V okolí Chornic připravuje kraj modernizaci tří silnic

regiony

Obec Chornice nedaleko Jevíčka byla začátkem prosince cílem návštěvy hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

V okolí Chornic připravuje kraj modernizaci tří silnic
Jednání
30. prosince 2022 - 11:30

Vedle chornického starosty Jiřího Smékala na setkání přijel také starosta Biskupic Dalibor Šebek a starostka Jaroměřic Iveta Glocová. Tématem setkání byly mimo jiné investice kraje do silniční infrastruktury, rozvoj cestovního ruchu či krajské dotační programy. Podmínkou je získání evropských dotací.

„V rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027 připravujeme modernizaci tří úseků silnic druhé třídy v nejbližším okolí Chornic. Jedná se o silnici II/366 z Chornic na hranici kraje a z Chornic do Jevíčka a silnici II/371 z Chornic do Jaroměřic. Nejdále v přípravách jsme u silnice II/366 z Chornic na hranici kraje. Pokud bychom nezískali na tyto projekty evropské prostředky, tak bychom opravy realizovali z vlastních zdrojů a v menším měřítku. Případně je variantou rozdělení projektů na etapy s realizací toho nejnutnějšího. Chceme však být co nejlépe připraveni na vyhlášení vhodných výzev,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Například pro Jaroměřice je důležité vědět termín realizace, jelikož obec plánuje investici do vodovodu a kanalizace a je nutné obě investice časově potkat,“ doplnil hejtman.

Na setkání s hejtmanem do Chornic dorazila také starostka Jaroměřic Iveta Glocová a starosta Biskupic Dalibor Šebek. Tato obec získala v letošním roce titul Vesnice roku Pardubického kraje 2022. V celostátním kole však již na stupně vítězů nedosáhla. V rámci setkání byla řeč také o podpoře cestovního ruchu prostřednictvím letních jízd parních vlaků.



„V letošním roce jsme poprvé v rámci dvou jízd zajížděli z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Pro příští rok si pohráváme s myšlenkou tuto trasu protáhnout až do Jevíčka a oživit tak tuto trať a nabídnout oblíbené parní jízdy také dalším občanům našeho kraje,“ nastínil plány kraje hejtman Martin Netolický, kterého se starostové dotazovali také na dotační programy kraje či fungování České pošty.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr.Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif