Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za teplo si lidé připlatí, ve Vsetíně zdraží o 60 procent a ve Zlíně o dvacet

  8:42
Zlínští obyvatelé, kteří jsou napojeni na městskou společnost Teplo Zlín, si připlatí 22 procent. Průměrná domácnost tak v roce 2023 zaplatí za teplo o 350 až 400 korun měsíčně více než letos. Ve Vsetíně bude cena tepla vyšší až o šedesát procent.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Vedení společnosti Teplo Zlín už dříve avizovalo, že lidi razantní zdražování nepotká, neboť ve Zlíně se tepelná energie vyrábí spalováním českého uhlí a biomasy. Nikoliv plynem, jehož cena během letoška závratně stoupla.

„Přesto se, především s ohledem na růst prakticky všech výrobních nákladů a klesající trend dodávaného množství tepelné energie, nevyhneme zvýšení předběžných cen tepla na rok 2023. Nikoli však o stovky procent, ale mírně nad očekávanou míru inflace za rok 2022,“ přiblížil obchodní náměstek společnosti Teplo Zlín Jaroslav Kovařík.

Nižší předběžná cena tepla pro příští rok je ve Zlíně zhruba 910 korun za gigajoule včetně DPH, vyšší předběžná cena tepla je 966 korun. Letos stál gigajoule z primární sítě 747 korun, ze sekundární sítě 792 korun.

„Ze strany našeho dominantního dodavatele tepla, společnosti Teplárna Zlín, došlo pro rok 2023 k navýšení předběžné ceny námi nakupovaného tepla o 24 procent,“ zmínil Kovařík.

Teplo Zlín zásobuje přibližně 16 tisíc domácností, pro něž jde o další nárůst nákladů na život. Ve Zlíně už dříve rozhodli o tom, že se voda zdraží o téměř 24 procent, takže kubík bude stát 117 korun. Poplatek za svoz odpadu půjde nahoru o třetinu z 600 na 900 korun.

„Samozřejmě, že to je pro občany zatížení. Neděláme to rádi,“ konstatoval zlínský primátor Jiří Korec. „Na druhou stranu jsou to společnosti, které musejí fungovat hospodárně. Snažíme se na ně z pozice města vytvářet tlak, aby hledaly rezervy ve svých provozech a co nejméně zdražovaly základní potřeby pro občany. Voda se zdražila o něco málo více než v okolí, ale zase teplo jsme zdražili méně. Myslím si, že jsme na tom relativně dobře.“

Upozornil na to, že některá města zdražovala teplo o více než sto procent, což se týká například Brna. Za gigajoule tam obyvatelé nově zaplatí 1 672 korun s daní, dosud to bylo 784 korun. Navýšení je o 888 korun. To znamená, že průměrná domácnost by měla zaplatit o zhruba 1 500 korun měsíčně více.

Vsetín nemá na provoz teplárny vliv

Také ve Zlínském kraji ovšem teplo podražilo i více, například ve Vsetíně o 60 procent. Gigajoule tam bude stát 1 341 korun. Domácnost zaplatí o 850 korun měsíčně více. Důvodem těchto výraznějších navýšení cen je, že se teplo vyrábí z plynu.

„Je to nepříjemná věc. Pevně věřím, že to nebude dlouhodobá záležitost,“ reagoval na cenu tepla ve Vsetíně starosta Jiří Čunek. „Bohužel teplárna je soukromý podnik, který platí standardní ceny za plyn. Město na ni nemá žádné páky. Uvidíme, jak se koho dotkne zastropování,“ zmínil.

Ve městě dodává teplo společnost Zásobování teplem Vsetín, kterou vlastní němečtí majitelé. V Uherském Hradišti dodává teplo firma CTZ, v níž má podíl i město a která používá v centrální teplárně v Mařaticích jako výrobní surovinu uhlí. Proto navyšuje ceny jen o zhruba 14 procent.

V praxi to znamená, že za gigajoule zaplatí lidé 796 korun a 40 haléřů. Pro běžnou domácnost to je navýšení o necelé dvě stovky měsíčně.

V Rožnově ceny skokově vzrostly, teď klesnou

V Kroměříži není velký centrální dodavatel tepla a obyvatelé činžovních domů využívají lokální kotelny. Ve Zlínském kraji jsou však i města, jejichž obyvatelé zaplatí díky zastropování příští rok méně než letos. Týká se to například Rožnova pod Radhoštěm, kde se ceny výrazně zvýšily v posledním letošním čtvrtletí. A to na 2 717 korun.

„Cena tepelné energie byla výrazně ovlivněna nárůstem ceny zemního plynu. Od 1. ledna 2023 však dojde k zastropování cen zemního plynu,“ sdělila mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

Společnost Energoaqua by tak měla podle předběžné kalkulace lidem účtovat 1 452 korun za gigajoule. Obyvatelé Valašského Meziříčí mají příští rok zaplatit za gigajoule 1 480 korun. Teplo tam dodává městská firma CZT, která měla podle starosty Roberta Stržínka nastavený prakticky nulový zisk.

„To nyní znamená, že ve vyúčtování roku 2022 počítáme s přeplatky záloh, které by se měly v případě jednotlivých domácností pohybovat mezi 1 000 až 4 000 korun podle jejich odběru tepla,“ uvedl Stržínek.

Autor:
  • Nejčtenější

Povalí zábrany a jedou. Kvůli neukázněným lidem zmizí kus cyklostezky u Moravy

30. května 2024  14:40

Rozebrat část oblíbené cyklostezky se rozhodli stavbaři u Napajedel na Zlínsku. Trasa cyklistické...

Z obchodního domu v centru Zlína spadl muž, zřejmě spáchal sebevraždu

31. května 2024  17:29,  aktualizováno  18:14

Policisté vyšetřují nešťastný incident v centru Zlína, kde ze třetího patra obchodního domu Zlaté...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič se řítil po dálnici rychlostí 226 km/h, bez papírů může být i rok a půl

27. května 2024  15:13

Rychlostní 226 kilometrů v hodině se po dálnici D55 u Tlumačova na Zlínsku řítil řidič audi....

Jedna místnost pro devět lidí. V Hluku ukazují domky, kde se zastavil čas

1. června 2024  5:35

Když tam člověk vkročí, navrátí se o spoustu let zpátky. Domky v ulici Rajčovňa v Hluku na Slovácku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Do Plzně jako objev sezony. Slončík? Má vášeň, na stadionu by i spal, říká kouč

1. června 2024  8:08

Patrik Schick, Adam Hložek, David Jurásek. Hvězdnou galerii vítězů Ligové fotbalové asociace v...

Kluci byli letos silnější, ale slavili jsme stejně, říká mistr světa Němec

2. června 2024  10:04

Byl posledním hráčem, který se dotkl puku, než propukla zlatá euforie. Ondřej Němec byl součástí...

Do Plzně jako objev sezony. Slončík? Má vášeň, na stadionu by i spal, říká kouč

1. června 2024  8:08

Patrik Schick, Adam Hložek, David Jurásek. Hvězdnou galerii vítězů Ligové fotbalové asociace v...

Jedna místnost pro devět lidí. V Hluku ukazují domky, kde se zastavil čas

1. června 2024  5:35

Když tam člověk vkročí, navrátí se o spoustu let zpátky. Domky v ulici Rajčovňa v Hluku na Slovácku...

Z obchodního domu v centru Zlína spadl muž, zřejmě spáchal sebevraždu

31. května 2024  17:29,  aktualizováno  18:14

Policisté vyšetřují nešťastný incident v centru Zlína, kde ze třetího patra obchodního domu Zlaté...

Advantage Consulting, s.r.o.
OBCHODNÍ ZÁSTUPCE - ELEKTRO (35-55.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 35 000 - 55 000 Kč

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...