Hlavní obsah

Krizové linky teď řeší samotu, drahotu i válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky znamenají velký nápor na psychiku osamělých lidí nebo těch, kdo nežijí v příliš funkční rodině. Se svými problémy se proto právě v tuto dobu hojněji obracejí na krizové linky. Ti, kteří mají za úkol poradit, uklidnit, pomoci, se navíc letos setkávají i s tím, že na jejich klienty dopadá drahota a obavy z důsledků války na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pro děti obecně bývá náročný spíše jakýsi společenský tlak na to, že o Vánocích má být všechno krásné, rodina pohromadě, všichni se mají mít rádi – a ono to tak leckdy není nebo to tak dítě nevnímá,“ popsala vánoční provoz na Lince bezpečí Regina Jandová.

Volají nám hlavně ti, kteří zůstávají na Vánoce sami nebo třeba v nemocnici
Kateřina Bohatá, Linka seniorů

Problémy, které už děti mají, se pak podle ní mohou o Vánocích prohloubit. „Co radíme, je velmi individuální, záleží na problému dítěte, jeho prožívání a tom, co v tu dobu potřebuje. S dítětem probíráme jeho situaci, hledáme možnosti pomoci. Zjišťujeme, zda jsou přítomní další rodinní příslušníci nebo příbuzní – babičky, tety –, aby pomohli situaci řešit a nemuselo to dělat dítě samotné, pracujeme s prožíváním dítěte, emocemi, aby došlo k úlevě alespoň pro danou chvíli,“ vylíčila Jandová.

„Ve vážných případech kontaktujeme odbor sociálně-právní ochrany, záchrannou službu nebo policii,“ dodala.

Tisíce samoživitelek nemají na dárky

Vánoce

Svátky však „neřeší“ jen děti, ale i senioři. „Volají nám hlavně ti, kteří zůstávají na Vánoce sami nebo mimo domov, třeba v nemocnici. Je i řada lidí, kterým toto téma vyvolává náročné vzpomínky. Pro někoho jde o první Vánoce, které tráví bez své milované blízké osoby. Řada lidí naopak čelí výzvě, jak udělat nejkrásnější Vánoce někomu, komu se život zjevně krátí,“ uvedla Kateřina Bohatá z Linky seniorů neziskové společnosti Elpida.

„Na naší lince Senior telefonu zaznamenáváme každoročně lehce zvýšený počet hovorů ve vánočním období, neboť Vánoce jsou jedním z emočně nejvíce náročných období v roce,“ říká pak Vendula Knapová z linky organizace pro seniory Život 90.

Většinou jsou to lítostné hovory, že se například ani letos nepodařilo urovnat vztahy v rodině. Občas se pak během svátků otevřou v rodině palčivá témata, při kterých dojde ke konfliktu a hádkám.

V období Vánoc přibývají kontakty s pocity osamění, zhoršení stavu při vzpomínání na zesnulé
Hana Regnerová, Modrá linka

„Teď v předvánočním čase často se seniory hledáme možnosti, nejen kde získat nějakou podporu a pomoc, ale také jak účinně ušetřit, jak se vypořádat s nastalou zimou či jak se připravit na svátky o samotě. Aktuální energetická krize, vysoká inflace se do hovorů promítají. Pro řadu lidí, kteří dlouhodobě hospodaří s nízkými příjmy, jsou zima a příchod Vánoc náročné,“ popsala dále Bohatá.

Vystresovaní senioři zaplavují krizové linky

Domácí

„V období Vánoc přibývají kontakty s pocity osamění, zhoršení stavu při vzpomínání na zesnulé,“ podotkla Hana Regnerová z Modré linky. Současná situace sice podle ní nepřináší nová témata do hovorů, ale i tak se projevuje. „Zhoršuje stavy lidí, hlavně bezmoc a beznaděj, a zhoršuje i nalézání plánů, které by pomohly udělat z těchto situací potřebné kroky. Míra dopadů se zdá větší a unavenost lidí také vidíme větší,“ řekla.

Linky zaměřené na domácí násilí nárůst počtu telefonátů nezaznamenávají, ale ani jich neubývá. „Nejčastěji volající popisují zhoršující se problémy ve vztahu a zjišťují, zda a jak jim můžeme poradit a pomoci,“ konstatovala Jaroslava Chaloupková z nonstop linky Acorus.

Celkem pravidelně se ale podle ní stává, že volající jsou v takové situaci, kdy potřebují využít i o vánočních svátcích pobytovou službu, kterou její nezisková společnost obětem domácího násilí poskytuje.

K násilí dochází i na Štědrý den

„Ze zkušenosti našich klientek víme, že k domácímu násilí dochází bohužel kdykoli, vánoční svátky nevyjímaje,“ doplnila Martina Hronová z ROSA centra. Ženy zažívající násilí se podle ní ale snaží většinou během svátků nějak situaci zvládnout, zklidnit, zejména s ohledem na děti.

Za znásilnění si někdy můžou oběti samy, myslí si stále skoro 40 procent Čechů

Domácí

„Co se týče ekonomické krize nebo drahoty, je pro oběti domácího násilí nyní obtížnější najít místo, kam by mohly bezpečně odejít – například pronájem apod. –, protože jsou často ekonomicky závislé na násilné osobě a ceny pronájmů, včetně několikaměsíčních kaucí, jsou pro ně nedostupné,“ poznamenala.

Problémy ale řeší i rozvedení rodiče. „Na naši Linku pro rodinu a školu směřuje hodně dotazů na to, kde budou děti, se kterým rodičem, jak si je budou předávat o Vánocích,“ řekla Jarmila Kubáňková z organizace Cesta z krize. Problémy řeší i s tím, že třeba v současné drahotě nemají na dárky pro děti či vnoučata.

„Na Linku první psychické pomoci pak podle ní volají lidé, kteří budou o svátcích sami,“ uvedla. V obou případech podle ní platí jednoduchá rada: svátky nemusí být jako z reklamy. Pokud budou lidé sami, měli by zachovat svůj denní řád a rutinu, což pomáhá nejvíc.

Kam volat v nouzi

Linky pro seniory
Linka seniorů Elpida800 200 007
Senior telefon Života 90800 157 157
Linky pro domácí násilí
Linka pomoci Acorus283 892 772
ROSA centrum800 605 080, 602 246 102
Linka pro děti
Linka bezpečí116 111
Další linky
Linka pro rodinu a školu116 000
Linka první psychické pomoci116 123
Modrá linka608 902 410, 731 197 477

Každé šesté manželství se rozpadá kvůli domácímu násilí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám