Styren na skládce u Litvínova skončí do roku v kójích, likvidaci schválil úřad

Sudy s nebezpečnými styrenovými smolami na skládce Celio u Litvínova skončí ve speciálních kójích. Tekuté styrenové smoly stočí odborná firma do sudů. S takovým plánem likvidace odpadu souhlasila nejprve Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a dnes doplněnou projektovou dokumentaci schválil Krajský úřad Ústeckého kraje, informovala mluvčí kraje Magdalena Fraňková. V souvislosti s uložením hořlavého styrenu na skládce stíhá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) devět lidí a dvě právnické osoby.

Doplněná projektová dokumentace podle Fraňkové popisuje odsunutí sudů se styrenovými smolami ze skládky nebezpečného odpadu a nakládání s nimi tak, aby se co nejvíce snížilo riziko ohrožení životního prostředí a zdraví obyvatel. Provozovatel skládky vyčlení prostor pro vybudování speciálních úložných kójí. Sudy se styrenovými smolami pracovníci skládky postupně odeberou ze současného místa uložení a uskladní do vybudovaných zabezpečených kójí. Rozdělí je do tří kategorií podle míry polymerizace (tekutosti) jejich styrenového obsahu.

Při pracích budou odborníci monitorovat emise i zatížení pracovního prostředí. Zpolymerované styrenové smoly uloží pracovníci skládky do vybudovaných kójí, tekuté styrenové smoly stočí do třicetilitrových sudů, které dočasně uloží do vybudovaných kójí a postupně převezou do koncového zařízení pro odstranění odpadu. Sudy s obsahem polotuhých/polotekutých styrenových smol bude později možné možností odvézt do spalovny.

Sudy objevili na skládce na Mostecku inspektoři loni v létě. Od té doby pravidelně kontrolují jejich stav. Provoz skládky Celio Česká inspekce životního prostředí v srpnu 2021 omezila. Od té doby platí zákaz příjmu veškerých odpadů a zákaz manipulace s uloženými odpady v sektorech skládky nebezpečného odpadu, kde se sudy se styrenovými smolami nacházejí. ČIŽP zde provádí opakovaná kontrolní šetření, při kterých jsou sudy kontrolovány.

Styreny se na Celio dostaly z prostoru Kaučuku Kralupy z Nelahozevsi. Ministerstvo financí na likvidaci styrenu vypsalo zakázku, kterou získala firma Aquatest. Nabídla tehdy nejnižší cenu, zavázala se, že odpad odborně a ekologicky zlikviduje. Sudy však podle zjištění úřadů skončily na skládce, aniž se upravovaly a evidovaly. Stíhání v této souvislosti vyšetřovatelé vedou pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down