Slovenský ústavní soud vyhověl stížnosti zakladatele Penty Haščáka na policii

Slovenský ústavní soud vyhověl stížnosti spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka na jednání policie. Policie podle soudu porušila Haščákova práva, když dostatečně rychle a efektivně neprověřila původ a autenticitu nahrávek z kauzy Gorila, uvedl dnes v tiskové zprávě Haščákův advokát Martin Škubla. Ten dnes zveřejnil i nález ústavního soudu, podle kterého má finančník dostat náhradu za náklady na řízení ve výši 887 eur (přes 20.000 korun).

Spor se týká nahrávek pořízených slovenskou tajnou službou SIS v jednom bratislavském bytě, kde se Haščák údajně setkával se slovenskými politiky. Ústavní soud ale později povolení k odposlechům zrušil a Evropský soud pro lidská práva letos vyhověl Haščákově stížnosti, podle které slovenské úřady měly nelegálně pořízené nahrávky zničit. Při domovní prohlídce u podnikatele Mariana Kočnera policie zajistila záznamy, které by mohly být kopií odposlechů uskutečněných SIS.

Podle usnesení ústavního soudu, ze kterého cituje Haščákův advokát, nebyl postup policie pro prověření původu a autenticity sporných nahrávek zajištěných u Kočnera dostatečně efektivní. Tím bylo porušeno Haščákovo právo na projednání věci bez zbytečných průtahů, uvedl soud. Prověření původu záznamů má pomoci určit, zda je možné je použít v trestním řízení. Soud se ale nezabýval otázkou, zda se záznamy zajištěné u Kočnera shodují s odposlechy SIS. Další body Haščákovy stížnosti ale soud zamítl.

Podle Haščákova advokáta policie a orgány činné v trestním řízení opakovaně porušují práva jeho klienta. To podle něj nastoluje otázku, zda jsou schopny "v této věci vést nezávislé a nestranné vyšetřování".

Aféra Gorila se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Finanční skupina nekalé jednání v kauze dlouhodobě popírá, vyšetřování případu nebylo podle dostupných informací dosud ukončeno.

Kauza propukla na konci roku 2011, kdy na internetu někdo zveřejnil dokumenty, které byly vypracovány na základě odposlechů SIS. O osm let později pak do médií unikla i samotná nahrávka z odposlechů.

Slovenská policie Haščáka předloni obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud ho pak poslal do vazby. Podezřelý byl v souvislosti s údajným nelegálním obchodováním se zmíněnými nahrávkami. Loni pak generální prokurátor Maroš Žilinka stíhání Haščáka zrušil. Tvrdil, že nebyly zajištěny žádné důkazy, které by potvrzovaly důvodnost trestního stíhání.

Související

Soud, ilustrační foto

Slovenský nejvyšší soud propustil Haščáka z vazby

Slovenský nejvyšší soud dnes propustil z vazby stíhaného spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. ČTK o tom informoval nejvyšší soud. Policie Haščáka na začátku prosince obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud první instance ho následně poslal do vazby z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky či jinak mařit vyšetřování. Nejvyšší soud, na který se se stížností proti vazebnímu stíhání Haščáka obrátila obhajoba, ale důvody pro vazbu finančníka neshledal.

Více souvisejících

Jaroslav Haščák Slovensko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy