TOPlist

Proč je zakázáno používat mobil na benzínkách? Tisíckrát opakovaný mýtus je přežitkem

mobilni telefon cerpaci stanice zakaz
  • Přes 10 let kolují zprávy o tom, že byste neměli volat či jinak používat mobilní telefon na čerpací stanici
  • Podle vědy se tato rada nezakládá na pravdě a jde tak jenom mýtus
  • Riziko toho, že mobil způsobí požár nebo výbuch, je prý až mizivě nízké

Krátce poté, co se stal mobilní telefon masovou záležitostí a měl ho v kapse každý, začaly se také objevovat cedule zakazující jeho používání na benzinových stanicích.

Zákaz mobilů na benzínkách

Za celé šílenství může mýtus o tom, že mobilní telefon prý dokáže způsobit výbuch nebo požár palivových stojanů. V dobovém článku z roku 2007 o tom informuje server iDnes a cituje dokonce tehdejšího zástupce společnosti Shell Petra Šindlera: „Zákaz používání mobilních telefonů na našich čerpacích stanicích je plošný a je naším globálním nařízením, které platí po celém světě.“

Šindler zmiňuje případy ze světa, kdy vyzvánění mobilního telefonu způsobilo požár na čerpací stanici. Většinou ale šlo o dřívější incidenty z USA, kdy čerpací stanice začala hořet (nebo rovnou explodovala) a na místě byl také někdo s tehdy ještě ne úplně běžným mobilním telefonem. Znáte to: korelace – kauzalita.

Vědci říkají: ne!

Před 15 lety se věřilo tomu, že telefony emitují nebezpečné radiové vlny, které mohou zažehnout hořlavinu vytékající z čerpacích stanic. Někdy se dokonce tvrdilo, že vyzvánějící mobil vysílá takové penzum frekvencí, které projde až pod zem do palivových nádrží pod čerpací stanicí a způsobí výbuch.

Všechno je to samozřejmě na úrovni nesmyslů. Telefony – a dnešní smartphony nevyjímaje – signály a vlny skutečně vysílají. Jde ale o tak malý výkon (méně než 1 W/cm2), že není prakticky možné, aby signál způsobil cokoliv jako požár nebo snad explozi.



gas station 3



Nepřehlédněte

Chybí vám u elektromobilu vůně benzínu? Ford představil parfém, který vám ji nahradí

Na co si ale dát pozor?

Přesto může být používání mobilních telefonů na čerpacích stanicích a benzínkách nebezpečné. Na vině může být baterie telefonu. Pokud je poškozená, může sama o sobě explodovat a způsobit tedy větší škodu. Experti ale tvrdí, že není důvod vinit mobilní telefony – takto explodovat může i disfunkční autobaterie.

Daleko větším problémem může být neopatrnost řidičů či chodců. Pokud budete přijíždět na benzínku s telefonem v ruce a nebudete se tedy stoprocentně věnovat řízení, můžete někoho přejet a způsobit mu tím vážné zranění nebo smrt. Pro chodce s obličejem přilepeným k telefonu platí totéž. Dbejte proto vždy zvýšené opatrnosti.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku