Schoolmatch nadchl! Byl to zážitek, shodují se kapitánka Smutná a trenér Martinek

Jako kapitánka znojemských florbalistek patří Eva Smutná mezi největší opory. V pátek 16. prosince vedla tým do neobvyklého zápasu. Znojmačky totiž povzbuzovala proti Dačicím hala zaplněná dětmi ze základních škol. „Byl to pro nás obrovský zážitek,“ prozradila po zápase, který skončil suverénní výhrou domácích hráček 8:1.

 

Evo, úvodní otázka je naprosto jasná, jak se vám líbila atmosféra?
Atmosféra byla neskutečná, nejsme zvyklé hrát před takovou kulisou. Normálně chodí na zápasy kolem osmdesáti lidí a teď nás povzbuzovalo téměř 400 dětí. Byl to pro nás obrovský zážitek.

 

Hrála jste už někdy před tak početným a hlučným publikem?
Když tak zalovím v paměti, tak je to první taková zkušenost před tolika diváky.

 

Až se nabízí otázka, jestli nepořádat takových utkání více? Základních škol na Znojemsku je hodně…
Bylo by to samozřejmě super, hrát více takových zápasů, protože děti byly opravdu skvělé, hnaly nás. A jak se říká, byly skutečně naším dalším hráčem na hřišti, chtěla bych jim za celý tým poděkovat.

 

Je to i ohromná propagace florbalu, v hledišti bylo hodně kluků a holek, které si tímto zápasem třeba mohli florbal zamilovat…
Určitě. Propagace to je nádherná, i co se týká ženského florbalu. A jak říkáte, třeba si některé z dětí florbal touhle návštěvou zamiluje a začne jej hrát.

 

Minulý zápas proti Dačicím byl hodně smolný, i přes velkou převahu vás trápila smůla v koncovce, nebály jste se toho, že se to bude opakovat?
Koncovka nás trápí celou sezónu, nebylo to jen o tomto utkání, ale je pravda, že proti Dačicím to bylo až neobvyklé, nedařilo se nám proměnit ani tutovky. Před tímto zápasem jsme si s holkama řekly, že musíme co nejvíce střílet. Myslím, že se to povedlo. Konečně jsme trefovaly ta správná místa.

 

Desátá hodina je netradičním časem, na který nejste v první lize zvyklé, byl to nějaký problém?
Je to hodně netradiční, ale většina z nás vstává do školy, do práce, takže to zase takový problém nebyl.

 

Máte za sebou podzim, jak jste z pozice kapitánky zatím spokojená s výkony týmu v sezóně i s ohledem na minulý ročník?
Musím říct, že si držíme standard, který jsme nastavily v loňské sezóně. Posledních pár zápasů jsme odehrály na deset lidí, většina holek je nemocná, i z tohoto pohledu jsem s výsledky hodně spokojená.

 

Blíží se Vánoce, tak jaké budou u vás?
Budu s rodinou, pojedu na Vánoce domů, v klidu, bez florbalu, pořádný odpočinek (s úsměvem). Mám i obrovskou radost ze sněhové nadílky, snad to tak bude i na Vánoce.

 

Dodržujete nějaké tradice?
Dodržujeme, chodíme na vánoční procházky, nesmí chybět cukroví, bramborový salát.

 

Na závěr nějaké přání do nového roku 2023?
Hlavně, aby vydrželo zdraví a dařilo se nám v sezóně jako doteď.

 

Jakub Martinek: Hrálo se nám fantasticky

Atmosféra, kterou děti ze základních škol vytvořily, okouzlila i znojemského trenéra Jakuba Martinka. Ten byl nadšený nejen ze skvělé kulisy, ale i z dobrého výkonu svých svěřenkyň.

 

Co říkáte na atmosféru? Byla to paráda, děti umí udělat pořádný randál…
Hrálo se nám fantasticky, protože před plnou tribunou je to vždy lepší. Trochu jsem se bál, jak na to holky zareagují, protože na to nejsou zvyklé, ale všechno klaplo, jak mělo. Zápas byl podle našich představ. Chtěli jsme hrát hodně na míčku, nepouštět soupeře do hry. Oproti poslednímu zápasu s Dačicemi jsme proměňovali šance. Hra byla asi podobná, ale napadaly nám tam góly. Holky splnily všechno, co měly.

 

Ptal jsem si i kapitánky, že takových zápasů by mohlo být i více. Uvažujete o dalším?
Zatím jsme se o tom nebavili. Předvánoční čas vybízel k tomu, abychom takovou akci uskutečnili. Není jednoduché v amatérské soutěži najít soupeře, který přijede v pracovní den. Chtěl bych poděkovat Dačicím, že nám takový zápas umožnily odehrát. I tohle rozhoduje o tom, jestli utkání může být, nebo nemůže. Po zážitku z tohoto duelu si myslím, že se o dalším takovém budeme bavit, ale máme i muže, takže se to nabízí také v 1. lize mužů.

 

Pokud nějak představit florbal, lepší propagace asi nemůže být?

Snažili jsme se pozvat žáky prvního stupně. Některé školy ale nemohly uvolnit třeťáky, čtvrťáky, tak přišly s šesťáky, sedmáky. Ale souhlas, lepší propagace asi nemůže být. Umocnila to navíc výhra a dominantní výkon, takže jsem velmi spokojený.

 

Pojďme k blížícím se vánočním svátkům, těšíte se?
Hodně se těším, protože při téhle práci je času na rodinu hodně málo, takže jsem v tomto směru takovým dlužníkem. Myslím, že o Vánocích by měli být všichni pohromadě. Mezi Vánocemi máme více méně jeden pracovní den, ale jinak si budeme užívat rodinnou vánoční atmosféru. Moc se těším.

REKLAMA