Muž z Loun uvěřil podvodníkům, kteří ho nalákali na „výhodné“ investice. Podobných případů přibývá

21. prosinec 2022 08:56

Nabídky výhodných investic můžou končit i prázdným účtem. Třeba když za nimi stojí podvodníci, kteří se snaží vylákat ze svých obětí přístupové údaje. Policisté teď takových případů řeší velké množství. Třeba v Lounech přišel dvaašedesátiletý muž pod příslibem zaručených zisků o 270 tisíc korun.

„Útočník na internet umístí lákavou reklamu slibující zaručené zisky. V reklamě se pro zvýšení důvěryhodnosti mohou objevovat známé osobnosti a významné společnosti,“ popisuje policejní mluvčí Kamil Marek taktiku podvodníků, kteří se vydávají za pracovníky různých investičních společností s cílem získat vzdálený přístup k počítači a vysát z účtu oběti peníze.

Policisté proto nabádají lidi, aby neposkytovali vzdálený přístup nikomu neznámému ani žádné osobní informace nebo informace o bankovnictví.

Policie obdobné podvody řeší prakticky denně. Podvodníci se při nich vydávají i za pracovníky bank a svoje oběti přesvědčují, že se jim někdo naboural do bankovního účtu. Podle policejního specialisty na kyberkriminalitu Lukáše Rösslera se komunikace s poškozeným často odehrává v aplikaci WhatsApp.

Falešný bankéř, falešný policista, bitcoinmat a stres

Slova falešného bankéře potvrdí i falešný policista, který pak majitele účtu přesvědčí, že je jeho účet v ohrožení. Někdy ho pod různými legendami ještě zmanipulují, aby si vzal úvěr a navedou ho k tomu, aby peníze vložil do nejbližšího bitcoinmatu.

„Poškozený neví, že to je bitcoinmat, protože to vypadá jako bankomat. Je to většinou v nějakých větších obchodních centrech – v Ústí nad Labem třeba ve Foru,“ vysvětluje Rössler.

Všechno podle něj probíhá pod tlakem, aby poškozený neměl čas si transakci ověřit. Opět se může zapojit falešný policista. „Ten nám vysvětlí, že peníze, co máme, mohou být nějakým způsobem označené a nemůžeme si je nechat, proto je vhodné si je někam uložit a jít rychle podat to oznámení,“ přibližuje Lukáš Rössler.

Právě zmíněná možnost podat trestní oznámení na nějaký neobvyklý pohyb na účtu poškozeného má vzbudit jeho důvěru k celé záležitosti. Jenže na policii pak člověk zjistí, že se o peníze právě sám připravil.

Ani upozornění, která před podvodníky varují, a která jsou vylepená přímo na bitcoinmatech, totiž podle policejního experta nefungovala.

Spustit audio

Související