NEJzpěvnější vánoční pohádky: Znám jednu starou zahradu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

NEJzpěvnější vánoční pohádky: Znám jednu starou zahradu...

1980 - Princové jsou na draka Ivana Andrlová a Jan Čenský zpívají Dělání, dělání...
1980 - Princové jsou na draka Ivana Andrlová a Jan Čenský zpívají Dělání, dělání... (Foto ČT, ara)

Kujme pikle, Miluju a maluju, Slza z tváře padá, Já už to vím, Znám jednu starou zahradu... Hudební pohádka Šíleně smutná princezna je plná nádherných písniček. V pouhých 17 letech je složil Jan Hammer ml. (dnes 74). Jeho jméno ale v titulcích dlouho být nesmělo!

Syn slavné jazzové zpěvačky Vlasty Průchové (†79) a lékaře a jazzového hudebníka Jana Hammera staršího (†69) se totiž záhy po premiéře (7. června 1968) a následném srpnovém vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa přestěhoval do USA.

Geniální hudba a »závadná« slova

To způsobilo jeho nezákonné televizní zmizení z titulků, a dokonce vystřižení některých písní se »závadnými« slovy (autorem písňových textů byl Ivo Fischer). Píseň Kujme pikle v podání proradných rádců Josefa Kemra (†72) a Darka Vostřela (†63) připomínala komunistickým cenzorům ruskou častušku, takže se do filmu režiséra Bořivoje Zemana (†79) vrátila až po sametové revoluci spolu se jménem autora hudby.

Od Miami Vice po Novu

Nadaný český muzikant už za oceánem zůstal. Účinkoval s předními jazz-rockovými formacemi (Mahavishnu Orchestra) a vystupoval s mnoha špičkovými jazzovými a rockovými muzikanty (J. McLaughlin, B. Cobham, J. Beck). Nejvíc se ale proslavil hudbou k seriálu Miami Vice. Za album Miami Vice Theme získal čtyřnásobnou platinovou desku za více než 4 miliony prodaných desek a dvě ceny Grammy! Jeho rukopis nesou i znělky pořadů TV Nova, včetně Televizních novin. Když v roce 1994 spatřila světla obrazovek nová televizní planeta, stalo se tak právě za zvuků Hammerovy hudby.

VYSÍLÁNÍ:

Šíleně smutnou princeznu můžete vidět dnes ve 20.15 hod. na Primě (reprízy 29. 12. a 31. 12. vždy v 17.15 hod. tamtéž).

Jedno zrnko popela

Na úspěch Šíleně smutné princezny se pokusila navázat režisérka televizních pohádek Vlasta Janečková (†77), která v roce 1969 natočila černobílou Popelku a o čtyři roky později Zlatovlásku. K oběma složil hudbu Angelo Michajlov (†58). Písňové texty k Popelce jsou dokonce dílem stejného autora Ivo Fischera (†66), avšak tentokrát už jsou zcela odpolitizované: „Jedno zrnko popela, jedno zrnko máčku...“ Ani to ale nepomohlo, jelikož v roce 1977 emigroval do USA Jan Tříska (†80), který hrál jak v Popelce, tak ve Zlatovlásce, takže se pak ani jedna nesměla několik let vysílat... Texty k Zlatovlásce (Zlatovlásko, krásko) pocházejí pak z pera Eduarda Krečmara (80).

Když se načančám

Hudební pohádky se nejen na vánočních obrazovkách zabydlely zásluhou režiséra Jiřího Adamce (74). Začalo to dnes již legendární pohádkou Princové jsou na draka (1980) s písničkami Zdeňka Svěráka (86) a Jaroslava Uhlíře (77), kdy si pak všechny děti prozpěvovaly: „Dělání, dělání, všechny smutky zahání...“ A pokračovalo na sebe navazujícími televizními filmy Co takhle svatba, princi? (1986) a Ať přiletí čáp, královno! (1988) s písněmi Jiřího Zmožka (79) a Zdeňka Borovce (†69). Největším hitem se stal song princezny Babetky Když se načančám z první jmenované pohádky, bez něhož se dodnes neobejde žádné vystoupení Heidi Janků (60). „To už mi nikdo neodpáře,“ říká zpěvačka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.