InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Folk koncert kapel Spolektiv a Jistem

    sobota 11.5 19:00 - Na Ostrově, ul. Na Dubovci, Strakonice

  • Koncert kapely Parkán

    sobota 11.5 20:00 - Podskalí – Hospůdka Ostrov, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Českých Budějovicích vznikla ulice Františka Jelena. Název se nelíbí opozici

Nová ulice, která dostala název Františka Jelena, vznikla u novostaveb v Suchém Vrbném.

Nová ulice, která dostala název Františka Jelena, vznikla u novostaveb v Suchém Vrbném.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Na svém dnešním jednání dostali zastupitelé Českých Budějovic na stůl také návrh na pojmenování nové ulice, která vznikla u novostaveb bytových domů v Suchém Vrbném. Dostala název podle Františka Jelena, komunálního politika, který se podílel na rozvoji města. To se ale nelíbilo některým opozičním zastupitelům.

„Chtěl bych se zeptat, co bylo u Františka Jelena tak významného, ať už podnikatelsky nebo politicky. Poblíž té lokality bydlím, vím, že tam měl pozemky a postavil nějaké rodinné domy. To by bylo všechno v pořádku. Ale také si pamatuju, že v době, kdy nastoupil na místo náměstka, je to asi patnáct nebo už dvacet let, tak se jeho přičiněním o stavbu tunelu prodražil obchvat o jeden a půl miliardy. Řeší se to do dneška a obchvat se minimálně o patnáct let zpozdil. Jeho velkou zásluhou tedy do dneška po dálnici nejezdíme," řekl zastupitel Vladan Císler (SPD).

Náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) upozornil na to, že nejde o politické rozhodnutí, ale jméno ulice navrhla ke schválení odborná komise. „Vystavěl v té lokalitě domy a lidé tam dodnes říkají U Jelena. Přínosy Františka Jelena si ale každý musí vyhodnotit sám a vyjádřit je při hlasování," dodal.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že obchvat se nezpozdil o patnáct let. „Říkáte úplné nesmysly. Možná je třeba si uvědomit, že kdyby nebyl tunel, tak máme nad Rudolfovskou estakádu ve výši nevím kolik metrů. Zpoždění je problémem projektu a provedení prací a ne toho, jestli má být obchvat v zářezu nebo tam má být tunel. Je velmi nefér takto debatovat o člověku, který zemřel a nemůže se bránit, a používat takto hloupé argumenty," myslí si hejtman Kuba.

Zastupitel Císler doplnil, tehdy viděl celkový rozpočet stavby. „Viděl jsem i to navýšení, takže to vím docela dobře. Šlo tam spíše o to, aby tam vzniklo ochranné pásmo. Kdyby to bylo v zářezu, žádné baráky by tam asi nepostavili. Dodnes to lidi štve, že ještě není hotovo. Bral bych, kdyby se ulice jmenovala U Jelena, protože všichni víme, že se té lokalitě tak říká. Ale pojmenování přímo po Františku Jelenovi se mi nelíbí, i když už není mezi námi," poznamenal Vladan Císler.

Poslanec Roman Kubíček (ANO) poznamenal, že by se mělo hlasovat o názvu ulice, zda byl zvolen dobře nebo ne. „Nemyslím si, že by se kolem toho měly vést politické diskuse, protože trošku to také považuji za nefér, že tu ten člověk nemůže sedět a vyjádřit svůj názor. Takže bych tuto diskusi opustil a hlasoval bych," řekl.

Pro pojmenování nové ulice podle Františka Jelena pak hlasovalo třicet zastupitelů, devět se jich hlasování zdrželo a tři byli proti (Vladan Císler a Monika Kroutilová z SPD a Tomáš Kubín z ANO).

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Anonymní uživatel 

    Reagovat

     

    Provinční vůdci, provinční zbohatlíci, provinční manýry. Pojmenovat cokoliv po někom, "kdo v tom uměl chodit", který nic nedokázal a pro společnost je jeho přínos nulový, resp. záporný je znakem malosti, hlouposti, to dělají v rozvojových zemích, kdy se většinou obdivují nějakému otrokáři, nověji mafiánovi. Nómen ómen (vzhledem k vůdci), malost, přízemnost vovinula Jižní Čechy jako temná mračna...

    Vloženo 19.12.2022 14:36:10

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace