Výživa, 20. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Stejně jako nemusíte na štědrovečerní večeři servírovat smažené kapra a bramborový salát s majonézou, nemusíte každoročně mlsat jen vanilkové rohlíčky a linecké. Občas stojí za to vyzkoušet i méně tradiční „vánoční“ dezerty. Co takhle vyzkoušet lahodné dezerty z mléka, které jsou chutné a jednoduché na přípravu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čokoláda k Vánocům patří

Čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří, a to v jakékoliv podobě. Pokud tedy svým blízkým a návštěvám naservírujete kousek čokoládového dezertu, rozhodně je tím neurazíte. A to dokonce ani v případě, že se jedná o nepečenou pochoutku jednoduchou na přípravu.

Podle Ing. Michaely Ryglové, odborné garantky výživy za společnost Bonavita je však důležité použít k přípravě pouze vysoce kvalitní suroviny, zvlášť když se jedná o nepečený dezert. „Budete-li konzumovat dezert ze surovin v jejich nejčistší podobě, chuťové buňky neošálíte,“ varuje Michaela Ryglová.

Nepečený mléčný dezert s čokoládou

Ingredience:

  • 500 ml plnotučného mléka (3,5 % tuku)
  • 100 g kokosového cukru (lze nahradit medem)
  • špetka soli
  • 30 g přírodního kakaa
  • 100 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 10 g rostlinné želatiny (například agar)
  • na ozdobení: pomerančová kůra

Postup: Do hrnce nalijte 400 ml mléka, přidejte cukr (případně med) a sůl. Ve zbytku mléka rozmíchejte kakao, pak vlijte do hrnce s mlékem. Vše promíchejte a vařte na mírném ohni. Poté nalámejte čokoládu, přidejte do hrnce a důkladně promíchejte. Než se čokoláda v hrnci s mlékem zcela rozpustí, připravte si želatinu. Agar rozmíchejte v trošce vody, pak přidejte k mléčné směsi. Promíchejte a cca minutu vařte. Uvařenou čokoládovou směs nalijte do silikonové formy (ideálně ve tvaru obdélníku nebo čtverce). Nechejte vychladnout. Nakonec vložte dezert do lednice, kde ho nechejte přes noc. Ztuhlý dezert opatrně vyndejte z formy a nakrájejte na hrubší plátky. Dezert můžete servírovat v „naked“ podobě, nebo ho ozdobit pomerančovou kůrou a dodat tak dezertu sváteční look.

Není šnek jako šnek

Skořicoví šneci patří k nejoblíbenějšímu pečivo ve Švédsku, kde se nazývá Kanellbular. Často se podává s fondánovou polevou. My jsme tuto polevu nahradili lahodným mléčným dezertem vla z plnotučného mléka s krémově vláčnou konzistencí. Samotný dezert je původem z Holandska a historie samotného slova „vla“ ve spojení s vařením sahá, až do 13. století. Jenom ve Francii se tohoto dezertu po uvedení na trh v roce 1974 prodalo 10 tisíc tun. Nyní přichází vla nově také na český trh.

Na sladkých šnecích si nejen skvěle pochutnáte, ale díky jejich skořicové vůni si doma navodíte tu pravou vánoční atmosféru! Kromě toho se výborně hodí také ke snídani.

Skořicoví šneci s mléčnou polevou vla

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • 1 citron
  • 1 vanilkový lusk
  • 450 g hladké mouky
  • 7 g droždí
  • 260 ml plnotučného mléka (3,5 % tuku)
  • náplň: 100 g másla, 110 g cukru, 1 lžička mleté skořice
  • na polití: mléčný dezert vla (kakaový či s vanilkovou příchutí)
  • na ozdobení: vlašské ořechy

Postup: Rozmixujte vejce, rozpuštěné máslo a teplé mléko. Pak přidejte mouku, cukr, zrníčka z vanilkového lusku, kůru z citronu a instantní droždí. Vše vypracujte v hladké těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechejte alespoň hodinu a půl vykynout v pokojové teplotě. Mezitím promíchejte cukr se skořicí na náplň. Vykynuté těsto rozválejte do pravidelného obdélníku, pomažte máslem a posypejte skořicovým cukrem. Pak těsto srolujte a ostrým nožem nakrájejte na pravidelné kusy cca 3 cm široké. Dejte na plech s pečicím papírem a nechejte dalších 30 až 40 minut nakynout. Pečte v troubě na cca 170 °C přibližně 20 až 30 minut. Před podáváním polijte skořicové šneky krémově vláčným dezertem vla – kakaovým nebo s vanilkovou příchutí. Záleží na vašich chuťových preferencích. Vršek můžete ozdobit vlašskými oříšky.

Ovesná kaše? Proč ne!

Netradičním vánočním dezertem, který se podobně jako skořicoví šneci hodí i na snídani, je ovesná kaše s vůní perníku.

Ovesná perníková kaše má vynikající chuť, je velmi rychlá na přípravu a v kombinaci s vařeným mlékem je výborným zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny, vápníku a dalších vitamínů a minerálních látek, “ říká Michaela Ryglová.

Perníková ovesná kaše s vařeným mlékem

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček
  • 250 ml mléka
  • špetka perníkového koření
  • 1 banán
  • lesní ovoce

Postup: Nejprve v hrnci zahřejte mléko. Pak přidejte ovesné vločky, perníkové koření a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté rozmixujte banán, který vmíchejte do hotové kaše. Podávejte s lesním ovocem.

Pěnové pohlazení

Chuťově výborný dezert plný čokolády, který se vám bude doslova rozplývat v ústech, vykouzlíte během pár minut. Na jeho ozdobu můžete použít například čerstvé ovoce.

Nadýchaná smetanovo-čokoládová pěna chutná výtečně, když ji doplníte o svěží čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. V zimě však můžete čerstvé ovoce nahradit lyofilizovaným ovocem, použít strouhaný kokos nebo vršek posypat troškou skořice a nastrouhanou kůrou z bio pomeranče,“ dává svoje tipy Michaela Ryglová.

Smetanovo-čokoládová pěna s jahodami

Ingredience:

  • 180 g tmavé vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 250 g smetany ke šlehání Tatra (30–35 % tuku)
  • 3 středně velké vejce
  • mandlový likér dle chuti
  • cukr na přislazení
  • na ozdobení: čerstvé či lyofilizované ovoce, kokos, skořice, pomerančová kůra

Postup: Čokoládu nalámejte do misky a vařte hrnci na vodní lázni. Za stálého míchání ji nechejte rozpustit. Mezitím oddělte žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané hmoty, pak ji vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte do tuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte ušlehané bílky. Dle chuti přidejte likér, ale můžete udělat i verzi bez alkoholu. Pak vše promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Vzniklou pěnu dejte do skleniček a nechejte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobené ovocem, kokosem, posypané skořicí či ozdobené pomerančovou kůrou.

Zdroj: TZ Bonavita + TZ Tatra

Autor článku: Lenka Šmídová