Vánoční čas je pro zpěvačku Ellu především setkání v rodinném kruhu a také nová, krásná písnička

19. prosinec 2022

Naším milým hostem je rodačka z Opočna, velmi talentovaná a půvabná zpěvačka a herečka Eliška Machačová, která vystupuje pod uměleckým jménem Ella. Přivezla i jednu krásnou vánoční písničku, kterou také zapívá na Velkém náměstí v Hradci Králové na adventních trzích.

Jak prožíváte adventní předvánoční čas? Je to pro vás shon nebo se také dokážete alespoň trošičku zastavit?
Musím říct, že je to trošku shon, aniž bych si to úplně přála. Ale tak jsem si to nastavila a jsem za to ráda. Zase na druhou stranu je to lepší než sedět doma, jako to bylo v době covidu. Každopádně včera jsem si zapálila čtvrtou adventní svíci a řekla jsem si, jsou tu Vánoce. Teprve mi došlo, ale jak je člověk v pracovním shonu, tak to moc nevnímá.

Tak pojďme váš pracovní shon trošičku představit. Hrajete v muzikálech, natáčíte cédéčka a písničky, koncertujete.
Je to tak. Máme novou písničku Vánoční čas, kterou si tady určitě zahrajeme. A mám teď vánoční turné po trzích, takže jsme byli v Brně, ve Znojmě, v Bohumíně, jestli si to dobře pamatuji. A čeká nás zítra Hradec Králové od 17:00 hodin a pak ještě Liberec. Takže na to se strašně moc těším. Koncerty před Vánocemi jsou moc příjemné.

Přemýšlela jsem, kde je vlastně doma. A musím říct, že i když už dlouho nežiji v Opočně, tak doma je pro mne právě tam. Tam je má rodina.
Eliška Machačová, zpěvačka a herečka

A muzikály?
Hned po našem rozhovoru pojedu do Prahy, kde hrajeme muzikál Branický zázrak v Divadle Na Fidlovačce. Autorem muzikálu je Tomáš Klus a režíroval ho Jan Svěrák. A je toho teď docela hodně, protože máme ještě 25. prosince na Boží hod také Jesus Christ Superstar v Ostravě. Takže to bude takové cestovní.

Čtěte také

Vy hodně cestujete po celé republice za prací.
Ano, jezdím autem. Ale do zmíněné Ostravy si to vždy užívám, protože si sednu do vlaku a tam udělám spoustu věcí, to mám moc ráda. Ale je pravda, že už se snažím, čím jsem starší, to cestování trošku omezovat a zbyla mi paradoxně už jen ta Ostrava, kam se vždy těším. Teďka jsme nazkoušeli ještě muzikál Producenti, kde jsem také jezdila docela často a už to bylo dost vyčerpávající. jelikož bydlím daleko od Ostravy. Ale mám to ráda, miluju to.

Co vaše nová písnička Vánoční čas?
Je to úplně nová letošní písnička, hudbu i text dělal Adam Malík. To je můj přítel, už od července manžel. My jsme spolu dlouho, už 8 let. Takže už to chtělo udělat zásadní další krok. Vánoční čas byla taková rychlovka, protože Adam to se mnou nemá úplně jednoduché, on pro mne vždy něco složí a musí to projít přes takovou moji autocenzuru. Já jsem náročná, ano. Ovšem tohle se mi líbilo hned. Je to veselé, vánoční, fajn rytmus, takže to bylo docela rychlé.

Čtěte také

Jak to u vás tedy funguje, kdo skládá hudbu a píše texty?
Hodně Adam. Je pravda, že se stará zejména o hudbu, texty máme některé od Markéty Andělové, také mi píše texty můj tatínek Josef Machač. Já jsem se také snažila skládat texty, ale jak jsem říkala, jsem hodně kritická sama k sobě. Pro jednu písničku, Na malou chvíli, kterou máme na albu Nahá ve větru, jsem si složila i hudbu, dá se říct. Takže po takových malinkých krůčcích se snažím.

Studovala jste v Brně na Janáčkově akademii múzických umění, kdo vás přivedl k muzice? Zmínila jste tatínka, on je ochotník, ne?
Ano. Myslím si, že to byl právě tatínek, protože on hrál divadlo v Opočně, kam jsem se jako malá holka na něj chodila dívat. Úplně to vidím, jak jsme přišla do divadelní šatny, tam se lepily kníry, úplně jsem tím byla fascinovaná. Takže určitě on má velký podíl na mé lásce k hudbě. A samozřejmě oba rodiče mě podporovali, protože jsme z muzikantské rodiny. Dědeček byl hudebník, takže jsem k tomu měla namířeno a už asi od páté třídy ve škole jsem věděla, že chci určitě jít na konzervatoř. Šla jsem do Prahy na konzervatoř a pak mé cesty zase mířily ještě do Brna, takže jsem si vyzkoušela obě města. A tam jsem se více zaměřila i na herectví, takže to se vše propojilo, hudba, herectví i tanec a je z toho všechno možné.

Projekt Ella byl čí nápad?
To byl nápad Adama. My jsme spolu tenkrát ještě kamarádili a on měl svůj projekt a chtěl, ať zpívám vokály k jeho písničkám. Poprosil mne a říkal, že moc rád skládá písničky a že je jeho sen složit písničku pro nějakou zpěvačku. Tak jsme nahráli jednu, druhou, třetí a říkali jsme si, že zkusíme koncertovat. A ono to nějak z toho vyplynulo.

Čtěte také

Který z muzikálů je vám nejmilejší, je nejbližší vašemu srdci?
Všechny muzikály, ve kterých hraji, jsou mé srdcové záležitosti. Ale úplně nejvíc je to Pomáda, kde hraji hlavní roli. To si užívám nejvíc. A Pomádu budeme hrát teď na Silvestra hned dvakrát v divadle Kalich, takže se na to těším. Určitě zavítejte. Stojí to za to, na Silvestra je to vždy ojedinělé představení a má něco navíc. Všechny zvu. A samozřejmě také Jesus Christ SuperStar je moje srdcovka.

Kde budete na Vánoce? Budete doma? V Opočně nebo v Praze?
Nedávno jsem nad tím přemýšlela, co je to vlastně doma. A musím říct, že i když už dlouho nežiji v Opočně, tak doma je u mě právě tam. Tam je má rodina, tam jsem doma. Na to se strašně moc těším, až budeme všichni v rodinném kruhu. Na setkání s rodinou, to je prostě úplně nejvíc.

Říká zpěvačka Ella, nebo také Eliška Machačová. Tak si užijte krásné Vánoce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související