Zemřel Franco Frattini. Jako eurokomisař zodpovídal za vstup Česka do schengenského prostoru

Zamřel Franco Frattini. Italský politik byl dvakrát ministrem zahraničí ve vládách Silvia Berlusconiho, v mezidobí působil v Evropské komisi. V době, kdy Česko a dalších osm států vstupovalo do schengenského prostoru, byl eurokomisařem pro bezpečnost a tehdejší rozšíření dojednával.

Franco Frattini byl členem komise Josého Manuela Barrosa, která působila mezi lety 2004 a 2008. Jako eurokomisař pro bezpečnost měl na starost rozšíření schengenského prostoru v roce 2007, kdy do zóny volného pohybu vstoupilo sedm zemí, které se staly členskými státy Evropské unie o tři roky dříve – Česká republika, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Dva roky před svým působením v Komisi a znovu tři roky poté byl Frattini také členem italských vlád. Obě vedl Silvio Berlusconi a Frattini byl ministrem zahraničí. Zesnul letos na Štědrý den.

„Franco Frattini byl inteligentní a zdvořilý muž, služebník institucí,“ uvedla italská premiérka Giorgia Meloniová. Berlusconi Frattiniho rovněž označil za „služebníka státu“. Podle šéfa středolevicové Demokratické strany Enrica Letty předčasná Frattiniho smrt vzbuzuje „velký smutek“. Zármutek nad úmrtím bývalého šéfa diplomacie vyjádřili i další italští politici.