéře na Olympii dosáhli Pavol Jablonický nebo Lukáš Osladil. Lépe si z borců narozených na území někdejšího Československa při debutu na Mr. Olympia vedl pouze Josef Grolmus, který ovšem v roce 1986 k soutěži nastoupil v barvách Německa. Na klání za sebou tehdy navíc nechal "jenom" pět soupeřů. To samozřejmě neznamená, že pokud se Michal Križánek chce výsledkovou listinou Olympie posouvat výše, nebude se muset v mnoha směrech ještě pořádně zlepšit. Už teď ale prokázal, že si i v té nejvyšší lize dokáže vést dobře. Celkově za sebou máme vydařený ročník Mr. Olympia a lidé z branže se vesměs shodují, že se na něm sešlo nejkvalitnější startovní pole za pěknou řádku let. Snad se na podobně napínavou podívanou budeme moci těšit v roce 2023!

Poslední semifinálové vyvolávání účastníků Mr. Olympia 2022


Výsledky Mr. Olympia 2022

    1. Hadi Choopan
    2. Derek Lunsford
    3. Nick Walker
    4. Brandon Curry
    5. Mamdouh Elssbiay
    6. Samson Dauda
    7. Hunter Labrada
    8. Andrew Chinedu
    9. William Bonac
    10. Rafael Brandao
    11. Iain Valliere
    12. Michal Križánek
    13. Patrick Johnson
    14. Charles Griffen
    15. Luis Rodriguez
    16. Tonio Burton
    16. James Hollingshead
    16. Vladislav Sukhoruchko
    16. Antoine Vaillant
    16. Vitor Hugo Boff
    16. Andrea Presti
    16. Mohamed Shaaban
    16. Akim Williams
    16. Theo Leguerrier
    16. Joel Thomas
    16. Mohammad Nsour
    16. Blessing Awodibu
    16. Andrea Muzi


Hvězdy kulturistiky mužů open na Mr. Olympia 2022

Více fotografií z Mr. Olympia 2022
naleznete zde na stránkách Npcnewsonline.com.


Foto:
www.npcnewsonline.com / Jeff Binns



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

20.12.12:50Zodiak411 - ShDW: Tento argument jsem čekal, že se objeví, ale v kultu..
20.12.10:59ShDW - 9027: žádný sport není pro všechny. Je to o genetice, tale..
20.12.06:16Zodiak411 - xroll: Máš pravdu, že s každým tělem se dá pracovat, ale s..
20.12.01:01xroll - Nikdy jsem neslyšel, že by byl ideálem X tvar těla. Naopak..
19.12.12:109027 - Přesně, pokud to chceme brát jako sport, musíme řadit přip..
18.12.19:57retep - Škoda FLEXA LEVISA bolo by to ešte zaujimavejšie
18.12.12:491boris111 - Protože nemá tu kvalitu a vyrýsovanost jako to před ním?Pl..+1
18.12.12:19cb490763 - Hodnotí se ještě vůbec estetika? Já měl vždy za to, že ide..
18.12.11:00Turakam - Veľmi dobré rozhodovanie, sa to lepší posledné roky. Križo..+1
18.12.10:28LOPO - Skvelá Olympia 👏. Napätie do poslednej chvíle. Pre..+3
18.12.09:42jan dziadek - Přišlo mi, že Križo na tu top 10 nakonec měl, byť jsem jej..+1
18.12.08:381boris111 - 12 místo Križánka je na poprvé úspěch osobně bych ho dal p..+1
18.12.08:31m1ro - *Vallierem *2*
18.12.08:27m1ro - Vysledky jak jsem ocekaval *79* Proste vyhral ten nejlepsi..
18.12.08:25PeteSimek - Od Ramyho a Bonaca jsem čekal opravdu víc.
18.12.08:24tomášekp - Bohu díky za ty dary *88* +1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Mikuc (21:26) • Já bych neřekl práce, ale koníček, zábava, která ale sakra něco stojí, nejen peníze! Kd...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
hcetigol (20:52) • To si delas prdel :-) Porovnavani je jejich prace - porovnavaji je s ostatnima. Zadnej...
magazínJak na to: Indoor Rowing aneb jak se...
mohyla64 (11:33) • už nějaký čas vesluju na trenažeru. nevěděl jsem, jakou vzdálenost jsem ujel, ale teď m...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
tunerking (07:35) • Oba dva jsou šampioni :) zbytečné hejty a porovnání. patří mezi světovou špičku a to, ž...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Mindandbody (14:24) • Hold nastal problém, když očekávání, která se okolo určitých závodníků (resp. závodníka...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie