Tom Ozimek

22. 12. 2022

Zakladatel společnosti FTX Sam Bankman-Fried byl vydán z Baham a nyní je podle amerického státního zástupce a zpráv médií ve federální vazbě ve Spojených státech. Očekává se, že obviněný podvodník se v relativně krátké době objeví před soudem.

Podle deníku The New York Post přistál Bankman-Fried na letišti Westchester County krátce před půl jedenáctou ve středu večer.

Manhattanský žalobce Damian Williams ve videu na Twitteru zveřejněném před příletem Bankmana-Frieda uvedl, že Bankman-Friedovi společníci – Caroline Ellisonová, bývalá generální ředitelka společnosti Alameda Research, a Gary Wang, spoluzakladatel společnosti FTX – přiznali vinu za podvod na investorech.

Uvedl, že Ellisonová a Wang spolupracují s vyšetřovateli, a k přihlášení a přiznání vyzval i další osoby zapojené do obvinění z podvodu.

Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu v samostatném prohlášení uvedla, že Ellisonovou a Wanga obvinila také za jejich údajnou roli v podvodech na investorech společnosti FTX.

Komise pro obchodování s komoditami (CFTC) rovněž uvedla, že proti Ellisonové a Wangovi vznesla obvinění z podvodu.

„Gary přijal odpovědnost za své činy a bere vážně své povinnosti spolupracujícího svědka,“ uvedl v prohlášení Wangův právník Ilan Graff.

Mluvčí Bankman-Friedova právního týmu se odmítl k věci vyjádřit.

Bankman-Fried se dříve přiznal k různým manažerským chybám ve společnosti FTX, ale prohlásil, že věří, že se žádného trestného činu nedopustil.

„Nezákonné příspěvky na volební kampaň“

Williams již dříve obvinil Bankmana-Frieda, že ukradl miliardy dolarů od zákazníků FTX a použil je ve svůj prospěch.

„Od roku 2019 do začátku letošního roku Bankman-Fried a jeho spolupachatelé ukradli zákazníkům FTX miliardy dolarů,“ uvedl Williams. „Tyto peníze použil ve svůj osobní prospěch, včetně osobních investic a na pokrytí výdajů a dluhů svého hedgeového fondu Alameda Research.“

Williams rovněž uvedl, že zakladatel FTX byl obviněn z porušení zákonů o financování volebních kampaní, „protože zařídil, že desítky milionů dolarů byly poskytnuty jako nezákonné příspěvky na volební kampaně kandidátům a výborům spojených s demokraty i republikány“.

„A všechny tyto špinavé peníze byly použity ve službách Bankman-Friedovy touhy koupit si vliv obou stran a ovlivnit směřování veřejné politiky ve Washingtonu,“ řekl Williams.

Zprávy naznačují, že Bankman-Fried poskytl více darů demokratickým kandidátům než republikánům.

V obžalobě prokurátoři tvrdí (pdf), že Bankman-Fried poskytoval dary na kampaně pod cizími jmény. To mu podle v úterý odtajněné obžaloby umožnilo nezákonně darovat mnohem více než 25 000 dolarů, které stanovují americké zákony o financování volebních kampaní.

Bankman-Fried a přinejmenším „jeden nebo více“ společníků se dohodli, že budou přispívat kandidátům a výborům v New Yorku, přičemž budou používat jméno jiné osoby, což je nezákonné, uvedli úředníci.

Pokud bude Bankman-Fried odsouzen ve všech osmi bodech obžaloby, hrozí mu maximální trest 115 let odnětí svobody, uvedli žalobci. Případný trest však bude záviset na řadě faktorů.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Výrok Miloše Zemana není pravdivý. Něco totiž vím a je na čase, abych o tom promluvil,“ říká senátor Fischer
„Výrok Miloše Zemana není pravdivý. Něco totiž vím a je na čase, abych o tom promluvil,“ říká senátor Fischer

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost upozorňuje na strategickou chybu závislosti republiky na dodávkách z Číny. Odhalil také pozadí výroků bývalého prezidenta Miloše Zemana z roku 2018, kdy obhajoval a propagoval čínskou firmu Huawei, kterou...

Výroba vlastního přírodního balzámu na rty
Výroba vlastního přírodního balzámu na rty

Zařazením přírodního balzám na rty do své osobní péče – kromě jistoty, že neobsahuje chemické látky – můžete také ušetřit peníze.

Chtěl v online bazaru prodat věc za pár stovek, málem přišel o desítky tisíc
Chtěl v online bazaru prodat věc za pár stovek, málem přišel o desítky tisíc

„Okamžitě jsem se šel ve smartbankingu podívat, co se děje, a uviděl jsem, že mi někdo převedl všechny peníze z mých spořicích účtů na běžný účet v eurech, který je svázán s platební kartou. Doslova jsem viděl před očima, jak mi peníze lítají mezi účty,“ líčí Petr S.

Odborníci poukazují na selhání New York Times ve zpravodajství o Izraeli
Odborníci poukazují na selhání New York Times ve zpravodajství o Izraeli

Dlouhodobá neobjektivita novin při informování o Izraeli a židovských otázkách se podle odborníků zhoršila s přílivem mladých uvědomělých „woke“...

Studie: Nástroje umělé inteligence „halucinují“ falešný právní obsah až v 88 procentech případů
Studie: Nástroje umělé inteligence „halucinují“ falešný právní obsah až v 88 procentech případů

Umělá inteligence se rozšiřuje v mnoha odvětvích, včetně práva, ale právníci jsou varováni před přílišným spoléháním se na tuto novou technologii.