Jazzové okénko Jana Schneidera: Bass Folk Song, Im Nin’alu a Suomineito

Jan Schneider a jeho nedělní průvodce jazzem dnes nabídne tři skladby Bass Folk Song,  Im Nin’alu a Suomineito.

Stanley Clarke proslul jako „jazz-rockový“ baskytarista, nicméně nic nezapomněl ze svého kontrabasového mládí, a ještě k tomu leccos přidal, jak slyšno v sólové skladbě Bass Folk Song!

Tradiční jemenitskou melodii Im Nin‘alu, odkazující na báseň ze 17.století, kterou napsal rabín Šalom Šabazi, zaranžoval pro skupinu „Third World Love“ pianista Jonatan Avišaj. Neuvěřitelně střídmý doprovod (kontrabas Omer Avital, bicí Daniel Freedman) dává vyniknout jemné meditativní trubce Avišaje Kohena, zvukově nepochybně inspirované Milesem Davisem.

Posledně jsem upozornil na soutěž mladých talentů Virtuosos V4+. Z druhého semifinále bohužel nepostoupil maďarský vibrafonista Benedek Bogáthy, který zahrál nádhernou skladbu srbského skladatele Nebojsy Jovana Zivkovice Suomineito. Tato tichá melancholická vzpomínka na „finskou dívku“ byla inspirována původní rychlou a veselou finskou lidovou písní s názvem „Heili Karjalasta”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.