West Point: pryč s Robertem E. Lee

Na Vojenské akademii Spojených států ve West Pointu odstranili všechny zmínky o lidech spojených s Konfederací. Náplnila se tím směrnice Ministerstva obrany USA, která stanovila, že každý, kdo dobrovolně sloužil Konfederaci, nemůže být oslavován. Z West Pointu tak zmizela i portrét a busta Roberta Edwarda Leea, generála Konfederačních vojsk v americké občanské válce. Generál Robert E. Lee patří mezi nejvýznamnější vojevůdce 19. století vůbec a je uznáván jako nejlepší stratég americké Občanské války (1861–1865). Generál na West Pointu studoval a poté mu v letech 1852 – 1855 i velel. Jeho portrét byl uložen do skladu. Výměnou zde bude umístěn portrét generála Ulyssese S. Granta, který jako vrchní velitel vojsk Unie vojska Konfederace generála Leea nakonec porazil.

V Občanské válce Severu proti Jihu padlo kolem 600 tisíc Američanů a jde tak o nejtragičtější americký konflikt všech dob. Připomínání vojevůdců z obou stran konfliktu po 150 let dopomáhalo k usmíření stran války. Odstraňování památníků poražených, je zejména ze strany republikánů a jejich příznivců vnímáno s velkou nelibostí a jako výraz arogantní nadřazenosti federální vlády.

Působnost směrnice Ministerstva obrany USA se týká jen federálních institucí. Směrnice vychází ze expertní zprávy z 29. srpna 2022 o doporučených změnách na West Pointu a Námořní akademii USA.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč