Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Budoucí ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček pro ROMEA TV: Kéž by víc Romů pracovalo ve vedoucích funkcích! 

29. prosince 2022
Čtení na 2 minuty
Agentura pro sociální začleňování má staronového ředitele. Do jejího čela jmenovala vláda Martina Šimáčka, který byl ze stejné funkce odvolán tehdejším ministrem Jiřím Dienstbierem před osmi lety. Jak Agenturu Šimáček hodnotí dnes?

„Agentura v prestiži velmi klesla a její účinnost v lokalitách je mnohem menší než bývala, o tom není pochyb. To se ví. Zůstává dlouhodobě stále ve stejných městech, což by nevadilo, ale prokazatelně se situace v mnoha z nich příliš nevyvíjí. Vývoj se trochu zastavil. A zájem měst o spolupráci ochabl,“ hodnotí v rozhovoru pro ROMEA TV Martin Šimáček.  

Staronový ředitel zároveň dodává, že v Agentuře pracuje stále dost lidí, kteří ve městech dobře pracují. Problémem je podle něj vedení Agentury, které zaměstnance nepodporovalo. Ve své kritice se tak dotkl mimo jiné bývalého ředitele Davida Beňáka, který Agenturu řídil do března letošního roku. 

“V tomhle hraje ředitel klíčovou roli, musí ten tým spojit dohromady, musí být schopný zaujmout města a obce, podpořit svoje lokální konzultanty. To se prostě nedělo. Naopak. Já, když jsem viděl Davida Beňáka v některých jednáních a situacích, tak on často nebyl svým kolegům a kolegyním v lokalitách oporou. A myslím, že v tom je zakopaný pes,” dodal Šimáček.

V rozhovoru pro ROMEA TV ale došlo i na další témata, například absenci Romů v řadách zaměstnanců Agentury. V tomto směru Šimáček přiznává i svou chybu. 

„Myslím, že je třeba pracovat na té místní úrovni nejen s Romy, ale se všemi z těch, pro koho se vlastně ta práce dělá. Romů je tam hodně. Je třeba mezi nimi najít ty šikovné a ty dostat k jednacímu stolu. To je participace, posilování jejich role. Na to se musí Agentura soustředit víc než dříve a byla to jedna z chyb, kterou jsem já také spolu způsobil v té době, kdy jsem tam byl. Touhle cestou myslím, že se má zapojit více Romů, než to bylo obvyklé dřív. Romové jsou bohužel v té horší pozici dlouhodobě, protože jsou považováni za někoho, kdo nezvládne důležitější pozice. To není pravda, to je přeci nesmysl,“ říká Šimáček v rozhovoru pro ROMEA TV.  

Proč je Agentura odborem Ministerstva pro místní rozvoj? Jak by bylo nejlepší jí financovat? A kolika lidem Agentura pomohla? A kolik to stálo daňové poplatníky? Sledujte Rozhovor na ROMEA TV! 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon